Първите изделия на Walther са били пистолети със свободен затвор калибър 6,35 мм (.25 ACP). След това е последвала серия в калибър 6,35 мм и 7,65 мм (.32 ACP) също със свободен затвор, с изключение на неудачния Модел 6 с 9-мм патрон Парабелум. Пистолетът PP (Polizei Pistole) e бил представен в 1929 г., а две години по-късно се появява и PPK.

Първоначално PP е бил разработен в калибър 7,65 мм; в последствие се появяват модели, използващи патрон .22 LR и 9x17 мм (браунинг къс). Били са произведени също и неголямо количество пистолети в калибър 6,35 мм. PP работи на принципа на свободния затвор, с открито петле и за първи път в самозаряден пистолет успешно прилага ударно-спусков механизъм с двойно действие. Притежава индикатор за наличие на патрон в патронника във вид на игла, която се показва навън в тилната част, бутон за прихващане на пълнителя отляво горе на ръкохватката, зад спусковата скоба, а не отзад на долната рамка, за пръв път поставен на затвора-кожух лостов предпазител, тип "дроп хамър" ("падащ чук"), който при завъртане (спускане) блокира възпламенителната игла и освобождава петлето да падне безопасно напред.

PP

Самото име на модела - "полицейски пистолет" - свидетелствува за желанието на Walther да създаде стандартен полицейски пистолет за носене на униформен ремък с поясен кобур и успеха бил явен. Към 1939 г. не само, че широко се използвал в Германия, но привлякъл вниманието и зад граница. Фирмата получила няколко експортни поръчки. Впоследствие с Walther PP се въоръжавали не само германски полувоенни формирования, но и големи количества били закупени от немската армия през Втората световна война, тъй-като заради малкия си размер се оказал изключително удобен за танкисти и пилоти. Междувременно в хода на войната качеството на изработката чувствително се снижила, а от 1944 г. вече не се поставял индикатора за наличие на патрон в патронника.

Manurhin Walther PP от 1954 година.

В началото на 1950-те години лиценз за производство на PP е бил продаден на френската фирма Манурин, но конструкцията била толкова добра и известна, че копия на PP се появили в много страни. През 1960-те години Walther възобновява производството му, което продължава и досега.

Успеха на PP, предназначен за носене в кобур, е предизвикал появата на компактен вариант, разработен за скрито носене под мишница. През 1931 г. започва производство на пистолети PPK (Polizei Pistole Kriminal) в същите калибри, но с намалени размери.

PPK 9mm Kurz

Те били предназначени за полицията като джобно оръжие. Тези пистолети се отличават от своя прототип по размерите си и по конструкцията на ръкохватката. При моделите РР тя е кована и е оформена издатина в задната част с пластмасови чирени. Ръкохватката на РРК е пластмасова с правоъгълна форма. И в двата модела капачето отдолу на пълнителя е удължено напред, за да даде допълнителна упора на ръката.

Walther PPK 7.65 mm

Модел:

Калибър:


Пълнител:
Дължина:
Дължина на цевта:
Тегло (без патроните):
Начална скорост (7,65 мм):
Дулна енергия:
Нарези:

PP / PPK

7,65 мм (.32 ACP),
9х17 мм (.38 ACP),
.22 LR и 6,35 мм (.25 ACP).
8 / 7 патрона
173 мм / 154 мм.
99 мм / 84 мм.
682 г / 580 г.
290 / 280 м/с.
196 / 186 Дж.
6 вдясно

Схема на PP и PPK.

PPK

Handguns