Съвременният автомат Steyr AUG

 

Steyr AUG A1 Carbine (с цев 407 мм)

Разработването на новия автомат (наричат го още "щурмова пушка или по руски щурмова винтовка") започва в края на 60-те години на миналия век. Австрийската армия се нуждае от подмяна на остарелите 7,62 мм винтовки Stg.58 NATO. Условното название на новото оръжие е Armee Universal Gewehr, което означава универсален армейски автомат. Оттук идва и съкращението AUG. Още в самото начало на неговото проектиране се залага идеята базовият модел да послужи за разработването не само на основното пехотно въоръжение - автомата, но и на по-къса карабина за десантчиците, на малоразмерен картечен пистолет за нуждите на специалните сили и екипажите на бойни машини, на ръчна картечница като взводно средство за огнева поддръжка, а дори и на снайперска винтовка. По този начин започва създаването не само на един тип оръжие, а на цяла система от пехотно въоръжение.

Въпреки че някои оспорват революционния характер на винтовката Steyr AUG с нейната поява през 1977 г. се създава нова мода в стрелковото армейско въоръжение. Създателите и Хорст Весп (Horst Wesp), Карл Вагнер (Karl Wagner) и Карл Мьозер (Karl Moser), които работят под ръководството на полковника от австрийската армия Валтер Щол (Walter Stoll), успяват да осмислят вече съществуващите конструкции и идеи и да създадат един изящен, отговарящ на изискванията и на най-съвременните тенденции модел.

AUG в действиеЩурмовата винтовка Steyr AUG е автоматично оръжие с въздушно охлаждане на сменяемата цев и с автоматика, основана на отвеждането на изгорелите при изстрела газове. Тя се "захранва" с пълнител, който побира 30 или 42 патрона и е изпълнена по схемата "булпап", което означава, че затворната група и пълнителят са разположени зад дръжката за управление на огъня и спусковия механизъм.

Компактната цевна кутия е изработена от алуминиева сплав. В нея са монтирани няколко елемента от високоустойчива стомана, които служат за закрепване на цевта и затвора. Автоматът се произвежда с четири сменни цеви с различна дължина - от 350 до 621 мм. Именно те определят и вида на оръжието. Когато към Steyr AUG с най-дългата цев се монтира сгъваема двунога, той може да бъде използван като лека картечница или като снайперска винтовка.

Ударно-спусковият механизъм представлява отделен модул и е разположен в приклада на оръжието. С изключение на пружините, щифтовете и ударника целият е изработен от пластмаса. Steyr AUG няма отделен механизъм за избор на начина на водене на огъня. Всеки режим се определя от степента на натискане на спусъка. При по-леко натискане се произвежда единичен изстрел. При пълно натискане на спусъка се получава стрелба на редове. Това изисква прецизна подготовка и добра натренираност на стрелящия.

Основното прицелно приспособление на австрийския автомат е оптичен прицел, който е монтиран фабрично върху цевната кутия. Само на някои образци, предназначени за използване като снайперски винтовки, е предвидено прицелът да може да се сменя с по-мощни за стрелба денем и нощем. В случай, че оптическият прицел се повреди, стрелящият може да използва монтираните върху корпуса като резервни мушка и целик.

Серийното производство на Steyr AUG започва през 1978 г. и продължава и до днес. Освен в армията на Австрия той е на въоръжение и в армиите на Австралия, Нова Зеландия, Оман, Малайзия, Саудитска Арабия, Ирландия и още редица други страни. Автоматът може да бъде видян и в полицейските сили на страни от целия свят, в това число и в бреговата охрана на САЩ. Специално за цивилни нужди се произвежда Steyr AUG, който няма възможност за водене на автоматичен огън.

Единодушно е мнението на специалистите, че в процеса на експлоатацията му автоматът Steyr AUG се е доказал като удобно, надеждно и точно оръжие.

 

Основни характеристики на автомата Steyr AUG
- калибър: 5,56 мм NATO (.223rem)
- дължина: 805 мм (с 508 мм цев)
- дължина на цевта: 508 мм (основен вариант), 350 мм, 407 мм, 621 мм
- тегло: 3,8 кг (с 508 мм цев)
- темп на стрелбата: 650 изстр./мин
- ефективна далекобийност: 450-500 м (с 508 мм цев)

Максим Попенкер
http://world.guns.ru/

Handguns