"Арсенал" спира производството на "Калашников"

До март правителството трябва да преподпише лиценза за оръжията

 

България може да спре производството на автоматите "Калашников", ако до края на месец март 2005 г. правителството не вземе решение за подписването на спогодба с Русия, чрез която се удължава лиценза за производство и продажба на оръжията. Това стана ясно от изказване на правителствения говорител Димитър Цонев вчера след заседанието на Министерския съвет.

На последната Българо-руска среща на високо равнище през есента Москва е връчила на страната ни проектодокумент за прекратяването на производството на оръжията. До март правителството ще връчи на Русия позицията по проект на Спогодба за прекратяване на производството в България на специална продукция по лицензи на бившия СССР, заяви вицепремиерът Лидия Шулева.

"Калашников", произвеждан в България, струва около 1/5 от цената на руския му аналог и около 1/10 от цената на американските карабини "М 16", които са подобни на автомата.

Модификацията на известния руски автомат се произвежда от десетилетия в оръжейния завод "Арсенал" в град Казанлък. Производството обаче е подобрено с български разработки. Днес фирма "Арсенал" предлага няколко модела на прочутите автомати, които конкурират руските модели по цени и качество.

Според източници от Министерството на икономиката България не може да плати отново лицензите на руските компании, които държат правата върху "Калашников", защото те възлизат на милиони долари. Правителството обмисля вариант лицензите да бъдат откупени срещу опрощаването на част от руския дълг, който възлиза на около 14 млн. долара.

2004-11-26
в. Новинар

Handguns