Държавата срещу МВР

Властта разоръжава полицията, но не и бандитите

 

Вицепремиерът Пламен Панайотов на щанда на СОБТ - МВР

Само през последната година Народното събрание прие серия от закони, свързани с работата на МВР. Анализът им подсказва, че не е изключено целта на "подобрената" нормативна база да е пълното обезличаване на полицейската работа и унижаване на българския служител на реда. Вероятното следствие от това пък би могло да бъде замяната в понятието Република България с Бандитска България.

През септември бe приета Наредба за условията и реда за дейностите, свързани с взривните вещества, огнестрелните оръжия, боеприпасите и контрола върху тях.

Новата нормативна база отново постави под въпрос изпълняването на служебните задължения на полицаите, но пък не направи нищо по отношение на въоръжените до зъби бандити и законно притежаващите огнестрелни оръжия "добре облечени бизнесмени".

Общо взето сред смислените положения в наредбата е изискването всеки полицай да има метална каса в дома си и там да държи служебното си оръжие. Защо държавата чак сега се е сетила за това къде полицаите си държат пистолетите, когато не са на работа, няма да коментирам.

По-интересно е как полицаите хем ще са на работа, хем ще са без оръжие. Защото точно това пише в Закона за МВР и в наредбата.

Спецполицаи в акцияОт една страна, всеки служител на реда в България е на работа 24 часа. Т.е. във всеки момент, в който случайно или не попадне в ситуация с нарушаване на обществения ред по какъвто и да е начин, и законът, и ние очакваме да реагира. И не просто да реагира, ами да го направи съобразно правомощията си и беззаконието да спре.

От друга страна, в наредбата е обяснено, че полицаите ще могат да носят зачислените им пистолети и револвери вкъщи в периода между два работни дни или две дежурства. При напускане на страната или излизане в отпуск те ще трябва да оставят оръжието си в службата, са написали още законотворците.

Може би тук някой ще пита, защо му е на полицая оръжие в извънработно време. И отчасти ще е прав - защото по Конституция всеки униформен е човек колкото мен и няма нужда всички до ходим със запасани пищови по 24 часа в денонощието. Освен това, като се знае какъв сакатлък може да стане, ако някой все пак използва оръжието си, наистина е по-добре да не го носи. То работата на нашите полицаи е само да им тежи около кило желязо на кръста. Ако не вярвате, питайте служители на реда кога за последно са вадили пистолет и, не дай си Боже, са стреляли с него. О, колко писане пада в такива случаи, просто не можете да си представите. Само се подсетете за т.нар. неизбежна отбрана - полицаят не може да се защитава с пистолета си, ако вече не са го простреляли

Има още купища официални и неофициални разпореждания, които дълбоко са втълпени на редовия полицай и той си знае колко може да закъса, ако реши да ползва оръжието си по предназначение.

Е, може би и вие гледате чужди телевизии и виждате как си вършат работата полицаите в нормалните държави. Преди време и у нас беше модерно да се обяснява как при проверка единият от полицаите държи на мушка заподозрения, ама то си остана само на приказки. Защото видите ли, проверяваните си били честни хорица, а полицаите се държали с тях като с престъпници. Тази логика, колкото и да е лишена от смисъл, тихомълком победи разпоредбите и сега всеки може да застреля произволен катаджия, докато уж човекът под пагон е тръгнал да го проверява. Нищо, че в Гърция например рутинна полицейска проверка се прави само ако проверяваните са два пъти по-малко от полицаите. И там живеят хора, има престъпност, само че не сме чули някой да се "обижда" на униформeните, че са насочили към него пистолет, докато си вади документите за проверка.

Най-парадоксалното е, че докато държавата слага пранги на полицаите и им отнема оръжието, ако повече от 2 дни не са на работа, нищо подобно не се случва с бандитите. За тях, доколкото ми е известно, няма почивни дни и те постоянно могат да си носят и законните, и незаконните пистолети. Впрочем далновидността на законотворците се ограничава само с МВР. Няма и дума за военните, които, както знаем, от години не участват в бойни действия. А и никой от нас не очаква военни да регулират реда в градовете, след като за това заплати получават полицаите. Да, обаче военните могат да си щъкат всекидневно и постоянно с пистолетите, без значение дали са в отпуск, или не.

Същите тези законотворци едва ли се сещат, че има и полицаи, които задържат опасни престъпници. Последните, близките им или "бизнес партньорите им" могат да потърсят лична вендета. И в подобни случаи е нормално и в извънработно време служителят на реда да има начин да се защити.

Сигурно някой ще ми обясни как полицаят да си върши работата и на какво отгоре да всява респект у бандитите, които и преди това си знаеха, че пистолетите не се използват, а сега ще са наясно, че

в почивните дни униформените са без оръжие

Вероятно ще ми опонирате, че всичко друго в МВР е наред - коли, бензин, дрехи, заплати, уважение и това с оръжието е последна грижа. Само че трябва да се зачертае и членът от Закона за МВР, в който пише, че полицаят е на работа 24 часа. И някой да обясни какво е новото им работно време.

Много се съмнявам, че хората, измислили, написали и узаконили "разоръжаването" на българския полицай, са чели Закона за МВР. Явните недомислици само на пръв поглед изглеждат такива. Истината е, че закони у нас се коват на парче и твърде често прилагането на единия противоречи или напълно обезсмисля съществуването на другия. Това по отношение на най-модните тенденции, свързани с работата и служителите във вътрешното ведомство, както виждате, също е факт.

5 Ноември 2004
www.chernomore.bg

Handguns