Мераклиите за оръжие намалели през последните години

МВР дава пищов под наем за $42

Предлагат и 2 вида карабини с по 10 патрона

Един модел пистолет и два вида карабини могат да се вземат под наем от МВР, установи проверка на "Стандарт". Възможността за наемането на огнестрелни оръжия от ведомството на Георги Петканов е записано в специална наредба, която кабинетът прие в четвъртък. Пистолети обаче можеха да се наемат и досега, обясни пред "Стандарт" шефът на сектор "Въоръжение" в дирекция "Материално-техническо осигуряване и социално обслужване" (МТОСО) в МВР Николай Димитров. Оръжието, което може да се вземе, е свалено от въоръжение в МВР, добави той. Наемът е 50 на сто от цената на оръжието по ценоразписа на вътрешното министерство.

В момента се предлага пистолет АП, калибър 7,65 мм, срещу $42 годишно, уточни Димитров. Образците са от 70-те години. Този модел е бил използван в милицията през 80-те години. Преди време под наем се отдавал и "Макаров" срещу $61 годишно. В момента обаче такъв не се предлага. Срещу наема гражданите получават и 16 патрона за пищовите АП. За $24 годишно може да се наеме австрийска карабина "Манлихер", калибър 8 мм, с един комплект боеприпаси за нея от 10 патрона. Руската карабина "Мосин", калибър 7,62 мм, и 10 патрона, излиза $51 на година.

Карабините се взимат за охрана на обекти извън населените места, а пистолетите са предпочитани от едноличните търговци, обясни Димитров.

Оръжие може да наеме всеки, който има разрешение за носене и употреба, издадено съгласно Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите и правилника за неговото прилагане. Документи се подават в службите "Контрол на общоопасните средства" в РПУ по местоживеене. При искането за разрешение се обосновава необходимостта от издаването му и се посочват начинът на придобиване, видът и броят на оръжията и боеприпасите, мястото и условията, при които ще се съхраняват. Задължително се прилагат документ от данъчната служба, удостоверяващ, че лицата не са укривали доходи, печалби, имущества и сделки с тях, свидетелство за съдимост; документ от Националната следствена служба, удостоверяващ, че срещу лицето няма започнало наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер; медицинско, че не страдат от психично заболяване, удостоверение за завършен курс и успешно положен изпит за безопасно боравене с огнестрелно оръжие. Едва след като получат разрешението за съхраняване, носене и употреба, те могат да наемат оръжие от МВР. Договор за наем се сключва с РДВР или СДВР. Наемателите са длъжни два пъти в годината да предоставят наетите пистолети и карабини за технически прегледи, каза още Димитров. Мераклиите да наемат пищови от МВР обаче намаляват през последните години.

Илиана Динекова
www.standartnews.com
27 Септември 2004

Режимът за наемане на огнестрелни оръжия беше установен със заповед на вътрешния министър още през 1998-а година, но беше преустановен при министър Богомил Бонев и днешната наредба само го потвърждава.

pishtov.com

Handguns