Тренчев предлага гвардия срещу айдуците

Вълната престъпления на роми взема епидемични размери, населението трябва да се организира в групи за самозащита, заяви д-р Константин Тренчев. Той уточни, че говори само от свое име.

С камуфлажен елек върху ризата лидерът на "Подкрепа" се възмути от побоя на горските в Самоков. Дрехата му донесъл тези дни от чужбина водачът на КНСБ Желязко Христов.

Според Тренчев въоръжените групи трябва да прераснат в национална гвардия по идея на съюза на командосите.

Справка на "24 часа" показа, че предложение за гвардия е издигано от различни политици няколко пъти през последните 9 г.

Гвардията ще залегне в предизборната програма на съюза „Гранит", каза шефът на командосите проф. Юлий Абаджиев.

"Гледали сте по американските филми как цял град рипа и гони айдуците – с пикапи, с пушки", отбеляза Тренчев. У нас много села били подложени на рекет и кражби от роми.

Според лидера на „Подкрепа" трябва да се либерализира законът за пушкалата, за да може хората, които имат право да носят оръжие, да го използват и по предназначение. "Предполагам, че всеки от вас ще гръмне, ако влезе крадец в къщата. Да, но в Америка за това ще получи обществена похвала, докато тук ще обикаля от съд в съд." Не се ли вземат мерки, ще стигнем до тежък междуетнически конфликт, заключи Тренчев. Според него "всички знаем проблема, но не се осмеляваме да го кажем на глас, за да не бъдем обвинени в расизъм и ксенофобия".

в. 24 часа
Ярослава ПРОХАЗКОВА

РЕАКЦИИ

ЗЛАТКО МЛАДЕНОВ, "Купате":
Няма лошо да има национална гвардия. Не смятам обаче, че тя трябва да бъде създадена за противодействие на ромската престъпност. Защото престъпността няма етнически белег. Трябва заедно да се борим срещу нея с всички позволени от закона средства.

ПЕТЪР ГЕОРГИЕВ, Конфедерация на ромите "Европа":
Огорчен съм от изявлението на д-р Тренчев. Преди години той подкрепяше ромската общност, но така и не направи нищо за нея за 15 години. Още утре ще събера актива ни, за да реагираме на неговата декларация подобаващо.

ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ, проект "Права на човека":
Д-р Тренчев трябваше да се сети за ромите преди 15 години и да помисли защо те не са в синдикатите. С какво "Подкрепа" защити техния интерес, след като те бяха първите съкратени от работа. С днешна дата не е едно и също да бъдеш съкратен от 15 или от няколко години. Ромите са изгубили трудовите си навици, за което и г-н Тренчев носи отговорност. Той упреква политиците, че търсят ромите само по избори, но по същия начин и той заиграва с етническата тема. Очаква се той да защитава правото на труд на всеки, а не да дава глупави предложения за ползването на оръжие или за създаване гвардии.

СИМЕОН БЛАГОЕВ, движение "Рома":
Срамно изявление на един лидер, който е уважаван в ромската общност. Така той не помага на България. Ще поискаме сериозна среща с него, за да изясним процесите, които се развиват в обществото. Наистина може да се разрастне етническото напрежение, ако продължат да представят нещата по този начин. Тренчев знае ли, че има убит циганин на 28 години от полицията в Самоков?

Национална гвардия срещу ромската престъпност

Срещу растящата ромска престъпност трябва да се противодейства с Национална гвардия. Това обяви вчера д-р Константин Тренчев, лидерът на КТ „Подкрепа", в декларация до всички институции и медии.
Поводът, който прелял чашата, бил побоят над петимата горски стражари преди седмица край Самоков. Тогава цигани бракониери пребиха мъжете с метални тръби , защото им попречили да крадат дърва.
Престъпленията на етническите роми добиват епидемични размери, се казва в декларацията. И още: „Цели села са подложени на рекет и кражби, в градовете вилнее джебчийството, а в страната и чужбина е пълно с проститутки ромки. Ако не се вземат спешни мерки, ще се стигне до тежък междуетнически конфликт."
За да бъде избегнат той, докторът синдикалист предлага във всички села и градове да бъдат създадени въоръжени групи от населението за самозащита. Те щели да действат подобно на някогашните доброволни отряди и след време да прераснат в Национална гвардия. Преди това обаче били необходими спешни промени в Закона за огнестрелното оръжие така, че всеки гражданин да може да го ползва за самозащита.

в. Труд
Соня ГЪЛЪБАРОВА
Сряда, 11 Август 2004 стр. 2

Д-р Константин Тренчев, президент на КТ „Подкрепа": Всяко село с въоръжен отряд

- Д-р Тренчев, възможно ли е всеки българин да запаше оръжие?
- Щом ромските набези стават все по-нагли, щом животът и собствеността на всеки българин са застрашени, защо да не е възможно. Законът за огнестрелните оръжия трябва да се либерализира така, че всеки да има право да ги ползва, за да защити себе си, своята, общинската и държавната собственост от крадци и хайдуци.

- Кой ще внесе вашите предложения за поправки в закона?
- Престои ми среща с ген. Бойко Борисов, ще запозная с проблема и националния социален съвет.

- И как ще действат въоръжените отряди по села и градове?
- Както в Америка. Докопат ли някой обирджия и мошеник, му разказват играта. И то така, че да не помисли повече да обира, да убива, даже да минава покрай това село или град.
Крайно време е да се декриминализират случаите, в които човек е извадил пищова, за да се защити от престъпник. Вече се създаде една организация - Съюз на командосите - подкрепям я горещо. Тя може да сложи основите на бъдещата Национална гвардия.

- Само ромите ли правят поразии у нас?
- Не само. Но при тях престъпността вече е като епидемия. Има и друго - 812 български села и градове са сменили през последните години етническия си облик и са с преобладаващо ромско население.

- Но сред него има хора, които честно си изкарват хляба?
- Спрямо тях държавата трябва да приложи всякакви мерки за интеграция. Обръщам внимание и на политиците, които с кебапчета и бира купуват ромски гласове. И си затварят очите за останалото. Това ще ни излезе през носа.

в. Труд
стр. 2-3

Тренчев: Масиран граждански отпор срещу ромските “асоциални елементи”

Абсолютна либерализация на Закона за огнестрелните оръжия и използването им за самозащита и за защита на частната, общинската и държавната собственост поиска в декларация лидерът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев.

Крайно време е да престанем с политиката на двойните стандарти, всички знаем проблема с ромската престъпност на групи, които не желаят да се интегрират в обществото, но не го казваме, за да не ни обвинят в ксенофобия и расизъм, се казва още в декларацията.

Д-р Тренчев заяви, че подкрепя и препоръчва всякакви мерки за насърчаване на интеграцията на желаещите от ромското етническо общество да работят честно и почтено, спазвайки законите и същевременно категорично се обявява срещу всякакви опити за толерантност към други големи групи с асоциално и престъпно поведение, което те счетат за свое право.

Специализираните органи за борба с престъпността не могат да се справят сами с този проблем, би следвало българските граждани да дадат масиран и организиран отпор срещу тези придобиващи характер на епидемия асоциални елементи, се казва в декларацията, повод за която е последният случай с пребитите от роми горски стражари в Самоков.

Д-р Тренчев препоръчва и организиране на населението в групи за самозащита, които един ден, според него, могат да прераснат в национална гвардия. Информацията е на News.bg.

ДНЕС+
Сряда, 11 Август 2004

Новина БНР

Лидерът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев заяви, че случаят с пребитите петима горски стражари в Самоков не е изолиран и е само епизод от вълната престъпления на етнически роми, които вече взимат епидемични размери, предаде БНР. Тренчев заяви още, че цели села са подложени на системен рекет и кражби от организирани ромски банди. Константин Тренчев не ангажира с изказването си синдиката “Подкрепа”, но обясни, че не малка част от представителите на ромското малцинство рушат имиджа на България пред запада и посочи като пример грабежите и проституцията по магистралите в страната и чужбина. Тренчев коментира, че материалното положение на ромите наистина е тежко, но това според него не може да оправдае извършените престъпления. Проблем според синдикалиста е това, че част от ромите категорично отказват да се интегрират и затова той категорично се обявява срещу всякакви опити за толерантност и снизхождение към тази група с асоциално и престъпно поведение. В тази връзка Тренчев препоръчва либерализация на Закона за огнестрелните оръжия при тяхното използване за защита на частната, общинска и държавна собственост. Константин Тренчев предложи и организиране на групи от населението за самозащита, които по-късно да прераснат в национална гвардия. Освен това лидерът на “Подкрепа” препоръча на държавата да прецизира помощта и ангажиментите към ромите като я разшири, включително с оземляване и насърчаване на предприемачеството сред този контингент. Чрез журналистите Константин Тренчев обърна внимание на политиците като ги предупреди да престанат да флиртуват с обещания към този електорат и с ранното предизборно раздаване на кебапчета, защото от това според него страда в последствие цялото общество.

БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00

Тренчев иска гвардия срещу престъпниците

роми в специално изявление. "Срещу разрастващата се ромска престъпност трябва да се създаде национална гвардия, която да обедини населението в групи за самозащита на принципа на доброволните отряди", обясни лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. Той подчерта, че това е лична позиция и не ангажира с нея синдиката. Според него трябва да бъде либерализиран законът за огнестрелното оръжие, като се разреши използването му за защита на частната, общинската и държавната собственост. Цели села са подложени на рекет и кражби, в градовете вилнее джебчийството, а в страната и чужбина е пълно с проститутки от ромски произход, допълни Тренчев.

в. Стандарт
Искра КРАПАЧЕВА
стр. 4

К. Тренчев иска национална гвардия срещу ромската мафия

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев предложи нестандартен начин за борба срещу ромската мафия - населението да си организира национална гвардия, а на всеки българин да бъде разрешено да притежава огнестрелно оръжие за самозащита. Повод за това е инцидентът от миналата седмица, когато роми пребиха петима горски пазачи в гората край Самоков. Според Тренчев част от ромското население не желаело да се интегрира в обществото и се препитавало само от престъпления. Никакви програми за трудова заетост не променяли техните разбирания. В страната действала организирана ромска мафия.

Възможност да се реши проблемът е да се облекчи режимът на издаване на разрешителни по американски образец. За да се постигне това, е необходимо да се промени Законът за огнестрелните оръжия и да се регламентира, че няма да се подвеждат под съдебна отговорност хората, които са стреляли при самозащита или за да защитят собствеността си. След поправката горските стражари нямало да се колебаят да използват оръжие, когато ги нападат. Всеки българин пък ще прецени за себе си дали му е необходимо да държи пистолет вкъщи, обясни Тренчев.

Лидерът на "Подкрепа" вече обсъждал въпроса за създаването на нацинална гвардия с членове на Съюза на българските командоси, които са положили основите на такава структура. Търсено било и съдействие от главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов и министър Георги Петканов.

Всеки ден
Сряда, 11 Август 2004

Тренчев подклажда расистки идеи срещу престъпността

Шокиращо решение как държавата да се справи с увеличаващата се престъпност сред ромите даде лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев. Той предлага обществото да се самоорганизира в доброволна национална гвардия, която да преследва ромите крадци. Представителите на правозащитни организации не можаха да повярват, че такава идея може да бъде лансирана в България през XXI век.

Според Тренчев т. нар. национална гвардия ще е паравоенно формирование, в което може да се включи Съюзът на командосите. То ще пази имотите на гражданите от набезите на крадците, които според синдикалиста са преобладаващо от ромски произход.

Апелът на синдикалния деец е по повод наглия побой, който нанесоха самоковски роми на двама горски стражари заради крадени дърва. Пребитите горски стражари не са посмели да стрелят, за да не бъдат съдени след това за убийство, казаха от "Подкрепа". В тази връзка от федерация "Земеделие и горско стопанство" на синдиката настояват да се дадат повече права на горските при употребата на оръжие.

Тренчев подчерта, че това е само един от многобройните подобни случаи.

"Циганите правят систематични обири по селата, занимават се с джебчийство в градовете, с проституция, от която изрева и Европа, не плащат за консумирани блага - ток, парно и вода, и най-фрапиращото - продават децата си", аргументира се д-р Тренчев. Той признава, че има и малка група от този етнос, която живее честно, и предлага обществото да ги интегрира по-бързо. Но останалите спекулирали с толерантността на българите.

Синдикалният лидер заяви, че очаква атаки от правозащитни организации, но не смята да се съобразява с тях, защото те "се занимават единствено с усвояване на пари, а не с решаването на реални проблеми".

Синдикалният лидер предлага да се либерализира и режимът за притежаване на оръжие. Според него най-подходяща е системата на САЩ, която разрешава на всяко семейство да носи оръжие и да го използва при самозащита, без да подлежи на наказателна отговорност след това.

Димитър Георгиев от проект "Права на човека" беше силно възмутен от идеята: "На Тренчев му отива да си държи пурата в устата и да дава шерифски указания, въпреки че не знае къде се намира - в САЩ или в България. Той никога не е защитавал истински националните интереси, нито пък правото на труд."

"И сега не дава разумно решение за бракониерите и престъпниците на закона. Работа на полицията е да се занимава с престъпленията, не на някакви самоорганизирани милиции. Но промените в полицията още не са се случили, за да може тя да се бори с която и да е престъпност, включително и с ромската", допълни Георгиев.

"Това е шокиращо, расистко изказване. Тренчев призовава към поведение и практики, несъвместими с цивилизованото общество, което признава върховенството на закона. Престъпници се преследват само от оторизирани органи. Никой друг не може да прави самоволни, доброволни и др. формирования за силова разправа - това е произвол", коментира Маргарита Илиева от Българския хелзинкски комитет.

Антонина Желязкова от Международния център по проблемите на малцинствата и културните взаимодействия също бе изумена:
"От много години се познавам с Тренчев, не мога да повярвам, че е могъл точно така да формулира мисълта си. Национална гвардия няма да помогне. Силови методи няма да помогнат. Когато те тръгнат с коловете, с озлоблението на своята нищета, ще разкатаят националната гвардия. Това предупреждавам аз. Омръзнало ми е да бия камбаната на тревогата. От години неправителствените организации подчертават, че огромна бездна започва да разделя хората в България. От едната страна са българите и останалите етноси, а от другата са само ромите, които през изминалите 15 години повишиха два пъти и половина неграмотността си. И нямат никакъв шанс на пазара на труда. Има вече цяло едно поколение роми, които в началото на демокрацията бяха на 15-20 години и които днес нямат и един работен ден."

Шефът на националната полиция полк. Илия Илиев днес ще коментира идеите на Константин Тренчев, казаха от ДНСП.

в. Сега
стр. 1, 3
Нели ЧОЛАШКА, Петьо ЦЕКОВ

РОМСКАТА РАБОТА ЦИГАНСКА РАБОТА
Д-р Константин Тренчев: национална гвардия срещу епидемичната престъпност

Това, което ще чуете, не е плод на моментна емоция. С тази уговорка на пресконференция вчера лидерът на КТ “Подкрепа” обяви “гвоздея на програмата” - хубава работа, ама циганска. И по-точно - срещу разрастващата се ромска престъпност да се създаде национална гвардия. И в рамките на “умерения патриотизъм” да се потърси отпор на престъпленията на мургавите, на епидемичните размери на голямото излагане навън, по света, с което те “трасират” светлия път към ЕС. Като добавка синдикалният лидер предложи и либерализация на закона за пушкалата в защита на частната, обществената и държавната собственост.

в. Дума
стр. 1

Тренчев иска национална гвардия срещу ромската престъпност

Срещу разрастващата се ромска престъпност трябва да се създаде национална гвардия, заяви президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Според него трябва да бъде либерализиран Законът за огнестрелното оръжие.

в. Дневник
стр. 3

Тренчев иска национална гвардия срещу ромите бандити

Умувах три дни, преди да кажа на политиците чрез медиите какво мисля. Това, което ще чуете, не е плод на моментна емоция. С тази уговорка президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев се обърна към журналистите вчера на специално свикана пресконференция. Поводът бе побоят от група роми, бракониери на дърва, над двамата горски пазачи в Самоковско.

Срещу разрастващата се ромска престъпност трябва да се създаде национална гвардия. Съюзът на българските командоси е на същото мнение, те правят свои групи, които работят в рамките на умерения патриотизъм, съобщи Тренчев. Престъпленията на етническите роми вече заемат епидемични размери според него. Цели села са подложени на рекет и кражби, в градовете вилнее джебчийството, а в страната и чужбина е пълно с проститутки от ромски произход, добави д-р Тренчев. Част от тях не плащат сметките си за електрическо и вода, а политиците флиртуват с тях на кебапчета и бира, за да им купят гласовете преди избори. Крайно време е да се каже "не" на двойните стандарти, категоричен бе той. И прогнозира тежък между-етнически конфликт, ако спешно не се вземат обществени мерки срещу битовия бандитизъм на представители от този етнос. Той препоръча на депутатите да либерализират Закона за огнестрелното оръжие, като бъде позволено неговото ползване в защита на частната, общинската и държавна собственост.

Константин Тренчев заяви, че органите за борба с престъпността не могат да се справят сами с този проблем и българските граждани трябва да му дадат масивен и организиран отпор.

Подкрепям и препоръчвам всякакви мерки за насърчаване на интеграцията, но само на тези от малцинството, които работят честно, спазвайки законите, каза още синдикалистът. Категорично се обявявам срещу всякакви опити за толерантност към тези, които са с изключително асоциално и престъпно поведение, подчерта той.

Правозащитни организации търсят проблеми и градят изключително неадекватен образ на България в Европа само, за да усвоят средства от задгранични донори. Така д-р Константин Тренчев коментира активността на правозащитните организации по дела, в които сгазили лука у нас, съдят страната ни в Страсбург.

Горските пазачи да получат статут на горски стражари и право да употребяват оръжие срещу крадци, поиска Мария Димитрова -организационен секретар на синдикат Тори и земеделски земи" от името на профсъюза.

в. Дума
СИЛВИЯ НИКОЛОВА
стр. 4

Национална гвардия срещу ромската престъпност иска д-р К. Тренчев

Срещу разрастващата се ромска престъпност трябва да се създаде национална гвардия. Това заявява в декларация президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев.

Изявлението е по повод оказаното насилие от роми върху горски стражари в района на Самоков при изпълнение на служебния им дълг. Според д-р Тренчев престъпленията на етническите роми заемат вече епидемични размери. Цели села са подложени на рекет и кражби, в градовете вилнее джебчийството, а в страната и чужбина е пълно с проститутки от ромски произход, твърди Тренчев. Част от ромите не плащат ползваните ток и вода, а някои дори продават новородените си,посочи синдикалният лидер. Той предупреждава, че ще се стигне до тежък междуетнически конфликт, ако спешно не се вземат обществени мерки.

Създаването на националната гвардия е един вид възвръщане на доброволните отряди, обясни Тренчев. Според него трябва да бъде либерализиран Законът за огнестрелното оръжие и неговото ползване в защита на частната, общинската и държавна собственост.

Лидерът на „Подкрепа" призова политиците да не дават непремерени обещания и да спрат да флиртуват с ромския електорат, защото от това впоследствие страда цялото общество.

в. Струма
стр. 5

Тренчев, по-леко със страстите!

Колкото пъти д-р Константин Тренчев се е запретвал да реши някой наболял въпрос с обществено и национално значение, толкова пъти резултатите са доста спорни. Борецът за демокрация и синдикални права прояви модерния за утрото на демокрацията антикомунизъм, чийто единствен резултат е опожаряването на партийния дом. С което само се посрамихме пред Европа и света. Друга велика акция бе ненужната транспортна стачка, от която обществото се отдръпна от псевдореволюциите. Тренчев спечели много симпатии и последователи, но нито едно нещо не доведе докрай.
Сега Константин Тренчев е на път да извърши нова грешка като захвана нещо много опасно, за което искаме да му сигнализираме и да се предпазим от огромна беда. Синдикалният лидер в декларация призовава да дадем масов отпор и да създадем национална гвардия срещу ромската престъпност, т. е. българите да се обединят и организирано да започнат да преследват циганите, защото специализираните органи за борба с престъпността не можели да се справят с тях.

Вбесяването на Тренчев е напълно обяснимо, защото циганите наистина прескачат всички граници. Но обири и рекети, джебчийство и проституция, неспазване на законите, неплащане на ток и парно и други нарушения и престъпления извършват не само роми. Извършват ги и българи, турци, македонци, власи, арменци, евреи, араби, албанци и каквито се сетите още с български паспорт. Може ли престъпността да се дели на българска, циганска, турска и пр.? И трябва ли всички българи да се вдигнат като един срещу всеки етнос, чиито представители извършват престъпления?

Асоциалното и престъпно поведение не е патент само на циганите. Защо не се вдигнем като един и да се организираме в гвардейски дружинки срещу всички престъпници? Защото законите ни са такива, че вместо бандитите, в затвора ще попаднем ние, подведени по параграфа за самоуправство. Малко ли са примерите с хора, които защитават имотите си както могат и влизат в панделата заради откъсната крадлива циганска ръка? Тя можеше и да не е ромска, последствията щяха да са същите.

Тренчев обаче е напълно прав за необяснимата толерантност на държавата, съдебната система и европейските институции, които кой знае защо търсят само прояви на дискриминация към циганските общности и надигат вой с повод и без повод. Затова призивът за ограничаване на престъпността трябва да бъде към правозащитните органи и законодателството, които да са безкомпромисни към всички, без двойни стандарти и без необяснима толерантност. Ако тръгнем сами да се разправяме, наистина ще се стигне до тежък междуетнически конфликт.

в. 24 часа
Васил ПОПОВ
стр. 12

Тренчев: Всеки с оръжие вкъщи!

Всеки да има оръжие вкъщи и да има право да го използва за защита на личната си собственост. За това настоя вчера д-р Тренчев. Той обяви, че вълната от престъпленията на ромите взема сериозни размери. Населението да организира групи за самозащита, които да прераснат в национална гвардия, обмисля със съюза на командосите Тренчев. Правозащитните ни организации позорят с рапорти България пред света, да не превръщаме толерантността в привилегия, заяви синдикалистът.

в. Земя
стр. 1

Тренчев: Всеки с оръжие вкъщи!

Да се либерализира Законът за огнестрелното оръжие и да се декриминализират случаите на употребата му при защита на частна, общинска и държавна собственост, призова вчера шефът на КТ „Подкрепа" д-р Тренчев. Всеки да има оръжие вкъщи и да има право да го използва при самозащита, предлага американския модел на защита синдикалистът.
Престъпленията, извършвани от роми, придобиват епидемични размери, а случаят с пребитите петима горски стражари в Самоков миналия вторник не е изолиран, обяви шефът на „Подкрепа". Цели села са подложени на системен рекет и кражби от организирани и полуорганизирани цигански банди и шайки, се казва в лична декларация на Тренчев до медиите. В градовете вилнеят джебчийки и грабители, а откакто бе свалена шенгенската бариера, организирано или поединично, представители на етническото малцинство сериозно „допринасят" за имиджа на България пред цивилизования Запад. По магистралите в страната и в чужбина е пълно с проститутки, от които Европа пропищя. Немалка част от циганите не се съобразяват със законите на България - цели квартали не плащат ток и вода, а задълженията се покриват от останалото население. Продаването на новородени е не само срамен факт, но е в разрез с биологичния закон за защита на потомството, гневно отсече синдикалистът.

Да оставим настрана фалшивото разбиране за демокрация и толерантност, защото проблемът може да тръгне към саморазрешение чрез остър етнически конфликт, предупреди Тренчев. Знам, че псевдозащитниците на човешките права ще нададат вой до небесата. Ако изключим Независимото дружество за защита правата на човека, всички останали усвояват средства, пишат рапорти и доклади, за да позорят България, е оценката му. Материалното положение на ромите наистина е тежко, но това не може да оправдае извършваните престъпления - заради 10 кг алуминий да оставиш без ток цели селища, посочи шефът на „Подкрепа". Според него голяма част от ромите категорично отказват да се интегрират и затова той се обявява срещу всякакви опити за разбиране и снизхождение към тази група с асоциално и престъпно поведение.

Ромите превръщат толерантността в привилегия, създават субкултура, субобщество, а ние мълчим, обвини Тренчев. Не трябва да си затваряме очите под маската на демократизма, пред страха от обвинението, че сме ксенофоби и расисти, призова Тренчев. Той припомни, че е започнал кариерата си като правозащитник на ДПС, когато този етнос е бил с нарушени права. КТ „Подкрепа" има в своите структури роми, както и е подкрепила наскоро техни искания в Калофер. Една немалка част от циганите работят почтено. Разговаряхме с жители на Столипиново - там има свестни хора, които не смеят да си плащат сметките, защото ще излязат глупаци и предатели в очите на другите, обясни Тренчев.

Програмата „От социални помощи към заетост" е от ден до пладне, но все пак е нещо - в нея участват роми, които желаят да се трудят, призна лидерът на „Подкрепа". Държавата да прецизира помощта и ангажиментите към циганите, като я разшири, включително с оземляване и насърчаване на предприемачеството сред този контингент, препоръча Тренчев. Политиците да спрат срамните си флиртове с тях, с купуването на гласове срещу кебапчета и бира. Това ще ни излезе през носа, предупреди Тренчев. Според него законодателната уредба трябва да се промени, защото у нас по-лесно е да се сдобиеш с незаконно оръжие. В разговор със Съюза на българските командоси той е обсъдил идеята за организиране на групи от населението за самозащита, които по-късно да прераснат в национална гвардия.

в. Земя
Емилия АНТОВА
стр. 3

Тренчев иска национална гвардия срещу циганите

"Законът за огнестрелните оръжия трябва да се либерализира, за да може, ако някой ти влезе в къщата да може да стреляш, за да защитиш себе си и имуществото си", обяви вчера на пресконференция лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Той смята, че всеки, който притежава законен пистолет например, трябва да може да го използва при самозащита, за опазване на личната, общинската и държавната собственост. Тази година легално притежаваните оръжия от българи в страната са 317 000.

Константин Тренчев подкрепя идеята на Съюзът на българските командоси (СБК) да се създадат граждански групи за самозащита, които да прераснат в Национална гвардия, защото набезите на циганите вече имат епидемични размери.

"Тя трябва да подпомага охраната на градовете и селата, като във всяка област има поне по 100 души. Гвардията ще съдейства на армията и полицията, ще помага при природни бедствия и аварии, ще участва в мироопазващи операции в чужбина", съобщи за " Монитор" председателят на СБК проф. Юлий Абаджиев. Гражданите, които участват в гвардията, ще получават заплати и 2 пъти годишно ще ходят на специални курсове. "Във всички цивилизовани страни има такива групи. Те трябва да се самоорганизират, а не да бъдат създадени от определени организации или от властта", коментира депутатът от НДСВ Стоян Кушлев.

Според Константин Тренчев, ако не се вземат спешни мерки срещу циганските набези, може да разпали междуетнически конфликт. Ромите, които спазват законите, трябва да се включват в програми за заетост, да бъдат оземлени и така да се подпомогне интеграцията им в обществото. Тренчев призова политиците да не си затварят очите пред проблема с циганите, които крадат, не си плащат сметките за тока и водата и дори продават децата си в чужбина.

"Пореден епизод от циганските престъпления е побоят над горските стражари от Самоков през миналата седмица", каза президентът на "Подкрепа". Синдикалистите искат промяна в Закона за горите, която да позволява горските стражари да използват служебното оръжие, опазвайки дърветата и себе си от бракониери.

" Подкрепям исканията на синдиката. Всеки горски пазач пази средно по 1500 хектара и той трябва да е добре обучен, да може да ползва оръжието си, докато изпълнява служебните си задължения, да има мобилен телефон и автомобил. Затова приходите от горите трябва да отиват за тяхното финансиране и да се подобри оборудването на стражата", коментира заместник -министърът на земеделието Меглена Плугчиева.

Според членът на комисията по земеделието и горите в парламента Стоян Кушлев, стражарите трябва поне да използват оръжието си за сигнализация, когато са в критична ситуация, а да не се оставят да бъдат бити.

в. Монитор
Красимира ЯНЕВА
стр. 6
Сряда, 11 Август 2004

Не само полицията е за подмяна

Национална гвардия да бори ромската престъпност, откри вчера разковничето д-р Тренчев. Тъй мислел и съюзът на командосите от запаса.

Национална гвардия щяло да рече нещо като доброволните отряди от времето на соца. Тогава по селца и квартали се сбираха едни чичковци, слагаха си ленти на ръкавите и подпомагаха "биещото" сърце на партията, както народът нежно величаеше червената милиция, да озаптява противообществените прояви на населението.

Самите прояви в сравнение с днешните кървави екшъни по улиците си бяха истински цветета за мирисане. И милицията беше голяма работа. Здраво си стоеше на краката, справяше се доста прилично с тоталитарно ограничената престъпност. И въпреки това до някое време ползваше подкрепление от "отрядниците".

Сегашната полиция е друго нещо. Тя е демократизирана и, разбира се, силно реформирана. Твърди се, че вече не бие, само " респектира". Но явно не е достатъчно убедителна, защото отрицателните елементи с престъпно поведение отдавна са й се качили на главата. За да се докараме до актуалния горчив хал.

Ето защо доброволните отряди ще трябва да бъдат извадени от забравения килер и изтупани от паяжината, да бъдат наречени по новому и демократично му и пратени в бой срещу бандитската ромска напаст. Че защо само срещу ромската? Със същия успех вероятно биха могли да ги пуснат и срещу топпрестъпността в държавата, която си е съвсем белокожа, а конците й се дърпат най-паче от " бели якички".

Тоест, полицията прави каквото прави, ромското настъпление се възлага евентуално на гвардията. Някой може да попита какво ще прави полицията тогава. Да си пита. То и настоящото предложение иде не откъдето му е мястото да се решават проблемите, а по обществена линия от един синдикат и един съюз, които явно са по-загрижени за битието и на българите, и на ромите.

Ромите у нас засилиха драстично заниманията си с противообществен бизнес, защото и на тях, както и на българите, все по-трудно им се отваря парашутът за работа, а и те трябва да се хранят поне по веднъж дневно. Но те, за разлика от българите, не правят от неволята детероден проблем и запазиха темповете си на възпроизводство. В резултат на което са на път да претворят предсрочно в живота и най-песимистичните демографски прогнози.

Тези, на които им се плаща да управляват и регулират държавата, обикновено се вайкат за демографския срив и претопяването на българския етнос. Но в никакъв случай не пропускат любимия флирт с многообразните ромски организации. Че като се зададат избори, гласовете на смуглите сънародници стават от привлекателни по-привлекателни, а и много по-лесно постижими. Тук малко кебапче, там някой тон въглища - и властта от химера добива реални плътски измерения.

Ако управниците наистина ги е грижа кой ще населява утре днешните български земи и как именно ще живее, отдавна щяха да са запретнали ръкави да оправят и икономиката, и прокламираната в конституцията социална политика. С две думи - щяха да си изпълняват задълженията, което видимо не им е по вкуса.

Ако д-р Тренчев поразмисли, сигурно ще изнамери структури, с които да подмени не само полицията, но и другите държавни органи. Така от само себе си ще бъде подменена и държавата, без всякакви други законодателни и управленски напъни по закриването й.

в. Монитор
стр. 14

обратно

Handguns