Константин Тренчев: Всеки българин с оръжие

Всеки българин да има право да притежава огнестрелно оръжие вкъщи, а населението да се организира във въоръжени групи, които да патрулират по райони и да предпазват от нападения гражданите. Това предложи лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев по повод инцидента от миналата седмица, когато група роми пребиха петима горски пазачи близо до Самоков.

д-р Константин ТренчевСпоред Тренчев в страната действа организирана мафия, която е подпомагана от богати роми и служи на техните интереси. "Част от ромската общност не желае да се интегрира и се препитава единствено от престъпления. Не помага и програмата "От социални помощи към трудова заетост", защото тя осигурява само временна работа", допълни Тренчев. Според него, за да се противодейства на тази организирана престъпност, населението трябва да има правото да разполага с огнестрелно оръжие у дома по американски модел. "Това може да стане след либерализация на Закона за огнестрелните оръжия. При промяната му няма да бъдат подвеждани под отговорност лица, използвали огнестрелно оръжие при защита на частна, общинска и държавна собственост. Подобни случаи трябва да се декриминализират", каза лидерът на "Подкрепа". Така горските пазачи няма да се страхуват да използват оръжието си, за да не бъдат съдени, ако ранят или убият някого при защита на поверената им собственост или техния живот. Личен избор на всеки ще е дали да разполага с пистолет у дома, допълни Тренчев.

Лидерът на "Подкрепа" препоръча и създаването на въоръжени отряди от доброволци, които да следят за реда. За в бъдеще тези отряди трябва да прераснат в Национална гвардия, каза още Тренчев. По този въпрос той бил разговарял с членове на Съюза на българските командоси, които вече са положили основата на такава структура. Подобна организация трябва да изповядва умерен патриотизъм, уточни Тренчев.

От синдиката алармираха, че ако не бъдат предприети спешни мерки срещу организираната ромска престъпност, в страната може да избухне остър и мащабен етнически конфликт. От "Подкрепа" са поискали среща с главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Георги Петканов. От синдиката ще настояват за промяна и в Закона за горите и горската стража и статута на горските пазачи.

Разрешителното за притежаване на огнестрелно оръжие се издава от директора на Дирекция "Национална служба полиция". Кандидатът подава заявление в управлението на МВР по местоживеене. В исковата си молба лицето трябва да посочи защо му е нужно лично оръжие и за какво ще го използва. Повечето от желаещите да имат пистолет заявяват, че им трябва за самоотбрана. Разрешително се дава само ако се установи, че има реална опасност за неговата сигурност или пък той е обект на директни заплахи. Оръжие могат да получат само лица, които нямат дължими данъци, срещу тях не се водят предварителни наказателни производства и не са психично болни. Те трябва да са преминали и курс за боравене с огнестрелно оръжие. Полицията може да отнеме оръжието, ако прецени, че лицето вече няма нужда от него или притежателят го използва за криминални цели. През миналата година в страната разрешителните за носене на оръжие са били отнети на 1143 лица. Иззети са 1685 броя огнестрелно оръжие. Полицията е отказала разрешителни на 277 лица.

в. Новинар
Елица ДЕЛЧЕВА
11.08.04

pishtov.com поддържа Декларацията на д-р Тренчев

Независимо от това, че pishtov.com отдавна поставя тези проблеми, с вродения си скептицизъм се съмнявам дали починът на д-р Тренчев ще се приеме сериозно. По-важно е обаче, че той по такъв драстичен начин обръща внимание на едно явление, на което всички сме свидетели и което по-голямата част от нас приемат почти снизходително.

Поводът е побоят от група роми-бракониери над двама горски стражари, надлежно въоръжени, които са се страхували да ползват оръжието си по предназначение, за да не бъдат съдени.
Какъв абсурд! Държавата не дава права на собствените си служители да опазват собственото й имущество!
Кой печели от това?

Коментарите са много - поставените проблеми (многократно разглеждани и в pishtov.com), помоему се групират основно в три пункта:

1. Законово установената невъзможност за използване на огнестрелно оръжие при защита на частна, общинска и държавна собственост, което ограничава възможността за гражданско противодействие на битовия бандитизъм.

2. Ниското ниво на гражданска активност за защита на интересите си от летаргично унесеното ни общество и законовата неуреденост за огранизирано противопоставяне срещу организираните бандити.

3. Засилващата се престъпност, в т.ч. циганска.

Изместването на коментарите основно върху последното създава реална опасност добрата инициатива на д-р Тренчев да се размие в политизиране и приказки около дреболиите.

И отново, по стар български обичай, ще пошумим, ще поумуваме, ще покритикуваме и... ще забравим.

Сякаш това не се отнася за нас...

 

"Тренчев поставя един реален проблем, затова съм по-съгласен с него, отколкото с нашите правозащитници, които говорят само абстрактни работи."

Бившият президент д-р Желю Желев за идеята на д-р Константин Тренчев да се организират доброволни отряди против ромската престъпност
в. "24 часа" 11.сеп.04

 

Първите реакции в българските медии

Handguns