Българин направи първото в света "антиоръжие"

Според президента Първанов с уреда може да бъде екипиран контингентът ни в Кербала


Инж. Юри Марков

Българският инженер Юри Марков е изобретил уникално "антиоръжие". Уредът е с големината на джобно ножче и открива всякакви взривни вещества и огнестрелно оръжие. Първите 100 бройки вече са произведени в заводите на "Арсенал ".

Металното изделие тежи малко над 500 грама. То открива взривните вещества и огнестрелните оръжия на разстояние над 10 м дори през бетонни заграждения. Търговското му наименование е SNIFFEX (подушващо експлозиви -англ.). Наречено е така, защото засича йоните на азотния двуокис - съставка на почти всички видове взривни вещества. Уредът няма нужда от презареждане 3 години, защото използва главно земния магнетизъм и биполярността на човешкото тяло и съвсем малко собствена енергия.

Инж. Юри Марков обясни, че неговото изобретение де факто няма аналог в света. Има подобно норвежко приспособление, но то се използва с различни чипове според различните видове експлозиви, които търси, а освен това е много по-скъпо - над 10 000 долара, твърди той. SNIFFEX ще се появи на пазара за 1500 евро.

Уредът е преминал успешно тестове в единствената у нас специализирана лаборатория към Министерството на отбраната по "Изпитания и контрол, измерване на въоръжения, техника и имущество". Той е патентован в Европа и в САЩ. Изобретателят му обясни, че има много сериозна фабрична защита срещу незаконно копиране.

Към изделието вече проявяват голям интерес от Израел, от Австрия, където предстоят демонстрации в началото на август, както и от Франция.

Изобретателят е предложен за държавна награда. С уреда в понеделник се е запознал президентът Георги Първанов, който смята, че с него може да бъде оборудван контингентът ни в Кербала.

От големи западни държави са предлагали на изобретателя финансиране и гражданство. Отказах, държа да печеля и да плащам данъците си в България, каза Марков. За осъществяване на проекта му помогнали приятели.

"От чисто философска гледна точка това е едно чудо, това е първото в света антиоръжие", хвали го Валентин Радомирски, управител на "Арсенал трейдинг". Той подчерта, че това е един от редките случаи, когато изобретение от световен мащаб се произвежда в България.

През последните 10 години 46-годишният Юри Марков е работил в сферата на сателитните комуникации. Бил е технически директор на фирмата, партньор на "Дойче телеком" за Балканите, както и консултант в редица телекомуникационни проекти. Това е първото му изобретение.

Георги Готев,
"Сега" 22 юли 2004 , 1 стр.

SniffEx, developed by Thomas Thundat, Lal Pinnaduwage, Tony Gehl, Vassil Boiadjiev and Eric Hawk of ORNL; David Hedden of the University of Tennessee; Eric Houser of the Naval Research Laboratory; Linda Deel of the Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms, and Explosives; and Richard Lareau of the Transportation Security Administration

SniffEx is a compact, low-cost explosive vapor sensor for detecting and locating a variety of explosives, including plastic-based explosives. A micromechanical transducer, no wider than a human hair and with a mass of only a few nanograms, allows only explosive molecules to chemically adsorb to a sensor that can identify the molecule. SniffEx is an improvement over other explosive detection products (such as gas chromatography/mass spectrometry and gas chromatography/surface acoustic wave devices) because of its sub-part-per-trillion sensitivity and high selectivity, direct vapor sensing, low power consumption (the instrument uses a 9-volt battery), less than one-second response time, stability, compact size, and low cost. SniffEx will have applications in counterterrorism, law enforcement, airport safety and humanitarian efforts such as landmine removal.

ORNL is managed by UT-Battelle for the Department of Energy.

Source: Oak Ridge National Laboratory

July 08, 2004

ето я информацията, която разбуни духовете и заради която последва:

 

Двама българи са изобретили два различни уреда SNIFFEX

Колкото и да е невероятно, оказва се, че двама българи в различни части на света, които не се познават, са работили по създаването на детектор за експлозиви и са нарекли продуктите си с едно и също име - SNIFFEX (съкратено от подушващ експлозиви, sniff explosives на английски).


Инж. Николай Ибушев: Взели
сме мерки срещу любопитните
очи и ръце

"Сега" съобщи вчера, че българинът Юри Марков е изобретил първото в света антиоръжие - уред с размер на джобно ножче, което подушва експлозиви и оръжие дори зад дебели бетонни прегради. Във форума на "Сега" участници изнамериха съобщения от американския научен печат, според които удостоеният с награда уред SNIFFEX със сходно предназначение е разработен от американски колектив, в който прави впечатление българското име Васил Бояджиев. Сред форумците се появиха и съмнения за неточност или за плагиатство.

В действителност обаче се оказва, че двамата българи са работили по сходни проекти, без да знаят един за друг. Юри Марков каза, че не познава Васил Бояджиев, и беше категоричен, че вероятността принципът, на който е основан уредът, разработен в САЩ, да е сходен с неговия, е едно на милион. Той беше категоричен, че прекрасно познава пазара на своя продукт и че той е без аналог. Според Марков близко до ума е да се измисли търговска марка от съкращението на първите срички на предназначението на продукта.

Работата по изготвянето на прототипа е започнала в оръжейните заводи "Арсенал" ЕАД в Казанлък в началото на януари т. г. После е представен на тазгодишното изложение "Хемус 2004" в Пловдив и още тогава са получени първите заявки за стотици екземпляри. Произведени са около 400 бройки, в момента се работят още близо 1000, които са предназначени за чужбина. Изпълнителният директор на "Арсенал" ЕАД инж. Николай Ибушев отказа да конкретизира имената на страните, но не отрече, че част от първите SNIFFEX-и вече са в ръцете на спецслужбите в Израел.

"На практика няма взривно вещество, което да остане незабелязано за изделието на инж. Марков, тъй като при всички се съдържа азот, а точно азотните съединения биват хващани от анализатора", разясни инж. Ибушев.

Уникалното антиоръжие се произвежда в различни цехове на "Арсенал", в отделните операции до окончателното сглобяване участват около 40 специалисти. Арсеналци очакват Министерството на отбраната да прояви интерес към изделието. Напълно възможно е то да се пусне за свободна продажба в специализираните оръжейни магазини, тъй като в него няма опасни вещества и не се изисква разрешение от МВР.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

"Не съветвам никой да се опитва да разглобява новото ни изделие SNIFFEX, защото ще пострада сериозно", каза специално за "Сега" изпълнителният директор на "Арсенал" инж. Николай Ибушев. Шефът на най-голямото ни оръжейно дружество потвърди, че детекторът е лицензиран в САЩ и повечето от страните в ЕС. Подписан е и договор за конфиденциалност с изобретателя инж. Юри Марков.

Георги Готев, Христо Димитров,
"Сега" 23 юли 2004 , 1 стр.

Дали е съвпадение или има нещо гнило в Дания? Времето ще покаже...

pishtov.com

Handguns