Руската "Ксюша" - автоматът на улицата

 

АКС-74У

"Ксюша" - така с любов са нарекли руснаците един от най-известните и познати не само в Русия, но и далеч извън пределите й автомат АКС-74У. Доказателство за високото му реноме, но едва ли повод за гордост, е фактът, че на почти всички видео- и фотоснимки терорист No1 в света Осама бен Ладен позира именно с такъв автомат.

АКС-74У е принципно нов тип индивидуално оръжие, което стреля с малкия калибър патрони 5,45х39. Неговото предназначение е за водене на близък бой, а оптималните му режими на стрелба са на къси редове или прицелен единичен огън. Разработването му започва в средата на 70-те години на миналия век. За основа е използван завоювалият световна слава образец "Калашников". Главната цел на конструкторите е създаването на високоефективно стрелково оръжие за нуждите на въздушно-десантните войски и други специални подразделения, което да бъде леко и удобно за действия в динамични условия и в същото време да притежава бойна ефективност близка до тази на нормалния автомат.

Основната конструктивна промяна е скъсяването на цевта. Тя става дълга само 206,5 мм, но това довежда до промени на почти всички останали тактико-технически характеристики. Началната скорост на куршума се намалява до 735 м/сек. Прицелната далечина на стрелбата също пада на 400 м. Скъсената цев налага изместването назад на газовата камера, което пък довежда до повишаване на темпа на стрелбата, тъй като се намалява времето на цикъла на автоматиката. Променят се и местоположението и формата на прицелните приспособления.

Скоро след като "Ксюша" е приета на въоръжение, става ясно, че тя не може да стане стандартно въоръжение на въздушно-десантните войски, най-вече поради малката ефективност на далечината на стрелбата. Затова пък е незаменима за подразделенията със специално предназначение, за екипажите на бойни машини, за подразделенията на правоохранителните органи, инкасаторите и... за бандитите и терористите. Малките му размери позволяват без особени трудности той да бъде използван успешно на тясната градска улица, в затворени помещения, в автомобили.

Модифициран АКС-74УБ в комплект със сменяем заглушител и 30мм подцевен безшумен гранатомет БС-1 "Тишина"

Руската "Ксюша" има и няколко варианта с прикачващи се приспособления. АКС-74УН и АКС-74УН2 могат да се използват с мощните прибори за нощно виждане НСПУ и НСПУМ. Вариантът АКС-74УБ пък може да стреля с прибор за безшумна стрелба, а под цевта му се прикрепва и подобен безшумен гранатомет.

Основна характеристика на руския автомат АКС-74У:

патрон 5,45х39
принцип на работа автоматика на базата на отвеждане на барутните газове
капацитет на пълнителя 30 патрона
тегло без пълнител 2,485 кг
тегло с пълен пълнител 3 кг
дължина с отворен приклад 730 мм
дължина със сгънат приклад 490 мм
начална скорост на куршума 735 м/сек
темп на стрелбата 700 изстр./мин
скорострелност 40 100 изстр./мин
прицелна далечина 400 м
далечина на прав изстрел по ръстова фигура 350 м

http://www.chernomore.bg/
28.03.04


Повече информация по
темата може да получите
и от "Мастер Ружье",
откъдето e снимката.

pishtov.com

Handguns