Мобилни ултразвукови пушки

 

Американските морски пехотинци, които предстои да пристигнат в Ирак при предстящата ротация, ще донесат оръжие, което досега не е използвано. Оръжието, наречено LRAD (съкратено от Long Range Acoustic Device, акустично устройство с далечен радиус на действие) представлява гигантски мегафон, с диаметър около 80 см и тегло от порядъка на 20 килограма, способен да издава звук до 150 децибела (при честота 2,100 - 3,100 Hz), при което се предизвиква силно главоболие и даже глухота в хората. Вълната се предава в строго зададено направление. Радиусът на действие е до 275 метра, но най-висока ефективност се достига в зоната до 100 метра.

Шефът на компанията American Technology Corporation, разработила новата технология за разгонване на демонстрации, твърди, че проникващият навсякъде рязък звук може в буквален смисъл да постави хората на колене. Фермата сключила договор за $1.1 милиона с американските военни на доставка на звуковите пушки на морската пехота. Впрочем, аналогични установки се използват на някои военни кораби, предава Associated Press.

Представител на Пентагона е потвърдил ефективнността на съоръжението, но военните го смятат за несмъртоносно оръжие, въпреки, че продължителното въздействие на LRAD върху човека може да нанесе непоправими вреди на здравето му.

Вестник The Los Angeles Times пита дали е оправдано използването на такова оръжие, което може да оглуши човек за цял живот. При това в иракските градове живеят не само терористи, но и обикновени граждани, отбелязва вестникът.

Не е излишно да се добави, че наред със звуковите пушки американците се готвят да започнат изпитанията на друг вид несмъртоносно оръжие. Системата под названието ADS (Active Denial System) поразява противника с болезнен тясно насочен енергиен импулс.

http://story.news.yahoo.com/
Middle East - AP
Troops in Iraq Get High-Tech Noisemaker
Wed Mar 3,12:40 PM ET

Доскоро се считаше, че основната причина за безредиците в Ирак се дължат на недостатъчната жива сила на коалицията. Създадена наскоро комисия от експерти обаче, посочи и друга причина за хаоса. По нейното мнение, американците не са били достатъчно подготвени и оборудвани за борба с гражданските безредици, в частност, с несмъртоносно оръжие. Има се предвид не само известните гумени куршуми, но и средства за обуздаване на тълпи - лепкава пяна, водоразпръскватели и т.н.
Комисията указа, че несмъртоносното оръжие не е получило необходимото признание от Пентагона и призова да се измени това отношение. Разходите за несмъртоносно оръжие растат, но призивите са да се увеличат поръчките до ежегодно $300 млн. Предложенията са за създаване на несмъртоносно оръжие и с далечен радиус на дейстие, към което се отнасят микровълново и лазерно оръжие (виж другите статии).
Остава обаче открит напълно оправданият въпрос доколко е несмъртоносно "несмъртоносното оръжие".
Разбира се само техниката няма да реши проблемите на мироопазващите операции, успехът на които е пряко свързан и с физическата и морална подготовка на войниците, служещи в районите на доскорошни бойни действия.

pishtov.com

Handguns