Белгийски професор създава революционан "умен" пистолет

Пистолетът, стреля само от ръцете на собственика си

 

BRUSSELS - Както съобщава белгийският вестник "La Derniere Huere", белгийски оръжейници с главен автор на разработената микроелектронна система от датчици, професорът от Лиежкия университет Жак Дестине (Jacques Destine) създадоха пистолет, който стреля само от ръцете на своя собственик. Така те спечелиха конкурса, обявен от Министерството на правосъдието на САЩ за създаване на "безопасно" оръжие, което няма да може да бъде използвано от чужди хора, не само от престъпници, но например и от деца.

Всяка година 6,000 американци, включително две деца на ден, пострадват от огнестрелно оръжие. Заради тях професорът представи прототипа на новото оръжие с думите "Ние създадохме оръжие, което стреля, когато искаме да стреля.”

Цялата хитрост на новото оръжие е в ръкохватката на пистолета, където са монтирани 250 микродатчика, които разпознават силата и маниера, с който собственикът стиска оръжието си. По време на продължителни експерименти се установило, че всеки стрелец има свой неповторим начин на захват. Експертите изпробвали и метода на дактилоскопията, но се оказало, че микроелектрониката реагира на отпечатъци от пръстите по-бавно. Пистолетът може да бъде програмиран не само за дясната, но и за лявата ръка на собственика, а също така и за ръцете на най-близките му колеги. Оръжието може да се програмира дори за определени дни и часове, и дори за ъгъла на стрелба.

Първите бройки от умния пистолет ще бъдат произведени в оръжейния завод в Лиеж, Белгия.

[Copyright Expatica News 2004]
http://www.expatica.com/
February 11 2004

 

 

Оръжието ще може да разпознава своите собственици

 

Напълно е вероятно, в скоро време огнестрелното оръжие да може лесно да разпознава своите собственици. Фирмата Verichip, подразделение на компанията Applied Digital Solutions, е разработила технология, която в бъдеще ще помогне да се сведе до минимум вероятността от неправомерно използване на пистолети и автомати.


Така изглежда микрочипът, който фирмата Verichip
предлага да се имплантира в ръката на стрелеца.

Същността на предложената система се свежда до следното: в ръката, да кажем, на полицая се поставя миниатюрен микрочип с размерите на оризово зърно. Служебното му оръжие, на свой ред, се снабдява със специално разчитащо устройство, което снима закодирания в микрочипа ключ в момента, когато пистолета се вади от кобура. Ако "идентификационният номер" на човека, взел оръжието в ръка, съвпада с кода на пистолета, електрониката автоматично сваля блокировката. В противен случай стрелбата е невъзможна при каквито и да е обстоятелства.

Компанията Verichip вече е сключила договор с фирмата FN Manufacturing за започване на производство на "умното" оръжие. Експертите, обаче, отбелязват ред недостатъци на предложената технология. Първо, тази толкова високотехнологна система във всеки момент може да се повреди, което ще доведе до твърде плачевни последствия. Второ, имплантираният чип може да бъде повреден в хода на ръкопашна схватка или автомобилен инцидент. Накрая, на полицаят може просто да му се наложи да ползва пистолета на партньора си.

Associated Press
15 април 2004 г.

Както е отразено и по-рано в pishtov.com, oпределено Verichip не е единственната компания, експериментираща с разработването на "умно" огнестрелно оръжие. Освен посочените по-горе белгийски опити, фирмата Metal Storm и Политехническият институт на щата Ню Джърси също се опитват да създадат пистолет, разпознаващ собственика си по маниера на захват на ръкохватката.

Handguns