Кротките пистолети

 

На нашите криминалисти с право им писна след поредното поръчково убийство да намират на местопрестъплението вече едва ли не „задължителния" демонстративно захвърлен руски пищов. В много от старателно подготвените поръчкови екзекуции обаче става дума не за бойни, а за преработени в бойни газови пистолети. През 2003 г. с такива преработени оръжия у нас са били извършени 4 поръчкови убийства, заяви пред медиите главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, но не уточни кои са екзекуциите. По неофициални данни с преработени пистолети бяха застреляни Румен Маринов-Нарциса, Борис Арсов-Борчо, Николай Петров-Колята и Тодор Толев.

Само преди дни от МВР настояха да се въведе задължителна регистрация за вноса, търговията и притежателите на руски газови оръжия Иж-70 и „Иж-79 Байкал". Междувременно при акция на антимафиоти от Стара Загора в петък бе разбита престъпна група за производство и търговия с оръжие. Бе разкрита и нелегална работилница, където газови пистолети се преработват в бойни.

За българския подземен свят тези оръжия са предпочитани, което вече сякаш се подразбира от само себе си, щом трябва да се удари изпипано и професионално, коментираха криминалисти.

Всичко това, което сега се дискутира в България около достъпа и режима за притежаване на газовите оръжия, обаче в Европа се е случило преди двайсетина години.

Ето защо днес в ЕС газовите оръжия се изработват с оглед на следното императивно определение: „Газовото оръжие е техническо средство, което при изстрел, чрез разпръскване на химически елементи, създава временен възпиращ ефект срещу нападателя и което при опит за преработване за употреба с бойни муниции се саморазрушава."

Днес всеки производител на газово оръжие трябва да докаже, че неговите модели и образци наистина се саморазрушават при всякакъв опит за преработване. След тестовете единствено производителят получава правото да бележи газовите си пистолети със специален знак -клеймо в метала, който гарантира тяхната безопасност и невъзможността да изстрелят бойни муниции.

Навремето и в Западна Европа гангстерите са преработвали газови револвери и пистолети за стрелба с бойни патрони. След вълната от престъпления с такива оръжия обаче там бързо идва и голямата технологична промяна - газовите оръжия започват да се изработват не от стомана, а само от леки и крехки сплави. В повечето от тях преобладават алуминият, цинкът, магнезият и медтта. Най-често детайлите се изработват по метода на праховата металургия, независимо че отвън могат да имат покрития като на бойното оръжие - никелиране, хромиране и др.

Така газовото оръжие на външен вид може да е пълно копие на бойно, но частите му са направени да издържат само на съвсем ниско налягане и на съвсем слаб удар. Поради това набиването на стоманени втулки и цеви е невъзможно, а и рамата не би издържала отката при възпламеняване на боен патрон. Практически сега всеки опит за преработване завършва с пръсването на оръжието.

Ето защо днес всеки газов пистолет или револвер, който е допуснат за свободна продажба в страните от ЕС, е напълно „кротко" оръжие, пригодено единствено за самоотбрана, независимо от модела и къде е произведен.

В Русия обаче още има и газови пистолети, които се правят с части от истинска оръжейна стомана. Руснаците влагат в тях детайли, които отпадат от линиите за бойни пистолети заради малки технологични отклонения, обясняват наши оръжейни експерти. Според тях, щом една серия части, например за „Макаров", не е в състояние да гарантира произвеждането на 5000 изстрела с бойни патрони, детайлите не се претопяват, а се пренасочват за газови пистолети.

Ето защо руските газови оръжия - реплики на „Макаров", ПСМ и „Марголин", могат лесно да се превърнат в истински бойни оръжия.

„На всичкото отгоре серийните номера върху стоманата на руските газови пищови не се набиват, а се нанасят с лазерно изписване. То се изтрива лесно и не може да се проследи дори със специален рентгенов апарат, както става при заличените набити номера", уточниха експерти. Според Христо Стойков - председател на Сдружението на търговците на оръжие и оръжейниците в България (СТООБ), западните и допуснатите за продажба в ЕС газови пистолети са абсолютно безопасни. „България вече мина през етапа на разрешителните за газови оръжия и сега всеки у нас може да си ги купи свободно. Това е правилното решение. Защото по смисъла и на нашия Закон за контрол над оръжията и общоопасните средства те дори не са оръжие! Защото могат да изхвърлят през цевта си само газ, а не твърдо тяло. Руските стоманени газови реплики обаче трябва или да се продават при разрешителен режим с пълна регистрация, или да се забранят за внос и за употреба у нас. Всички останали газови оръжия от леки сплави наистина не могат да се преработят в бойни. Това дори бандитите ни са го разбрали от собствен горчив опит", заяви шефът оръжейник. Според него голям проблем в България си остават криминално изработените оръжия. При това не само сглобяваните от незаконно изнесени от заводите части, а и изцяло домашно направените самоделки уникати. С тях също сега се стреля на поразия, особено в селата. Ето защо шефът на СТООБ смята, че Народното събрание и Министерският съвет трябва да се вгледат в изпратените им от сдружението материали с идеи и конкретни предложения за промени в нормативната база по въпроса.

Като пример той посочи, че с приетите допълнения и изменения в закона за оръжията от 2002 г. и сега има текст, според който за всяко преработване на оръжие трябва да се води регистър. В правилника за приложение обаче няма и дума по въпроса, а така „никой не може да каже кое е преработване и кое - не е", чуди се специалистът.

Мир БОГОЕВ

 

Ръгай люти чушки в патроните

 

„В патроните за газовите револвери и пистолети, които се продават свободно в България и в държавите от Европейския съюз, няма нервнопаралитичен газ. Много хора не знаят това. Днес в тези газови муниции се слагат само сълзотворни вещества, които временно неутрализират нападателя, без никакви дълготрайни последици за неговия организъм.

Практически сега лютивите компоненти на сълзотворния газ са предимно природни продукти от растения. При изстрел в случай на самоотбрана струята газ поразява нападателя на дистанция до 2,5-3 метра.

Въздействието на газа е много подобно на последиците от пръскането на натрапника в лицето с отбранителен спрей. Разликата е в разстоянието и във възможността да се изстрелят повече патрони срещу нападателя за сигурното му неутрализиране. Газовите оръжия имат пълнители за над 5 патрона. Дори „лейди" моделите могат да крият 7 или 8 муниции за ефикасна самоотбрана. Всеки трябва да има право на това оръжие, за да се пази и от престъпници, а и от подивели улични кучета."

Десислав ДЕЛЕВ,
президент на „Берета трейдинг" ООД

в. Труд
19.01.04 стр. 13

Handguns