Командосите получават супероръжието за градски условия

Израел направи пушката на бъдещето

Специалисти от 15 държави тестват новата система

 

Ветерани от израелско подразделение за борба с тероризма показаха миналата седмица нова оръжейна система, която може да поразява цели зад ъгъла. От това преимущество се заинтересува американската армия, която се нуждае от нещо подобно за водене на бой в градски условия в Ирак.
Американските военни вече започнаха да се обучават за употреба на новото оръжие, а специални полицейски подразделение в САЩ проявиха интерес за купуването му, съобщи създателят на устройството Амос Голан.
На демонстрацията на полигон край Тел Авив преди седмица израелско-американската компания Holdings показа как с оръжието може да се стреля през взривен проход в сграда близо до ъгъла или от коридора в стаята. Войникът вижда целта на малък тв монитор посредством камера, която е монтирана под цевта на оръжието.

Армиите на 15 страни, включително на САЩ и Русия, изпитват оръжейната система, а израелските сили още тази седмица ще започнат да я употребяват в операциите си, каза Голан, който е бивш зам.-командир на израелско антитерористично подразделение. Това е единственото в света оръжие, което позволява на стрелеца да държи тялото си изцяло зад ъгъла извън обсега на вражеския огън, като същевременно държи целта на мушка.
То има шарнирно съединение в средата си, което позволява предната част с цевта да се сгъва до 63 градуса в ляво или дясно. В задната част на оръжието е прикладът, спусъкът и малкият плосък тв екран. Стрелящият механизъм в предната част се състои от пистолет, разположен върху миникамера с възможности за увеличение на образа. Специален лост под приклада позволява на стрелеца бързо да придвижва цевта от една позиция на друга за по-добър прицел.
Системата ще бъде много полезна за американските войници, водещи бой в градски условия в Ирак, заяви Голан. При операция войникът може ясно да вижда своята цел зад ъгъла, като оръжието му позволява да стреля по-точно и да не наранява цивилни.

"Американците проявиха голям интерес. След това, което чух и видях, смятам, че то ще има голям успех в Ирак, тъй като американците там действат основно в градски условия", каза Голан. Американското посолство в Тел Авив отказа да коментира думите му, посочва АП.
Голан обясни, че мисли за такова оръжие след провала на една операция на израелската армия на Западния бряг на р. Йордан по време на палестинската интифада в края на 80-те години на миналия век. Няколко израелски войници били ранени, когато се опитали да щурмуват къща през вратата. Те били покосени от автоматичен огън, идващ отвътре.
Доразвиването на идеята и превръщането й в практическо устройство отнело три години. Тази дейност е финансирана от американски бизнесмен, чието име фирмата Corner Shot с централа в Маями не желае да съобщи. Иначе разработката е направена в Израел.
Цената на оръжейната система е между 3000 и 5000 долара в зависимост от комплектовката.

Нейната стреляща част може да бъде оборудвана с различни пистолети, включително Берета 92, който е на въоръжение в американската армия, както и Глок и Колт. Тя може да бъде адаптирана и за автоматичната пушка М-16 или за стрелба с гранатомет. Цифровата камера е с обсег от 200 до 400 метра в зависимост от модела. Сред аксесоарите са инфрачервен лазерен подсвет, специален пистолет за стрелба с гумени куршуми, различни оптически мерници и заглушител. Предвиденият видеоизход от камерата позволява включване на кабел, с който в команден център може да се наблюдава и да се записва обстановката пред дулото на оръжието.
Устройството е патентовано в САЩ и ще се продава само на правителствени агенции, съобщи Голан.

www.standartnews.com
22.12.2003

Повече информация по темата може да получите и от http://www.membrana.ru, откъдето са снимките.

pishtov.com

Handguns