Българското оръжие взе на мушка световния пазар

При изпитания в Ирак нашите пушки останали здрави и след 2000 изстрела, а американските засекли още на средата

 

Това е уникалната шестцевна гранатохвъргачка.Българското оръжие е на път отново да завоюва мястото си на световния пазар. Едно от признанията към родната оръжейна индустрия дойде от Ирак. Преди месец там се проведе конкурс между фирми от цял свят за въоръжаване на новосформиращата се иракска армия и полиция. Новината, че фирма "Арсенал" е спечелила търга на американското Централно командване за доставка на леко стрелково оръжие донесе началникът на Генщаба на българската армия ген. Никола Колев след посещението си в Кербала. "Арсенал" се е състезавал с 18 фирми. Произвежданите в българското предприятие автомати са дали по време на тестовете по-добри показатели от някои чужди марки от този клас оръжия, каза ген. Колев.
Министърът на отбраната Николай Свинаров пък довери пред "Сега", че на финала освен българската е останала и фирма от бившите съветски републики.

Нашите пушки обаче и след 2000-ния изстрел останали здрави

Тогава комисията спряла изпитанията "за да не хабят повече муниции".
Американските М-16 пък още по средата на изпитанието започнали да засичат и нарезите в цевите се изтъркали.
Още преди Ирак пистолет ARKUS 98 DA успешно проби на американския пазар, където бяха продадени 12 000 броя. 9-милиметровото оръжие има вместимост на пълнителя 15 патрона, цевта му е дълга 118,5 мм, а теглото му е 950 г. На българския пазар може да се купи между 190 и 220 щатски долара. Покритието му, в зависимост от желанието на клиента, може да бъде оксидирано или смесено - оксидирано и хромирано.
С няколко пъти са се увеличили сделките с българско оръжие за страните по цял свят, съобщи за "Сега" зам.-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов. Естествено, че не мога да кажа точния брой на сделките и количеството оръжие, но е обнадеждаващо, че може да се говори за възраждане на военно-отбранителната промишленост, допълни Хаджиниколов.
Освен за световния пазар фирмите трябва да се борят и да спечелят доверието на ръководството на армията ни, тъй като предстои изцяло подмяната на въоръжението на БА, след като станем пълноправни членове на НАТО.
Преди 15-ина години, когато военната ни промишленост е била на върха, е продавала около 20% от продукцията си на армията. За последните пет години

БА не е закупила стока от родните ни заводи за нито един лев

Сега обаче ръководството на министерство на отбраната трябва да помисли за новите пушки на войската, тъй като те вече трябва да са по стандартите на НАТО.
Иначе родните заводи имат достатъчно продукция, която да заинтригува и най-капризния купувач.
От "Арсенал" например огромен интерес предизвикват различните разновидности на 5.56-мм автомати - "Арсенал" АR SF, AR M2F, както и 5.45 мм и 7.62-мм автомати тип "Калашников". От всеки калибър има по няколко варианта с различни възможности, с различни приклади, сгъваеми, с подцевни гранатомети. За 5.56-мм автомат със сгъваем приклад бившият шеф на ФБР казал, че

не е виждал по-добро оръжие за борба с терористи

"Арсенал" произвежда и натовски вариант на лека картечница, която с тринога може да се използва за стрелба по въздушни цели. 12.7-мм картечница става за стрелба и по наземни и по зенитни цели. В момента специалистите работят по направата на 12.7-мм снайперска винтовка. Уникален е и картечният пистолет 9Х18 мм "Шипка". Заводът разполага и с подобрен вариант - Зу 23-2М, който е изпълнен в няколко версии, като втората се числи към интелигентните системи. Софтуерът е изцяло български. Градусите за стрелба по хоризонтала и вертикала са по-големи. Когато войските са напред, може да се стреля и над главите на войниците. Може да се води стрелба и по предварително определени цели, като се вкарват предварително координатите. Могат да се следят пет цели едновременно, като се избира само една от тях. Разчетът се намалява с един човек.

Без аналог в света е и шестцевната гранатохвъргачка "Лавина"

Тя се носи от един човек в отделението, но решава колективни задачи. Същото се отнася и за модернизираната 81-мм минохвъргачка, която е по лиценз на оръжейния гигант "Хинтербергер".
Малогабаритната и безшумна "Нинджа" е средство за разузнаване и диверсии, предназначено за Силите за специални операции. Машината е дълга 2 м и висока 1.20 м. Въоръжението й се състои от минохвъргачка, гранатохвъргачка, автомат, 5 ръчни гранати и др. "Нинджа" е средство само за един боец, който трябва да има универсални умения - да е добър като водач, да действа с различни радиостанции, да стреля точно с няколко вида оръжие. По желание на клиента може да се комплектува и с други приспособления.


Наши учени създадоха и уникални електрошокови оръжия

- в т. ч. пистолет и автомат - способни да неутрализират противника с несмъртоносен токов удар на разстояние до 30 м или при допир. С изключително опростената си конструкция, надеждност и възможност за многократно ефективно въздействие на дистанция, те нямат световен аналог.
Електрошоковите образци са създадени от екип специалисти, работещи за научния отдел на "Международен учебно-консултативен център по авиационна сигурност - Експерт".
Оръжията са разработени на базата на патентовано от нашенците изобретение за активна защита чрез ток. Чрез тях те предлагат решение на проблемите за безопасното неутрализиране на терористи в гражданските самолети, за поддържането на обществения ред и на сигурността в обекти с важно обществено, икономическо и военно значение.
Електрошоковият пистолет, наречен "AVSEC-001" (името произлиза от английското aviation security - авиационна сигурност), е предвиден за обезвреждане на въздушни пирати,

без да застрашава живота на пътниците

и да създава опасност за катастрофа на летателния апарат. Той стреля на разстояние до 5 м, като изхвърля под високо налягане плътна струя електролит (електропроводима течност) към тялото на терориста. По нея, от акумулаторна батерия в ръкохватката на пистолета, се провежда електричество и жертвата бива поразена от токов удар с мощност 65 - 80 kV или 80 - 120 kV. Оръжието има два независими източника на високочестотно електрическо напрежение, които бързо могат да се превключват. Стрелецът наглася желаната мощност чрез бутон, установен двустранно над спусъка. В зависимост от нея въздействието на токовия удар върху жертвата предизвиква ефект на зашеметяване или на електрически шок, при който тя изпада в несвяст за време, достатъчно да бъде обезвредена. Опасност напрежението да убие или нарани трайно неприятеля, няма и в двата случая. Същевременно дори при пропуск в стрелбата ефектът от зле насочения изстрел няма да доведе до механично въздействие върху корпуса или апаратурата за управление на самолета.
Възраждането на оръжейния комплекс може да донесе на страната ни много пари. Дали обаче ще ни пуснат безпроблемно на световния пазар, където условията на играта са много сурови?

ДИЯН НИКОЛОВ
http://www.segabg.com/
24.11.2003

Handguns