Въоръжаваме се. Срещу кого?

Ако един ден всеки с оръжие го извади и запаше, ще се окаже, че малка България може да въоръжи точно десет армии. По боеви разчети армията ни е от 45 000 цеви. Почти толкова, но умножено по десет - около 405 000 пушкала, може да извадят съвместно законно въоръжените военни, полицаи, охранители, ловджии, колекционери и обикновени бандити. Ясно е защо се въоръжава българинът. За да се защити, докато съдебната система размахва безпомощно ръце. По-сложен изглежда обаче въпросът може ли да се търси зависимост между нивото на престъпността и количеството оръжие у населението. Световната практика сочи нещо много странно на пръв поглед. Има зависимост, но тя е обратна.

Колкото повече оръжие има у населението, толкова престъпността е по-ниска.

Така например е в САЩ. В момента, в който преди няколко години във Флорида възникнал сериозен проблем с бандитите, властите въвели по-либерален режим и опростени правила за носене на личното оръжие.

Обърнете внимание - за носене, а не за придобиване. В САЩ купуването на пистолет или пушка не представлява никакъв проблем. Достатъчно е да представиш шофьорска книжка.

Само 6 месеца след въвеждането на новата процедура във Флорида статистиката отчела спад на престъпността с цели 34%. Логиката е следната: на бандита не му е все едно дали в колата, която ще ограби, има оръжие или не. Той е по-смел и брутален, когато знае, че пътникът няма възможност да реагира адекватно и да се защити. И обратното -престъпникът доста ще размисли, ако знае, че в дома, който се готви да ограби, го очакват не безпомощни стопани, а заредени пушки.

В Англия забраниха носенето на лично оръжие с референдум през 1994 г. И за кратко време броят на престъпленията, извършени с оръжие, скочи със 70%.

Сега британците искат да върнат предишния режим, но е вече късно. В момента английската полиция, която винаги е ходела без оръжие, започва да се въоръжава. Защо?

Защото и престъпникът е въоръжен

Като начало пушки и пищови вече има в полицейските коли, но с изричното условие на закона, че оръжието се вади само ако такова решение вземат двама полицаи. Нуждата от въоръжаване е очевидна и много скоро бобитата по лондонските улици пак ще окачат пищови. Никой не иска да рискува живота си. А малко хора знаят, че най-въоръжената държава в света е... Швейцария. Страна, която не може да се оплаче от високо ниво да престъпност. В Женева не заключват портите си, а бизнесът с автомобилни аларми е обречен на провал. Всеки швейцарец държи бойна пушка у дома си. Освен това той има право да купи каквото иска и колкото си иска оръжие, представяйки само лична карта. Наскоро в Швейцария се разигра следната история. Банда албанци явно не били чели вестници и стопаните на нарочената за грабеж къща ги направили на решето.

Никой не пипнал с пръст бащата и двамата му синове, защитили с оръжие собствеността си. Полицаите дошли, огледали полесражението, прибрали труповете и се извинили на стрелците за инцидента. Родната статистика сочи, че бандитите по правило не използват законно притежавано оръжие. Изпълнителите на мокри поръчки търсят откраднати пищови и автомати със заличени номера, които след удара захвърлят в храсталака.

Защо обаче в България, след като имаме оръжие за десет армии, престъпността е ниска само в отчета на министър Петка-нов, представен в четвъртък в парламента? Защото от тези десет армии половината играят от страната на лошите.

У нас най-спорният въпрос е как бандитите получават разрешителни за оръжие

Доскоро упреците се сипеха върху експертите от служба КОС (Контрол над общоопасните средства). Там обаче само проучват дали гражданинът X отговаря на условията, посочени в закона. А крайното решение взема шефът на районното полицейско управление.

За да се разхожда добре облечен бизнесмен със законно оръжие, той има подписа на съответния началник. Историята не помни случай на наказан такъв след поредна саморазправа между бизнесмени, завършила със смърт. Полицията гледа през пръсти както на условията, при които се съхранява личното оръжие, така и на сигналите за сватбарска стрелба по балкони и градини.

Освен това колцина държат личните си пищови в законни метални каси? Малцина, защото почти никой не ги проверява.

Ако се въведе по-строг режим за получаване и носене на лично оръжие, това със сигурност би разоръжило многобройната армия на лошите. Но със сигурност би направило по-беззащитни и гражданите. А нали световният опит показва, че по-либерален режим гарантира по-ниска престъпност.

Намираме се в омагьосан кръг. Кой ще ни покаже изхода?

в. "24 часа"
22.11.2003
Любомир ДЕНОВ

Калин Димитров, оръжеен експерт на "Берета трейдинг":

Имам клиент с 30 пушки

- Какво оръжие в момента най-много се купува в България?

- Най-добре вървят пистолетите от т.нар. среден клас. Те са на цени от 800 до 1100 лв. Търсят се главно пищови "Щаер", "Глок", "Хеклер и Кох" и по-слабо - чешките Ч3.

- Кой ги купува?

- Мъже на възраст от 30 до 45 г. За професиите ми е трудно да преценя, но определено това са представители на малкия и средния бизнес. Мина времето, когато купуваха само хора от елита.

- А кой търси по-евтините пистолети, например "Макаров"?

- Главно пенсионирани служители на МО и МВР с идеята да започнат работа като охрана. ТТ се харчи на цени около 160 лв., а "Макаров" не пада под 200-220 лв. По-младите охранители обаче прескачат руските оръжия и се спират на многозарядни съвременни пистолети с минимален калибър 9x19. По-скъпо им излиза, защото у нас липсва среден клас пищови, които да струват между 200 и 800 лв.

- Какво предпочита елитът?

- Елитът много отдавна си напазарува оръжия. Днес хората от политическата и икономическата върхушка задоволяват по-скоро любопитството си, отколкото някакви нужди. Имаме клиент колекционер, който притежава 22 пистолета и 30 карабини. Той обаче никога не носи в себе си пищов, а от 15 години ходи на лов с една-единствена пушка.

- Каква е идеята на законовото ограничение да носиш само едно оръжие, след като можеш да притежаваш повече?

- Ограничението е заради хитрините на мутрите. Повечето от тях нямат разрешителни за оръжие поради куп висящи дела. Затова бодигардовете им обикновено притежаваха по 2 пистолета, като единият винаги е у шефа. Когато ги засече полиция, вторият пистолет винаги се оказва у охранителя. Или го намират пъхнат под седалката на колата, а гардът казва, че го е изпуснал.

- Кой купува у нас пушки?

- Предимно ловци. Те предпочитат т.нар. среден клас. Разбирам ги. Хората просто си правят добре сметката. По-добре да си вземат една хубава пушка, с която ще карат поне 5-6 години. Вместо да минат по-тънко, но да я сменят след година-две. Защото карабината не е като компютъра да го ъпгрейдваш. Каквито и екстри да добавяш към турската пушка 12-и калибър, не можеш да я изравниш с италианската. Казвам това с цялото ми уважение към турците, които напоследък рязко подобриха качеството на своите ловни оръжия. Марката обаче си е марка.

- Забелязвате ли някаква тенденция българинът да купува повече оръжие заради засилващата се престъпност или обратното?

- Българинът се притеснява за своята сигурност достатъчно много. Той обаче продължава да се държи като поданик, а не като гражданин. Страх го е да си търси правата. Свикнал е с мисълта, че дори да стреля при самоотбрана, няма да е прав. Докато при американеца е обратното - влезе ли крадец в къщата му - стреля, без да се колебае. Крайно време е да разберем, че притежаването на лично оръжие не е привилегия, а право. Привилегия е нещо, което се дава на ограничен кръг хора. Поне според закона.

в. 24 часа
22.11.2003
стр. 14

Handguns