Кротко: Цигарите също стрелят!

 

Националната служба за криминално разузнаване на Великобритания (NCIS) информира полицията и митничарите, че по света "циркулират" над 60 вида замаскирано огнестрелно оръжие (Disguised Firearms), като на пазара се появяват все нови и нови образци. Освен цигарите, автоматичните писалки и моливи вече стрелят и табакерите, цигарените кутии, пръстените, отвертките, катарамите по коланите, джобните фенерчета, а от две-три години и... мобилните телефони.

"Ако доскоро огнестрелното оръжие, замаскирано като мобилен телефон, можеше да бъде идентифицирано по неизвестността на марката му или по името на производителя, в днешно време престъпниците започнаха да използват оригинални телефонни апарати, с което значително подобриха маскировката" - се казва в доклада на NCIS.

"Оръжейните" тревоги на британските власти са повече от обясними. Според статистиките на Острова, незаконното разпространение и притежаване на най-различни "пушкала" отдавна е придобило епидемичен характер. С около 35% годишно се увеличавали и престъпленията, извършени с огнестрелни оръжия.

В законите на кралството вече бяха направени промени и сега всеки притежател на каквото и да е незаконно оръжие може да "отиде на почивка" за пет години. Обсъжда се и предложение за нови законови поправки, които да забранят носенето на точни копия на огнестрелно или пневматично оръжие. От което обичащите да се кипрят с едно- или двуцевките си и да се похвалят с точното си око авджии вероятно ще са най-недоволни.

В последно време митническите служители докладват за все по-нарастващ поток от контрабандни оръжия, който идва както от постсъветското пространство, така и от Балканите, Аржентина, Австралия, Южна Африка, Израел, Швейцария и - разбира се - САЩ. Вярно е, че митничарите се справят с част от вноса, но не могат да гарантират, че са затворили всички дупки на ситото. Впрочем британците вече определиха разпространението на огнестрелното оръжие в страната им като най-голямата заплаха за обществото.

Идеята за замаскирано огнестрелно оръжие е реализирана в практиката още през Втората световна война от... Британското управление за стратегически операции. Нейното "стрелящо приспособление" е представлявало дуло с калибър 4.5 мм, дълго 76 мм, маскирано като цигара с филтър. В предния си край тя дори е имала вид на "запалена".

За да се произведе изстрел, е било достатъчно да се откъсне филтърът и с нокът да се натисне спусъкът.

Английските и американските разузнавачи от Втората световна война са били въоръжени също и със стрелящи 22-калиброви... разкошни лули. Единственият им недостатък бил, че с тях не можело... да се пуши.

А в чии лаборатории, мислите, са създадени стрелящите автоматични писалки? На Британското управление за спецоперации - около 100 подобни приспособления са се родили там. Така че Великобритания има своя огромен принос в създаването и внедряването на маскираните оръжия.

Стрелящите пръстени обаче са дело на французите, а на немците пък първи им хрумва да монтират в куфар картечния пистолет МР5К. Американците маскират пистолет с три дула в катарамата на мъжкия колан, при това с дистанционен спусък -шнур, прокаран от вътрешната страна на панталона до джоба на носещия го.

Руските оръжейни майстори от гр. Тула обаче биха могли да протестират, че не сме ги сложили в първата редица на създателите на замаскирани оръжия. Известно е, че още през 1782 г, те са подарили на Екатерина Втора "комбайн" за маса -пистолет-мастилница-свещник. Известният оръжеен конструктор Стечкин разработва през 1955 г. за руските спецслужби тридулната табакера ТКБ-506А, Вътре в обикновената на пръв поглед табакера са били монтирани три дула за патрони 9x18 ПМ и спусков механизъм, маскиран като закопчалка.

Предлагайки любезно табакерата си, в момента на отварянето й притежателят й е могъл да произведе до три изстрела и да отстрани от пътя "опонента" си. Обществена тайна е, че при някои спецзадачи агентите на ГРУ (Главно разузнавателно управление) са използвали "табакери" с калибър 6.35 милиметра. Те са били пълни с фалшиви цигари, четири от които са могли да... стрелят. За целта са използвани специални безшумни патрони, някои от които обработени с цианкалий. Безшумният изстрел и отровният куршум са правили този тип оръжия много подходящи за незабележим разстрел на многолюдно място. Стрелбата с този вид оръжия не изисква никаква предварителна подготовка, така че и най-неукият терорист или престъпник може безпроблемно да решава "задачките си". Първата от които е например спокойно да завладее самолета, в който лети.

 

Ало, ти ли си? Току-що те гръмнах...

 

Стане ли дума за стрелящи мобилни телефони, не може да не си припомним историята, придобила широка известност през ноември-декември 2000 година. Тогава CNN и ABC News показаха на цял свят какво точно представлява телефонът-пистолет и как работи.

За първи път полицията се добра до това оръжие през октомври 2000 г. в Амстердам по време на акция срещу наркотрафиканти - откри го в един тайник. Някои твърдят, че там имало не един, а няколко такива апарата. Холандските спецслужби никак не им се зарадваха, макар че бързо се добраха до "вносителя" и до родината на производството им. Както може да се предполага, умната глава пак е от Балканите, но изобретението този път е с месторождение някъде из бившо югославско, а търговецът, който успял да го пренесе през Словения за Западна Европа, е хърватин. И е пренесъл не едно, а цели десет такива апаратчета.

Спецслужбите от Европа и САЩ веднага подеха срещу телефона-пистолет достатъчно шумна кампания. Защо ли? Защото оттогава насетне всеки човек с мобилен телефон в ръка в очите на полицаите е вече потенциален терорист.

Интерпол се задейства и предупреди официално всички сцепслужби в света за новото оръжие. На летищата на много страни започнаха рентгенови проверки на мобилните телефони, засилен бе и контролът на граничните пунктове.

Не се знае как, но в ИНТЕРНЕТ се появи снимка на телефона-пистолет, върху който се мъдреше надписът NOKITEL. На повечето от правозащитните органи тази външна прилика никак не им хареса - разликата бе само в по-голямото - заради железарията вътре - тегло на стрелящия телефон, И още, че с него не може да се говори, а само да се стреля...

NOKITEL преди стрелбата се разделя на две -в горната му част, под дисплея, се вкарват четири патрона 22 калибър. След това оръжието се затваря и отново се превръща в "телефон".

През 2000-та много от заблудените журналисти писаха, че за дуло на пистолета служела антената. После стана ясно, че тя няма нищо общо с произвеждането на изстрелите. На практика вътре в телефона има четири дула, завършващи с отвор в горната част на "телефона". Всяко от дулата е с отделен ударник, а изстрелите се произвеждат последователно. Спусъците също са четири и са клавиши от втория ред на клавиатурата с цифрите 4, 5 и 6 и главният - съединителен - клавиш "Send".

Трудно е да се каже кой модел мобилен телефон точно е копирал неизвестният създател на NOKITEL, но не е и лесно апаратът да бъде отличен от "нормалните". Мненията за сложността на конструкцията му са различни - британският оръжеен експерт Тери Гандър твърди, че технологията му е крайно примитивна, докато представителят на амстердамската полиция Ари Зиндберген е на мнение, че изработването на такъв телефон е много трудно и може да бъде дело само на професионалисти. Така или иначе, шумотевицата около това оръжие затихна още през 2001 година.

Не се знае също дали службите са се възползвали от идеята и са създали телефон-пистолет с двойна употреба.

 

Изстрел в ухото

 

Bridman Weapons Systems е реална компания, която произвежда различни нещица, между които и ShotCaller2000 - стрелящ телефон. Рекламирайки това изделие, компанията предлага на вниманието на клиентите си три сценария:

1. "При взети заложници": - престъпник е взел заложници, но му е необходима телефонна Връзка, за да съобщи условията си. Вие му предлагате вашия ShotCaller2000, който В сложната ситуация бандитът трудно би различил от истинския мобилен телефон. А в действителност това е еднократно използваемо оръжие с 9-и калибър, програмирано с помощта на електрониката. От вашия истински телефон вие набирате номера на ShotCaller2000, терористът го слага на ухото си и докато казва, каквото има да каже, вие набирате трицифрен код от истинския си телефон и... бум! - проблемът е решен!

2. "Съпруг(ът)ата изневерява": - убедили сте се, че съпруг(ът)ата ви изневерява?! Подарявате й(му) ShotCaller2000 и повтаряте операциите от "сценарий 1".

3. "Уволнен сте несправедливо" (то друго уволнение има ли?!: изпращате на бившия си шеф ShotCaller2000 с благодарствено писмо, с когото толкова добре сте се разбирали и ви е ясно, че той няма лошо отношение към вас, но обстоятелствата са му наложили да ви "изрита". След което повтаряте операциите от "сценарий 1".

След което пък се смеете на шегата си...

Съвсем сериозно нещо обаче е електрошоковото устройство 2002 XCellular Phone nog формата и във вида на мобилен телефон, което компанията Micro-surveillance предлага на пазара още от 1998 година. То отстранява бандита с помощта на искра от 120 000 волта и сирена, виеща като за въздушна тревога със 130 децибела. Размерите му са 150 х 48 х 30 мм, а теглото му - без батериите - е само 150 грама.

 

"Банкеръ" 25 октомври 2003 г., стр. VІІІ

 

Повече информация може да получите и от http://www.membrana.ru, (откъдето са горните илюстрации), където темата беше коментирана преди повече от година, през септември 2002 г.

pishtov.com

Три месеца по късно следва допълнение към темата...

Но ако сте посетили горният линк може и да не четете надолу за отново "най-новото оръжие"...

pishtov.com

 

Телефон-пистолет е най-новото оръжие на терористите

Смъртоносни оръжия, маскирани под формата на мобилини телефони, са най-новата заплаха за органите на реда в Европа и САЩ.

Калин Тодоров

 

Най-новото изобретение е 22-ри калибър и има възможност да изстрелва до четири патрона. Изстрелите с него могат да бъдат произведени с натискане на бутоните 5,6,7 и 8 на апарата. За цев на пистолета е използвана антената на GSM устройството. Зареждането става, като се завърти долната част на апарата и в горната се поставят патроните. Производител на необикновеното оръжие е Хърватска, твърди в най-новия си брой сп. "Тайм".

Пистолетът-телефон е неоткриваем за детекторите. Това качество го превръща в изключително опасен инструмент в ръцете на терористите. Напълно необезпокоявани те могат да се промъкнат и покрай най-строгата охрана, без да предизвикат съмнения, коментират експерти.

Оръжието, което тежи не повече от мобилен телефон, вече се продава в Холандия, Германия и Англия, твърдят източници на "Тайм". Новата джаджа вече е изключително популярна в Германия, което накарало един от собствениците на нощен клуб поради съображения за сигурност да забрани на гостите си влизане в заведението с мобилен телефон, отбелязва в."Дейли мейл". За пръв път миниатюрното оръжие е засечено през октомври миналата година в Амстердам по време на спецакция на холандската полиция срещу наркодилъри. Вторият случай, когато е намерен телефон-пистолет, е при залавянето на хърватски контрабандист на оръжие.

Той е задържан в Словения, докато се опитвал да пренесе пратка с оръжия в Западна Европа. Незабавно след акцията Интерпол изпраща информация до всички страни за най-новата заплаха на терористите.

От този момент граничните полиции на европейските държави и митническите власти са в повишена степен на готовност, а всички пристанища, летища и пътища се наблюдават под лупа.

"Ако не знаете, че в телефон може да се пренася пистолет, няма нищо да заподозрете", обяснява говорителят на полицията в Амстердам Ари Зандберген.

"Намирам появата на такова оръжие за много, много обезпокоителна", казва Волфганг Дике от германската полиция.

Макар че засега все още няма данни пистолетът да е засечен в САЩ летищните власти отвъд Океана са взели допълнителни мерки за контрол на внасяните в страната технически уреди. Опитни специалисти от ФБР и митницата щателно проверяват за наличието на фалшиви калкулатори, камери, лаптопи и телефони, превърнати в опасни оръжия.

"Това изобретение представлява сериозна заплаха за сигурността в страната", казва шефът на американската митница Раймънд Кели. "Преди един месец получихме информация за наличието на подобен пистолет и оттогава сме засилили контрола върху внасяните в САЩ безжични телефони", допълва той.

"Не се учудвайте, ако следващия път, когато пътувате със самолет за САЩ, охраната на летището поиска от вас да приберете мобилния си телефон и да проведете разговора си на друго място", изтъква с чувство за хумор сп."Тайм".

Единственото успокоение на властите е фактът, че играчката от арсенала на агент 007 е ефикасна само при изстрели от близко разстояние. Липсата на мерник и ръкохватка я правят непригодна за прецизна стрелба на по-далечно разстояние, коментират експерти. Другият недостатък е това, че телефонът не може да бъде използван за истинското му предназначение -с него не могат да се провеждат разговори. "Това оръжие идва като поръчано за терористите след драконовските мерки за сигурност, които бяха въведени в редица държави", с ирония изтъква американски специалист по антитероризъм. "Едва ли обаче наркотрафикантите и бандитите ще се запасят с подобни миниатюрни оръжия, защото те все пак държат на стила и традициите", допълва той.

Елементарната му изработка и малките производствени разходи определят и сравнително ниската му цена - около 50 долара. Засега пистолетът-телефон не се продава в оръжейните магазини и може да бъде закупен само на черния пазар.

Почитатели на изобретението не без основания изтъкват, че освен негативни последствия то може да има и немалко предимства. Пистолетът е лесен и идеален за дамска чанта, а боравенето с него е повече от елементарно.

"Ниската му цена и ненатрапчивият му вид го превръщат в идеална защита за всяка една жена, която иска да се чувства сигурна", обясняват те.

 

в. "168 часа" 30 януари 2004 г., стр. 31

Handguns