Лазерното оръжие

Война със скоростта на светлината

 

След близо 40 години изследвания и милиарди долари, похарчени за тях, учените в САЩ, които се занимават с лазерните оръжия, най-сетне твърдят, че са пред прага на нова революция във военното дело. Създаденият в лабораторията "Лоуренс Ливермор", Калифорния, полупроводников лазер е средството, което ще я предизвика. Той е достатъчно мощен, за да поразява балистични ракети на разстояние до 900 км, но най-важното - достатъчно компактен, за да бъде монтиран на брониран джип от типа "Хамър", на вертолет или изтребител, да не говорим за транспортните самолети и бойните кораби.

Автоматични лазерни противоракетни оръдия неведнъж са експериментирани в САЩ. Те успешно изгарят прелитащите наоколо ракети. Показаният на снимката е мощно химическо лазерно оръдие - MTHEL (Mobile Tactical High Energy Laser)

 

Лазерите отдавна се прилагат във въоръжението и техниката, но едва сега учените са пред реално създаване на истински боен лазер. В момента той служи предимно за откриване на цели, измерване на дистанции, за насочване на "умни" бомби, ракети и други високоточни оръжия. Основната причина за това е невъзможността да се създаде достатъчно мощен лазер, който да има поразяваща сила срещу съвременните оръжия. Единствено химическите лазери са близо до това, което е необходимо, но за работата им са необходими огромни 50-тонни резервоари с взривоопасни и на всичкото отгоре отровни химикали, които го презареждат.

Журналистът Ян Хофман разказва на страниците на в. "Oakland Tribune" за впечатленията си от работата на учените в лабораторията "Лоуренс Ливермор". "Три, две, едно..." Чува се лек шум. Върху повърхността на стоманена пластина с дебелина 2,5 см избухва пламък, след което металът потича. Необходими са само 2 секунди, за да бъде пробита пластината. През тези две секунди 400 светлинни импулса удрят изключително чистият изкуствен гранатов кристал. По този начин атомите на кристала се възбуждат и изстрелват потоци инфрачервено излъчване, които 1000 пъти рикушират в двете огледала, набират мощност и излизат навън като 400 високоенергийни светлинни импулси.

Според учените, за да върши пълноценно своята работа като боен лазер, мощността на светлинния заряд трябва да бъде не по-малко от 100 киловата. В лабораторията "Лоуренс Ливермор" засега е получена мощност от 25 kW. Конструкцията на бойния лазер обаче е изградена на модулен принцип - с помощта на множество модули, състоящи се от гранатови кристали и светодиоди, мощността нараства. Д-р Боб Ямамото, който е водещ конструктор на бойното светлинно оръжие, твърди, че в края на годината ще бъде достигната мощност 50 kW, а през 2004 г. - и цялата необходима мощност за ефективното действие на лазера. Засега се очертава само един сериозен проблем: при продължителна работа кристалите се нагряват прекалено, деформират се и в резултат на това се изкривява ударният лъч. Този недостатък обаче може да бъде преодолян, като се поставят един до друг няколко компактни лазера и чрез последователното им използване се даде възможност за охлаждане на кристалите.

Изключително широк е спектърът на използване на бойния лазер. Практически той може да бъде монтиран на всякакво транспортно средство. Ролята на човека за неговото използване се ограничава до включването и изключването му. Всички останало - откриването на целта, насочването към нея и унищожаването й стават автоматично в продължение само на една секунда. Тази висока скорост на действие би дала фактическа възможност едновременно да се води стрелба по няколко цели при това дори и по артилерийски снаряди.

Когато става дума за използването на лазера за стрелба по живата сила на противника, американските учени правят интересна трактовка на Женевските конвенции, които забраняват използването на лазерното оръжие за ослепяване на хората. Оказва се обаче, че няма забрана за използване на лазера за убийство на хора. Така че и от правна гледна точка нещата, свързани с приложението на лазера, са изчистени. Макар че едва ли някой би се осмелил да иска сметка от този, който притежава боен лазер, пък и да се осмели да я поиска - кой ще му я даде?!...

 

http://www.chernomore.bg/
Вторник, 04.11.2003

Handguns