Супероръжие стреля с милион изстрела в минутa

 

В началото на годината австралийската компания Metal Storm съобщи, че е разработила нова технология, позволяваща да се повиши скорострелността на оръжието до един милион изстрела в минута. В разработения от компанията пистолет се използва масив от десетки камери - касети с куршуми, а самото изстрелване се осъществява с помощта на електронни импулси.

Metal Storm счита, че новата технология ще доведе до кардинални изменения в конструкцията на стрелковото оръжие като цяло. Голяма част от движещите се части ще бъде премахната. При досегашните традиционни оръжия преди всеки изстрел от пълнителя един след друг се зареждат патрони в зарядната камера на цевта. За да повишат скорострелността, конструкторите се опитваха да съкратят времето за презареждане. Увеличаването на скоростта при механичното презареждане обаче си има своите граници. Сега австралийските оръжейници предлагат мнозинството от тези функции да бъдат поети от електрониката, а патроните въобще да не бъдат зареждани в цевта. Именно в това се крие и същността на новата разработка. Обединявайки около 30 патрона в едно цяло и разполагайки ги един след друг, конструкторите от Metal Storm са успели да преодолеят границите на механичното презареждане.

По същество има един патрон, в който един зад друг са разположени куршумите. Помежду си те са разделени от заряди, които се възпламеняват не с ударник, а по електронен път.

Огневата мощ на новия пистолет е потресаваща. За 1/25 от секундата 180 изстрела превръщат дървена врата в дребни тресчици. При това звукът от изстрелите се слива в един гърмеж. С новото оръжие могат да бъдат използвани различни боеприпаси - обикновени или гумени куршуми, димни гранати и т.н. Стрелбата може да се осъществява както непрекъснато, така и на редове.

За сравнение - една от най-скорострелните артилерийски установки с едноцевна конструкция - системата Phalanx, която се използва от надводните кораби на много страни, има скорострелност от порядъка на около 1000 изстрела в минута. Сега този рекорд е надминат многократно.

Ще бъде необходимо допълнително време, за да се оценят всестранно качествата на новия австралийски пистолет.

Куршумите са подредени един след друг и се изстрелват с помощта на електронен импулс.

http://www.chernomore.bg/
09.09.2003

Повече (и по-точни) подробности за Variable Lethality Law Enforcement - прототипа на Metal Storm може да получите от официалния сайт на фирмата Metal Storm Limited.

pishtov.com

Oще по темата...

Пистолет разпознава собственика си

 

Австралийската компания Metal Storm създаде първият изцяло "електронен" пистолет, в който единствените движещи се части са куршумите. Т.е. той няма затвор, петле, чукче, пълнител или изобщо нещо движещо се по механичен начин. Освен това изстрелът се възпроизвежда по електронен път. Куршумите са подредени един зад друг в цевта. Досега успешно е изпитан прототип с една цев и седем 9-милиметрови патрона, но има и прототипи с четири цеви. Заради специфичната конструкция пистолетът няма как да засече. Предвидена е специална система с електронни кодове, който не позволява неоторизиран достъп. Така без нея дете или престъпник не може да стреля с оръжието. Освен това сега се работи върху биометрична система, която да разпознава и пръстовия отпечатък на собственика. Оръжието има две опции - при едната куршумите убиват, а при втората - след изстрела се деформират и заемат по-голяма площ, поради което действат само възпиращо. Освен това може да бъде настроено на автоматична и единична стрелба. При автоматичната, три куршума напускат цевта за 0,002 секунди, което прави скорострелност от 60 000 изстрела в минута. Предвидена е още и система за бързо презареждане на оръжието.
Пистолетът O`Dwyer VLЕ има три отделни електронни системи. Едната контролира изстрелването. Втората осигурява аудио и визуално потвърждение на установените режими, а третата ограничава достъпа до оръжието. Ако човек не е сложил на ръката си с гривна, в която е вграден малък транспондер с 64-цифров код, оръжието не стреля.
Но как точно се изстрелват куршумите. Сайтът на Metal Storm го обяснява най-добре, въпреки че по разбираеми причини липсват някои детайли. Куршумите са подредени в цевта, като между тях е капсулован "барутът", но по такъв начин, че при възпламеняването на първия заряд създаденото високо налягане и температура не могат да активират зарядите зад него. Тази уникална концепция е реализирана чрез изобретяване на куршум, който от едната страна се разширява и "задръства" цевта непосредствено пред него, реагирайки на високото налягане. След това обаче веднага "се нормализира" и позволява да бъде изстрелян. Какви са обаче тънкостите на революционната технология, австралиецът Майк О'Дуайър, който има над 50 патента, не разкрива.
Според Агенцията за развойни изследователски проекти в областта на отбраната към Пентагона (DARPA) това е "революционно нова технология". Освен за пистолети тя може да бъде приложена и за оръдия, което засилва интереса на военните.
А че технологията изглежда се пази в тайна, говори и фактът, че след полеви изпитания на 40-милиметрови оръдия на полигон в щата Мериленд, DARPA не позволи разпространяването на повече информация, освен един видеоклип от 19 секунди.

Николай Петров
www.standartnews.com
22.12.2003

Oще по темата...

Екзотичните оръжия
Макар и без приложение, "Metal Storm" продължава да се развива

Стрелба с прототипа

В броя си от 9.IХ.2003 г. в. "Черно море" запозна любопитните си читатели с пистолета "Metal Storm", който стреля с милион изстрела в минута. Тази изключителна скорострелност се постига благодарение на нова технология, при която са избегнати всякакви движещи се части, с изключение на спусъка. Патроните са подредени един зад друг в цевта и се изстрелват по електронен път. Постига се фантастична скорострелност и би следвало да се очаква, че изобретението на австралиеца Майк О"Дуайер ще привлече веднага вниманието на производителите на стрелково оръжие. Оказва се обаче, че почти никой не му обръща внимание. И основната причина като че ли е в това, чe изобретателят на технологията, която самият той нарича "Метален ураган" (превод на "Metal Storm"), все още не е намерил начин за бързото презареждане на пистолета. Прототипът, с който са правени изпитанията, изстрелва седемте предварително подредени и свързани с електрониката куршума за частица от секундата, но презареждането му след това се оказва, че трябва да се извърши едва ли не в заводски условия. При такова положение едва ли някой полицай ще смени своя "Колт", "Берета", а дори и "Макаров", с пистолета на австралиеца.
Изобретателят обаче не се отказва. Той открива филиал на фирмата си във Вашингтон и продължава разработването на своята идея. Скоро се появява прототип на тежка, "ротна" система за масиран огън. Тя се състои от 24 цеви с калибър 30 или 40 мм. За частица от секундата от всяка цев се изстрелват по 8 - 10 снаряда. При точно попадение с такъв масиран огън целта - било то жива сила или техника - направо се сравнява със земята, а ако пък е въздушна - тя просто се раздробява на малки частици.

Ръчен прототип

Майк О"Дуайер успява все пак да установи контакт с армията на САЩ и да ги заинтригува с изобретението си. С тяхна подкрепа австралиецът продължава изследванията си. Той мечтае да монтира подобно оръжие на самолет във вид на окачени контейнери. Според него въздушният "метален ураган" ще бъде много подходящ за залпова обработка на особено важни земни цели. Освен това той проектира и ръчно щурмово оръжие на същия принцип, което ще се състои от няколко цеви с различен калибър. Превключването на различните режими на стрелба при него ще става с помощта на компютър.
Австралийският изобретател не спира да търси приложение на своята технология. Той счита, че тя е много подходяща и за мирни цели, например при гасенето на пожари. Вместо бойни снаряди неговата "Metal Storm" би могла да изстрелва стотици капсули, пълни с противопожарни смеси. Монтирана на противопожарни автомобили или вертолети, тя би била много подходяща за гасене на пожари в трудно достъпни места - небостъргачи, самолети на летищата и др.
И като че ли накрая неуморните усилия на австралиеца ще постигнат успех. Както пишат някои електронни издания фирмата ProCam, която от края на 2003 г. е собственост на "Metal Storm", на 5 февруари 2004 г. получава поръчка от General Dynemics за 272 000 долара. Може би поръчката не е директно свързана с изобретението на О"Дуайер, но несъмнено ще повлияе на развитието и на "металния ураган".

http://www.chernomore.bg/
13.03.2004

Система за сканиране на палеца

Home