Ловните автомати

 

AL391 URIKA CAMO (BERETTA)

Още първите ловци с огнестрелно оръжие са се опитвали по всякакъв начин да увеличат скорострелността му. По пътя на тренировката най-добрите са успявали да дадат два до три изстрела в минута. Тази скорост може да е без значение, когато се ловува на пернат дивеч, но е крайно недостатъчна при лов на едър дивеч. Необходимостта от бърз повторен изстрел в случай, че с първия се пропусне или само рани животното, довежда до появяването на оръжия с повече от една цев. В опитите си да увеличат скорострелността на пушките за лов конструкторите поставят на оръжията две, три, четири, та дори и седем цеви. Естествено, наличието на много цеви води до доста конструктивни проблеми, което в крайна сметка намалява броя на цевите до две. Двуцевките остават и до ден днешен най-разпространените ловни пушки.

По съвсем друг път тръгва един легендарен конструктор - Джон Моузес Броунинг. Той поставя на едноцевна пушка механизъм, който позволява замяната на предната гилза от цевта след изстрел с пълен патрон от магазина. Така през 1925 година се ражда едно революционно ново оръжие - ловният автомат, а през 1926 година първите образци напускат заводските халета в Лиеж. Названието автомат е малко условно, тъй като те не са автомати в пълния смисъл на думата (не могат да водят огън на редове, а само единични изстрели), но така са се наложили в ловния речник. Правилното им наименование е самозарядна ловна пушка или полуавтомат.

Принципите на действие на автоматите са два. При единия се използва мощността на барутните газове при изстрела, а в другия - силата на отката при изстрела. Тъй като все още се води спор коя схема е по-добра, много фирми правят оръжия и по двата начина за презареждане.

Едни от най-популярните в света безспорно са автоматите на фирмата "Броунинг". Фирмата произвежда три вида автомати - Ауто 5, Голд и Силвър. Ауто 5 на практика представлява почти точно копие на автомата от 1925 г. и е неостаряващият флагман на фирмата. Почти вековната история на това оръжие се явява най-добра препоръка за любителите на истинската оръжейна класика. Автоматиката действа за сметка на отката с дълъг ход на цевта. Произвежда се в различни калибри, но най-често в 12-ти. Теглото на оръжието е около 4 кг, а магазинът му съдържа 5 патрона, откъдето идва и името му - Ауто 5.

Другите два модела - Голд и Силвър, са произведени по газоотводната схема и също се радват на добра репутация. Трябва да се отбележи, че макар и еднакви конструктивно, моделът Силвър се явява условно опростена версия на Голд, което се изразява в отсъствието на прицелна планка и замяната на ореха за изготвянето на дървените части с бук или синтетика. Голд се произвежда освен в стандартния калибър 12, и в калибър 12 магнум и 12 супермагнум. Магазините и на Голд, и на Силвър са за 3 патрона, а теглото им се движи в границите 3,2-3,5 кг.

Водеща фирма в производството на всякакъв вид оръжие е италианската "Берета". Фирмата, която по правило не прави лоши или посредствени оръжия, произвежда два автомата - моделите АL 391 и АL 304. И двата са на принципа на газоотводната схема, като за АL391 се говори, че има най-съвършения саморегулиращ се газоотводен възел от всички оръжия, правени по тази схема. Характерен белег за двата модела е, че бутонът на предпазителя е разположен в предната, а не в задната част на спусковата скоба, което го прави по-удобен за ползване. В комплектовката на оръжието влиза набор от пластини и шайби, с помощта на които може да се измени наклонът на приклада, което дава възможност всеки ловец да настрои оръжието за себе си. Моделът АL304 също се явява условно опростена, но в никакъв случай по-малко надеждна версия на АL391, както и при моделите Голд и Силвър на "Броунинг". Произвеждат се в различни калибри, но най-разпространени са в калибър 12 и 12 магнум. Дължината на автомата с цев 76 см е 1260 мм, а теглото - около 3,3 кг.

 

Автоматите на друга италианска фирма - "Бенели", се произвеждат по оригинална патентована система за работа на механизмите, работещи за сметка на енергията на отката. Затворът на пушката прилича и работи подобно на този на автомат Калашников. Тази система обезпечава изключително надеждна работа на автоматиката на оръжието при използването на всякакви патрони. Всички модели на "Бенели" са прекрасно балансирани и са много удобни за бързо прикладване. Друга характерна особеност на оръжията на фирмата е масовото използване на полимерни материали за направа на прикладите и полуложите (мод. Супер 90, Практика). Макар и пластмасите да са едновременно и високоякостни, еластични, слаботоплопроводими, съвременният външен вид и пластмасовите приклади и полуложа силно се различават от "класическите" модели ловни автомати. Фирмата произвежда и два класически модела - Екзекутив и Рафаело. Дървените части се правят от специални видове орех, а цевните кутии могат да бъдат съвършено гладки, без каквато и да било украса или пък с богата ръчна гравировка и злато (естествено, по поръчка).

Друга италианска фирма, произвеждаща ловни автомати, е "Франки". Въобще италианците са най-големите любители и производители на ловни автомати. Фирмата произвежда два вида, изработени по двете схеми за работа на автоматиката - 48 АL и 612. Автоматиката на 48 АL работи за сметка на отката на цевта с дълъг ход, аналогично на "класиката" Ауто 5. Другият модел - 612, е на газоотводния принцип. Благодарение на този принцип оръжието работи надеждно с всякакви патрони с тежина на снаряда от 24 до 57 грама. Пушките се изработват както с дървени приклад и полуложа, така и с пластмасови.

 

AUTO 5 (BROWNING)

 

Италианската фирма "Фабарм" произвежда огромно количество ловни автомати. Най-добре за качеството на производството говори фактът, че едни от най-известни те европейски фирми - "Германика", "Император", "Тикка", "Ротвайл", "Хеклер и Кох", напълно се доверяват на опита на специалистите на фирмата и поръчват или най-отговорните детайли за своите оръжия, или направо целите пушки, които се отличават от оригиналните Фабарм само по клеймата и украсата. "Фабарм" произвежда основно трите си модела - Ауто Италия, Еледжи, Евро 3. Разликата между тях е основно във външния вид, иначе като механизми и начин на работа са идентични. Моделът Евро 3 има специален бутон, който помага да се блокира подаването на патрони от магазина и дава възможност да се подмени с друг патрон този, който е в цевта. Предлагат се седем вида цеви с различна дължина, включително и специална нарезна за стрелба с ловни куршуми. Отделно почти на всички цеви могат да се поставят различни видове дулни наставки (шокове), вътрешни, външни, вътрешно -външни, нарезни, като по този начин може да се комплектова пушката за всякакъв вид лов. Главите на оръжията се изработват от аргал (доскоро забранен стратегически материал), дървените части - от орех, а цевите - от висококачествена легирана стомана. Пушките са както в калибър 12, така и в калибър 12 магнум. Цевите се изработ ват по специален метод "Tri-Bore", което спомага за по-добрия бой на оръжието. Фирмата има разработено оригинално устройство за регулировка на баланса и намаляване на отката. Всичките автомати работят с отвеждане на газовете, което спомага автоматиката да действа с всякакви патрони кал. 12, с тегло на снаряда от 24 до 50 грама. В общи линии автоматите на "Фабарм" са с най-доброто съотношение цена - качество от всички европейски фирми.

 

EURO LION MK II NERO (FABARM)

 

Безспорно "Ролс-Ройс"-ът на автоматите е фирмата "Козми". Разположената в малкото градче Анкона фирма произвежда малко повече от 100 оръжия годишно. За приготовлението на една пушка е нужен трудът на осемнайсет оръжейници, включително и президента на фирмата. Едноименното оръжие работи по аналогичния принцип на Ауто 5, но приликите свършват дотук. За да се зареди, пушката Козми се чупи по същия начин като ловните двуцевки. Един патрон се поставя в цевта, а останалите (до седем, в зависимост от дължината им) се поставят в приклада, а не под цевта, както е при всички останали ловни автомати. По този начин е избегнат един от недостатъците на автоматите - промяната на баланса при стрелба заради намаляването броя на патроните в подцевния магазин. След като се зареди, пушката се затваря и работи като обикновен автомат. При изработката на оръжията се използват само най-висококачествени материали: за дървените части - изключително скъпата дървесина от турски орех, за цевите - най-скъпата стомана - неръждаемата "Бьолер Антинит" на знаменития австрийски металургичен концерн "Братя Бьолер". Благодарение на уникалната си конструкция, най-високото качество на материалите, от които се изработва, безусловната надеждност и фантастичната дълговечност, автоматът Козми се счита за най-доброто оръжие в своя клас в света. За съжаление цената му е по джоба само на много заможни ловци - от 10 000 долара нагоре.

Всички автомати, независимо от конструкцията си, имат и някои недостатъци, капризни са към патроните, смазката (твърде гъстата зимно време може да блокира механизмите), боят се от замръзване - нещо, от което трудно ще се застраховаш при лов. Но при съобразяване с горните условия, стрелбата с тях е истинско удоволствие. По своето удобство, скорострелност и мощност самозарядните ловни пушки безусловно са без конкуренция.

Мирослав Пиралков
списание "Лов и риболов"

Handguns