Снайперна пушка DSR-1 Police

Пушката DSR-1 (Defensive Sniper Rifle 1) се появява през 1997 година и на външен вид изглежда доста "футуристично". Тя е разработена от германската фирма AMP Technical Services. Предназначена е за използване в полицейски и антитерористични операции. Взета е на въоръжение в известните немски групи със специално предназначение GSG-9 (Grenzshutzgruppe 9) и KSK (Kommando Spezialkrafte), в американската SRT (Special Response Team) и в много други полицейски части и организации по света. Продава се и на свободния пазар.

DSR -1 е изработена по системата "бул-пап", което ще рече, че захранването с патрони се осъществява от пълнител, разположен зад спусковата скоба. На снимката може да бъде видян и още един пълнител, разположен пред спусъка. Той обаче е само резервен, а удебелението в долната му част е направено за удобство при поддържането на оръжието.

Немската снайперна пушка се произвежда с три сменни цеви според патроните, с които ще стреля: .308 Win (7.62 мм NATO); .300 Win Mag и .338 Lapua Mag. Дължината на цевта за първите два патрона е 650 мм, а за .338 Lapua Mag - 750 мм. В цевната кутия цевта се закрепва с три винта в района на патронника. Цялата останала част "виси" съвършено свободна, без да се докосва до каквито и да било други части на оръжието. В затворната част на цевта има изрез, който осигурява точна, без никакви луфтове фиксация на цевта в цевната кутия. Специален, с вентилационни отвори кожух обхваща и защитава цевта почти по цялата й дължина.

Затворът е надлъжно приплъзващ се, с обръщане. Ъгълът на затваряне е 60 градуса. За максимално намаляване дължината на оръжието затворът е съкратен само до 111 мм. Дръжката му е права и къса, но това не намалява удобството при презареждане.

Цевната кутия на DSR-1 е изработена от алуминиева сплав. Върху нея се намира монтажната шина за разполагане на оптическия мерник. Голямата дължина на монтажната шина позволява практически винтовката да бъде използвана с почти всички видове прицелни приспособления. Най-използваното сред тях е комбинация между оптически мерник и прибор за нощно виждане NSV-80, който се поставя пред обектива на оптическия прицел. По този начин винтовката за броени секунди, без нарушаване на престрелката и загубване на точност може да бъде подготвена за нощна стрелба.

Прикладът е бързо снимаем, с регулируем по височина раменен упор. В долната му част е монтирана опорна стойка с дължина 17 см. Пълнителите са едноредови и в зависимост от типа на патрона са 4 или 5 зарядни. Без прицела и патроните винтовката тежи 5,9 кг.

Според оценките на специалистите снайперната пушка DSR-1 е много добро стрелково оръжие. Тя осигурява изключително висока точност на стрелба - до 0,2 МОА (ъглови минути). Това означава, че на дистанция 100 метра разстоянието между центровете на попадение е от порядъка на 5 мм. След изстрелването на 5 патрона в мишената се образува само една дупка с размер 1,5 диаметъра на куршума. Разбира се, подобни резултати са възможни само при стрелба със специални снайперски патрони и при добри метеорологични условия (без вятър). А може би и от добър стрелец...

www.mastergun.ru
"Мастер-Ружье", №9, 2003 г.

Handguns