Окръжният съд глоби РДВР за отнемане на оръжие

 

Варненският окръжен съд отмени заповедта на полицията за отнемане на оръжието на охранителя Светослав Петров Василев, който е един от попадналите под ударите на акцията, проведена по разпореждане на главния секретар на МВР Бойко Борисов през април 2004 година. Тогава началникът на Четвърто РПУ му отнел пистолет “Макаров”, пълнител и 48 патрона към него. Със същото решение, което влезе в сила преди седмица, съдът глобява РДВР - Варна със 110 лева за деловодни разноски направени от жалбоподателя Василев.

“Пълната липса на мотиви за отнемане на оръжието е съществено нарушение на закона и това прави невъзможен съдебния контрол над законността на акта”, пише в решението си съда.

През пролетта на 2004-та година полицията поде акция по Закона за контрол на взривовете и оръжията. “От нея обаче, пострадаха само обикновените охранители. Заповедта бе провокирана от поредица улични престрелки, станали в цялата държава”, коментираха вчера полицаи от РДВР. На 14 април 2004 година е била издадена заповедта за отнемане, а на 10 май охранителят сам предава оръжието си.

Тодор Господинов
http://www.pozvanete.bg/news
22 Март 2005 г.

Handguns