Аркус АД инвестира 4 млн. лeва за разширяване на дейността си

 

НАД 4 млн. лв. са предвидени в инвестиционната програма за 2005 г. за развитие и разширяване дейността на Аркус АД. Дружеството приключи миналата година с положителни финансово-икономически резултати, което му дава възможност както да реинвестира в производството, така и да развива странични дейности. В ход е поетапно изграждане на галваничен цех, в който ще се вложат над 1 млн. лв. Над милион са инвестициите в изграждането на пречиствателна станция на предприятието, която предстои да бъде открита съвсем скоро.

Чрез дъщерното си дружество Аркусстрой оръжейниците навлизат и в строителния бизнес. Фирмата вече е изградила няколко обекта от газификацията на Лясковец и Горна Оряховица. Предстои до края на годината да започне изграждането на уникален водно-увеселителен център. Виждал съм как се отнасят към земята в пустинята, как я отвоюват и какви плодове дава тя след намесата на човека. Искам с този проект да променя отношението на българите към най-голямото богатство, което имаме, и в същото време да им докажа, че и от земята може да се печели, казва за в. ПАРИ изпълнителният директор на дружеството инж. Банко Банков.

От няколко години в Аркус АД се изпълнява програма за версификация на дейността, така както е в модерните западни компании. Затова дружеството инвестира и в други области. От 4 г. то има съвременен диагностичен медицински център, в който работят над 40 лекари. Втори випуск прие тази есен и Американския колеж Аркус, където учат засега 100 младежи и девойки от цялата страна.

Аркус АД е един от първите ни оръжейни заводи, който получи натовския стандарт АКАP, негова продукция вече е влязла в каталозите на алианса, което и отваря безпрепятсвено нови пазари. НАТО вдигна летвата пред оръжейното ни производство и ни даде нови хоризонти. Целта на дружеството вече е не да прави единични големи сделки, а да се превърне в традиционен доставчик на постоянни клиенти, уточнява бъдещата политика инж. Банков. Сега в лясковския оръжеен завод се произвеждат повече от 100 изделия по руски и натовски стандарти, както и разработки на български специалисти. Партньори на дружеството са над 100 фирми в пет континента.

 

Фирмата предлага бойни пистолети Аркус и Магнум

ЗАЕДНО с пистолетите си Аркус АД като фирма с традиции на българския пазар предлага и револвери. Освен 9-мм револвер РГ-92, предназначен за стрелба с халосни и газови патрони и сигнални ракети, се произвежда и бойният 9-мм револвер Аркус-95R. Предназначен е както за полицаи, кадри на специализираните служби и армейски подразделения с особени функции, така и за самозащита на граждани. Ударно-спусковият механизъм на Аркус-95R е двойнодействащ. Барабанът се отмята наляво. Цевта и барабанът са сменяеми, което позволява на стрелеца сам да избира варианта на неговия модел и да си направи комбинация за предпочитаните от него патрони. Изработва се за четири вида боеприпаси: 9х19 Parabellum, 9х18 Макаров, 357 Магнум и 38 Special. В зависимост от това вариантите на револвера притежават някои особености.

Вариантът на Магнум е снабден с удебелена рамка, цев и стени на барабана, предназначени да издържат по-високите налягания на магнум-патроните, което обаче води до повишаване теглото на конструкцията. Моделът, предназначен за патроните 38 Special, е с нормална дебелина на рамката, цевта и стените на барабана.

Емилия Гугова, Лясковец
в. "ПАРИ"
2005/3/18

Ако нещо от горната статия ви изглежда познато,
то е защото втората й част е взаимствана от pishtov.com.

За сведение на журналистите, при изписването на
калибъра, точката пред цифрите не е правописна
грешка - не я трийте...

pishtov.com

Handguns