Робокоптерите завладяват небето

Мащабният проект е наречен Unmanned Combat Armed Rotorcraft (UCAR) и е възобновен, след като беше консервиран за известно време.
Пентагонът възобнови научно-конструкторската работа в областта на безпилотните бойни хеликоптери, съобщи сайтът defensetech.org. Мащабният проект е наречен Unmanned Combat Armed Rotorcraft (UCAR) и е възобновен, след като беше консервиран за известно време.

В рамките на тази програма свои концепции са разработили водещи американски авиоконструктурски компании, включително Lockheed Martin и Northrop Grumman.

Проучванията бяха прекратени, след като преди няколко месеца един от прототипите на робокоптера (както наричат безпилотните хеликоптери) се разби по време на изпитанията. Финансирането беше замразено почти в края на третата, заключителна фаза на проекта, за която беше планирано да бъдат похарчени 160 милиона долара. Въпреки това проектантските и конструкторски работи продължават, макар и в рамките на други подобни проекти. В рамките на програмата за робокоптер Vigilante наскоро бяха направени изпитания за изстрелване на ракети.

Друг подобен проект е новата разработка на могъщата авиокорпорация Boeing, която използва за основа същестуващия хеликоптер AH-6J Little Bird в безпилотния му вариант. Друг аналогичен проект по преобразуването на хеликоптери, управлявани от летци, в робокоптери е UH-1 "Huey", който в момента е в изпитателен стадий за изстрелване на ракети. Очаква се, той да бъде въоръжен с управляеми ракети, като тези, които се използват от Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS).

Boeing наистина разшири кръга на задачите за бъдещия безпилотен хеликоптер. Той не само ще може да нанася точни удари, но и ще снабдява войските с боеприпаси и други необходими неща, ще осигурява информация за разузнаването и др.

Не е изключено проектът на Boeing да бъде интегриран в друга програма, също с изключително значение - Future Combat Systems (FCS - Бъдещата система за унижощение). Тя включва собствен комплекс от бойни системи, в това число свръхскоростни канали за предаване на данни, които могат да свържат всички бойни единици на полето на военния конфликт, като по този начин осигури по-добра координация на действията. В основата на FCS стоят именно безпилотните роботи-танкове и други летателни апарати. В проекта е заложено финансирането по тази програма да бъде увеличено на 604 милиона долара. През 2006 г. бюджетът ще достигне 3,4 милиарда долара.

"ROBO-COPTERS GET MEAN"
http://defensetech.org/ February 22, 2005

GT Max

Сътрудници на няколко американски научно-изследователски организации при поддръжката на Управлението за перспективни изследвания на Министерството на отбраната на САЩ (DARPA) са провели изпитания на уникален безпилотен хеликоптер GTMax. В основата на работата на летателният апарат е заложена програмната платформа OCP (Open Control Platform), която фактически заменя пилота. Хеликоптерът, конкретно е способен бързо да реагира на изменения в окръжаващата обстановка, да маневрира между препятствия, самостоятелно да избира маршрут на основата на предаваната от камерите информация, да контролира възникналите проблеми в работата на бордовите системи и даже да се самообучава. В хода на изпитанията на GTMax, проведени в началото на февруари в района на Форт Бенинг, Джорджия, безпилотният хеликоптер използвал осем системи за контрол на полета и три системи за безопасност, в това число комплекс за контрол върху неизправностите и комплекс за следене на изменението на конфигурацията.

www.gatech.edu
17 март 2005 г.

Handguns