Модернизираме ВМС с белгийската фрегата F912

 

Фрегатата “втора ръка”, която ще получим от Белгия по програмата за модернизиране на родните ВМС, носи името “Ванделаар” ("Wanderlaar") и е с бордови номер F 912. Kорабът е от клас “Виелинген” ("Wielingen") и според плавателния план на военния кораб за 2005 г., той ще бъде даден на ВМС на България на 14 октомври 2005 г.

Съвременните белгийски ВМС имат още две такива фрегати - “Виелинген” и “Вестдийп” (“Westdiep”). Това са компактни и добре въоръжени кораби, разработени от белгийски конструктори и построени в Белгия. Серията е влязла на въоръжение в средата на 70-те години. През 1993 г. е модернизирана системата за изстрелване на зенитни ракети, монтирана на фрегатите. За увеличаване на възможностите на радиоелектрониката е извършена модернизация на радарите за търсене на надводни цели и системите за управление на оръдията WM 25. Корабите от клас “Виелинген” са въоръжени с по 2 пускови установки за френските противокорабни ракети “Екзосет” ("Exocet"), притежават зенитно ракетен комплекс “Сий Спароу” ("Sea Sparrow"), 100 мм универсално оръдие, два 533 мм торпедни апарата и един 375-мм реактивен бомбомет “Бофорс”. Максималната скорост, която могат да развият е 28 възла. През 1998 г. е проведена допълнителна модернизация на системите им. Специалистите констатират, че класът “Виелинген” носи “тежко добре балансирано въоръжение на компактен бор д”. Фрегатата “Ванделаар”, която ще получим, е изминала над 500 000 морски мили.

На основание подписаното Писмо на намеренията от министрите на отбраната на Република България и Кралство Белгия и постигнатите договорености с министерството на отбраната на Белгия на 13 февруари за обучение във военноморската база "Зеербрюге" в Белгия е заминала първата група от екипажа, който ще усвоява модернизираната белгийска фрегата. В състава на групата са командирът на екипажа капитан III ранг Панчо Панчев, 10 офицери, 13 старшини и 5 кадрови матроси. Съгласно изготвения график към първата група ще се присъедини и останалият екипаж на фрегатата, който е започнал подготовка във Военноморска база Бургас, ВВМУ “Н.Й.Вапцаров” и Военноморска учебна база на ВМС.

14.02.05

Припомням, че на 2 декември 2004 белгийската фрегата WIELINGEN, акостира на Морска гара-Варна, и беше отворена за посетители, които имаха възможност за разходка по горните палуби и да посетят мостика. Командирът кап. II р. Марк Де Йонге направи протоколна визита при командира на Военноморска база-Варна бр. адм. Георги Георгиев, а специалисти от ВМС се запознаха с бойните възможности и оборудването на фрегатата.

pishtov.com

Handguns