Правителството забрани заглушителите за оръжия

 

Свободната продажба на заглушители за огнестрелни оръжия беше забранена от кабинета вчера с промени в правилника за прилагане на Закона за контрол над взривните вещества. Изключение има само за нуждите на МВР и МО.

Мотивът за забраната е, че заглушители са ползват и от криминално проявени лица за извършване на престъпления. Никой не можа да обясни дали забраната важи и за стрелковите клубове. Нито в МВР, нито в СДВР имаха информация за това.

В мотивите към решението на кабинета не е посочено колко престъпления през изминалата година са извършени със заглушител, обясни правителственият говорител Димитър Цонев.

Освен продажбата с приетите вчера поправки се забранява още придобиването, носенето и употребата на заглушители за служебни и граждански цели. Според правителствения говорител Димитър Цонев обаче няма никаква забрана и санкции за придобитите досега заглушители. "Който купил, купил", беше краткият му коментар.

Свободният режим на продажбата на заглушители би създал и възможност за техния износ зад граница, което ще възпрепятства борбата срещу тероризма и трансграничната престъпност, пише в мотивите на министър Петканов.

Според МВР шефа монтирането и използването на заглушители води до промяна на конструкцията и механизмите на огнестрелните оръжия, свързани с тяхното действие. Това противоречало на разпоредбите на Правилника за прилагане на Закона за взривните вещества. Вчера Петканов не беше на заседанието на МС, тъй като е в чужбина. Кабинетът заседава с крехък кворум - 13 души заедно с премиера.

в.СЕГА - 2005/2/4

Handguns