Пистолет за ерцхерцог Франц Фердинанд

 

Неотдавна на знаменития швейцарски аукцион "Фишер" е била представена забележително изработена дървена кутийка с пистолет, специално подаръчно изпълнение. Такова "сувенирно" оръжие, се среща извънредно рядко - екземплярите са единични. Подаръкът е бил предназначен за австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд, чието убийство от сръбски националисти в град Сараево на 28 юли 1914 г. постави началото на Първата световна война. Наследникът на австро-унгарският престол бил възторжен колекционер на оръжия и подаръчната кутийка с уникален пистолет най-вероятно е трябвало да се намира в неговия музей, в замъка Конопище в Бохемия. Но за съжаление подаръкът така и не бил връчен на своя адресант.

Така е от векове - оръжейниците са се старали да завоюват признателност от силните на деня, поднасяйки им богато украсени образци на своето изкуство. Известно е удивителното оформление на разкошни оръжейни комплекти от френският майстор Буте (Boutet) през времето на Наполеон I, който ги е подарявал на своите влиятелни съюзници или на заслужили офицери.

Но този изключителен експонат не се отнася към подобни "данайски дарове". Като наследник на австроунгарският престол по това време Франц Фердинанд поел върху себе си голяма част от задълженията на престарелият вече император Франц Иосиф I. В частност, ерцхерцогът се занимавал главно с модернизирането и превъоръжаването на армията и флота. В този момент под въпрос се намирало приемането на въоръжение на новата разработка на имперския оръжеен завод в Щаер - самозарядният пистолет, модел 12, калибър 9 мм, с оригинален щаеров патрон.

Това оръжие веднага след неговото появяване на оръжейния пазар било взето на въоръжение като базов модел в армиите на Чили и Румъния. Самата австроунгарска армия стояла пред трудния избор между два водещи по него време образци собствено производство. При модел 7 на пистолета "Щаер" пълнителят бил за 10 патрона, но бил с калибър 8 мм, а в осемзарядния модел 12 се използвал по-мощният 9-мм патрон. Заводите в Щаер произвеждали заедно с това още два образеца "джобни пистолети", картечница собствена система и серия пушки М95.

На самия император ръководството на оръжейните заводи поднесло като подарък кутията с пистолет "Щаер", калибър 9 мм. Кой и защо е избрал за подарък на наследника на престола именно "джобният" модел е неизвестно. Приемането му на въоръжение в армията никога не се е обсъждало, но остава неоспорим факт, че плоският компактен пистолет широко се използвал от австроунгарските офицери като запасно, скрито оръжие.

Подаръкът всъщност е обикновено серийно оръжие. Още повече, украсен с гравировка и инкрустации, той не създава впечатление на прекомерен разкош. Номерата (33657А, PAT.No9379-05 u. No25025-06), надписите ("OESTERR. WAFFENFABRIKS - GES. STEYR") и контурните рамки са били вложени от злато. Изящният листов орнамент на гравировката само подчертава елегантността на оръжието. Чирените са изработени от корубата на костенурка. На дясната страна е изобразен гербът на ерцхерцога, а на лявата - вензела на Франц Фердинанд: два преплетени "FF", в рамка от верига знаци "Златното руно" - фамилният орден на династията Хабсбурги. Двата елемента и императорската корона над тях са изпълнени от злато. С особено качество се отличава тъмно-синята оксидация довоенен тип, още по-гъста и наситена, в сравнение с обичайната, с която се славела продукцията на оръжейните заводи в Щаер. Спусъкът, подвижните части, щифтовете и винтовете (надлежно маркирани) са закалени до синьо. Независимо от богатата наситеност с благородни метали, пистолетът не изглежда безвкусно, а създава впечатление за благородство и елегантност.

Дървената пистолетна кутия, с необикновено чиста и изящна изработка, е обшита с кожа най-тънка изработка. На външната страна на капака е дублиран гербът на ерцхерцога. Ключалката и металният обков са внимателно прилегнали към дървото. При отваряне веднага се набива на очи надписът по дървения кант: "Австр. оръжейна фабрика в Щаер, Австрия". Кожата от външната и вътрешната страна на капака е украсена със злато. Вътрешността на кутията е изпълнена по френски маниер - оръжието и принадлежностите му са разделно поставени в щателно подготвени вдлъбнатини със съответната форма във вътрешния панел, облицован с тъмнозелен плюш. На вътрешната страна на капака още веднъж е изобразен вензелът на ерцхерцога. Около пистолета в кутията са разположени резервен пълнител, шомпол и отвертка за разглобяване. Ръкохватките на инструментите са от черно абаносово дърво, а металната част на отвертката - от полирана и оксидирана до синьо инструментална стомана.

Handguns