F2000 - оръжие за пехотата на XXI век?

 

 

В края на 90-те години на миналия век много оръжейни фирми се включиха в програмата на Пентагона за създаването на "Целево индивидуално бойно оръжие" (Objective Individual Combat Weapon - OICW). Целта на тази програма беше в обстановката на конкуренция между водещите по производството на стрелково оръжие фирми да бъде създадено индивидуалното бойно оръжие на XXI век. В състезанието се включи и белгийска фирма Fabrique Nationale (FN). Така се стигна до създаването на новата щурмова пушка (по нашему - автомат) F2000. Тя беше показана за първи път на оръжейната изложба IDEX в Абу Даби през 2001г.

Създаването на F2000 беше предшествано от широко рекламиран комплекс оръжия, разработен на базата на патрона 5,7х28. Това са картечният пистолет Р90 и пистолетът Five-seveN. Белгийската фирма използва постиженията си в тези две оръжия за създаването на винтовката F2000.

Интересното при F2000 е, че тя е създадена на модулен принцип и може да бъде "конструирана" в зависимост от поставената бойна задача. Тя може да бъде комплектована с подцевен гранатомет, с тактически фенер или с лазерен целеуказател и още много други варианти. Автоматът използва натовския патрон 5,56х45 и освен щатния си пълнител може да се зарежда и с пълнителя на американския автомат М16.

Оръжието е разработено по схемата "булпап", която позволява да бъде съкратена общата му дължина до 694 мм при дължина на цевта 400 мм. Органите му на управление са двустранни и то е удобно за използване както от левичари, така и от служещи си с дясната ръка. Белгийците са успели да решат проблема с изхвърлянето на гилзите, който е главната пречка за левичарите. По специален канал, празните гилзи се подават напред и на практика се изхвърлят почти до дулния срез.

Работата на автоматиката при F2000 е на принципа на отвеждането на барутните газове. Темпът на стрелбата е 850 и/мин. Скорострелността се регулира от микропроцесор, който контролира дължината на реда. Прицелването става с помощта на 1,6-кратен постоянен оптически прицел, разположен в удароустойчивия пластмасов корпус на винтовката. Производителите смятат, че 1,6-кратното увеличение идеално подхожда за бързото и точно прицелване при воденето на огън на къси и средни дистанции. Именно тези дистанции са основните при огневия контакт.

Модулът на оптическия прицел се крепи към цевната кутия с шина, наречена "пикатини" (Picatinny). Това техническо решение позволява много бързо оптическият прицел да бъде заменен с модул за нощно прицелване от второ и трето поколение. Резервните елементи за захранването се разполагат в долната част на приклада. Освен това F2000 може да бъде комплектувана с холографски прицел или с прицел "червена точка" от типа Aimpoint CompM.

Белгийците продължават усъвършенстването на оръжието си. Те разработват така наречената "комплексна система за управление на стрелбата". Основните й елементи са дневен и нощен канал, лазерен далекомер, автоматичен изчислител на балистиката и микропроцесор за коректиране на прицелването с подцевния гранатомет. Гранатометът стреля с 40 мм нискоскоростни гранати и също представлява самостоятелен модул, с название LG1. Дистанцията на стрелба с гранатите е до 300 м с точност плюс-минус 1 - 2 метра. Дължината на цевта на гранатомета е 230 мм, а скоростта на гранатата - 76 м/сек. Предвиждат се варианти и за тризаряден 40 мм гранатометен модул, 20 милиметров, разработени по програмата OICW с електронен дистанционен взривател или с модул, от който ще могат да бъдат изстрелвани пет патрона 12-и калибър.

Белгийците смятат, че освен модулната схема на щурмовата пушка F2000, която позволява модифицирането на базовия модел с най-новите оръжейни постижения голямо предимство е и нейната цена. Базовият модел струва около 700 долара. Комплектувана с всички допълнителни модули, цената й не надминава 5 хил. долара. Като се има предвид, че останалите образци, разработени по програмата OICW в по-голямата си част струват между 25 и 40 хил. долара, автоматът F2000 има реални шансове за успех.

Широкото използване на електрониката в индивидуалното оръжие засега представлява достатъчно спорен въпрос. Перспективните разработки на компактно електромагнитно оръжие и други новости от арсенала на "междузвездни войни", така наречените "нелетални", са предназначени за изваждане от строя именно на електронните системи. Възниква въпросът: няма ли да се върне всичко в края на краищата към "старите добри" АК и М16 или, още по-смешно, към мечовете, копията, и лъка? Времето ще покаже...

Тактико-технически характеристики
  F2000 LG1
Калибър, мм 5,56х45 НАТО 40мм LV
Тип на автоматиката газоотвод -
Начална скорост, м/сек 900 76
Обща дължина (LG1+F2000), мм 694 727
Дължина на цевта, мм 400 230
Тегло (без боеприпасите), кг 3,6 4,6

Сергей Стародубцев
"Мастер Ружье"
http://www.mastergun.ru/filing/weapon/army/94/

Handguns