Бойци-роботи SWORDS на помощ в Ирак

 

 

Американските части, които се намират в Ирак в близко време може да получат подкрепление от 18 робота, разработени от малката компания "Фостър-Милър" от Масачузетс по поръчка на Пентагона. Според информацията първата серия роботи клас SWORDS - Special Weapons Observation Reconnaissance Detection Systems (случайно или не, "swords" се превежда като "мечове") ще бъде изпратена в Ирак още през март. Първоначално машините са били наречени Talon и са се използвали за разминиране и унищожаване на взривни устройства - през 2000 г. в Босна и по-късно в Афганистан в началото на 2002 г. Роботите Talon са били използвани при около 20 000 мисии в Ирак и Афганистан, според докладите на Foster-Miller.

След използването им в Ирак от началото на войната с постепенното им усъвършенстване и въоръжаване роботите са били превърнати в реални бойни машини. Освен стандартното бойно снаряжение, високите около метър роботи могат да носят лека картечница M249 калибър 5,56 милиметра, със 725 изстрела в минута или картечница M240, изстрелваща 950 куршума калибър 7,62 в минута, както и пускова ракетна установка M202A1 с калибър 66 мм и обсег на действие 750 м. SWORDS могат да изстрелят около 300 патрона използвайки M240 и около 350 патрона използвайки M249 без презареждане.

Talon не представлява в прекия смисъл на думата автономна система. Той се управлява от оператори в команден пункт чрез пулт с два джойстика. Те оценяват ситуацията на бойното поле с помощта на четири камери, една от които е снабдена с прибор за нощно виждане и преценяват кога да стрелят. Задвижван от литиеви батерии или Singars акумулатори, гарантиращи работа в продължение на 4 часа без презареждане, придвижването му е подобно на това при танка, като с лекота може да преодолява скалист и неравен терен.

Създателите на робота подчертават, че не всички компоненти са високотехнологични и затова машината не се поврежда лесно и не се нуждае от кой знае какъв ремонт, ако се повреди. Себестойността му е около 200 000 долара. Според военните, обаче, той струва доста по-евтино отколкото разходите, необходими за обикновения американски военнослужещ, тъй като за робота не са необходими храна, дрехи, обучение и заплата.

Използването на роботите Talon в Ирак ще бъде първият случай, в който подобни машини се използват в реална бойна среда.

Както заявяват официални лица, роботът действа бързо и точно, може да следи и да атакува противника със сравнително неголям риск за живота на американските войници. Над 1300 военнослужещи на САЩ са загинали засега в Ирак от началото на нахлуването и започването на бойни действия в тази страна през пролетта на 2003 година.

www.military.com

Handguns