Лекарите са по-опасни от оръжието

 

Преди ноемврийските избори, много водещи медийни капацитети - опитвайки се отчаяно да бъде избран Джон Кери - започнаха да повтарят колко президентът Буш е несъгласен да спре някои федерални закони, ограничаващи оръжието, на които им изтичаше срока. Но техните пропагандни усилия отидоха на вятъра, защото този въпрос беше без всякакви изгледи за успех пред американския народ.

 

Факт е, че след атентатите на 11 септември повечето средни американци се почувстваха обезпокоени за сигурността си и засилиха желанието си оръжието да не бъде ограничавано. Те поискаха повече оръжие в ръцете си, за да предпазят себе си и тези, които обичат от опасностите, които застрашават живота им. Много жени-домакини се включиха в курсовете за добиване на стрелкови умения в местните стрелбища.

Противниците на оръжията винаги се оплакват навлизайки в проблема и избягват логичния анализ, прибягвайки до истерични изопачавания и явни лъжи. С категорични факти ще разсеeм някои разпространявани митове.

Интересно изследване са провели сътрудниците на Министерството на Здравеопазването (U.S. Dept. of Health and Human Services).

Оказало се, че в Америка ежегодно от лекарски грешки умират повече хора, отколкото от огнестрелно оръжие. Наистина, разглеждани били само смъртните случаи от случаен изстрел (като правило, у дома или на лов), преднамерените убийства не влизали в разчетите.

Съгласно проведеното изследване били публикувани следващите цифри:

- В САЩ понастоящем работят около 700 хил. практикуващи лекари. Ежегодно от техните грешки умират повече от 120 хил. човека. Образно казано, всеки шести лекар носи отговорност за смъртта на един от своите пациенти. Инцидентната смъртност при лекарите е в съотношение 0,171.

- В САЩ са регистрирани 80 милиона притежатели на огнестрелно оръжия. Ежегодно, в резултат на нещастни случаи и неправилно боравене с оръжие умират не повече от 1500 човека. Съотношението на инцидентната смъртност от оръжие е 0,0000188.

На базата на това изследване, бил направен изводът, че за нацията лекарите са 9 хил. пъти по-опасни от оръжието, или, иначе казано, шансовете на средно-статистическият американец да загине от случаен изстрел са 9 пъти по-малки, отколкото от лекарска грешка. Фактът е, че не всеки притежава оръжие, но всеки има най-малко по един лекар.

Едва ли по тази логика обаче, изводът е "Оръжието не убива хора. Докторите го правят" ("Guns don’t kill people. Doctors do"), но Др. Глен Отеро (Glen Otero) от Claremont Institute е публикувал показателна статия наречена "Десетте мита за вредата от оръжието" ("Ten Myths About Gun Control"). Цялата статия може да се намери в уебсайта на Doctors for Sensible Gun Laws - http://www.dsgl.org. Ето само някои от аргументираните му изводи.

Около 80 % от всички възрастни американски граждани притежават оръжие, и оръжие може да се намери в около половината от американските домакинства.

Между 1974 и 1995 г, общият брой на частно притежаваните оръжия в Америка е нарастнал с 75% на 236 млн. През същият период размерът на убийствата и грабежите не се е увеличил значително.

По-малко от 1% от всички оръжия са използвани в какъвто и да е вид престъпление, което означава, че 99% от всички оръжия не се използват за извършване на каквото и да е престъпление.

През 1987 г, Националното проучване на жертвите на криминални престъпления (National Crime Victimization Survey) определи, че около 83% от американците са били жертви на престъпно насилие през живота си.

Националното изследване за самозащита (The National Self-Defense Survey) установи, че между 1988 и 1993 г, американските цивилни граждани са използвали оръжие за самоотбрана почти 2,5 милиона пъти на година, спасявайки по този начин 400 000 човешки живота на година.

Оръжието в ръцете на законо-съобразните граждани възпира престъпността. В щатите, в които са приети закони, позволяващи скритото носене на оръжие, размерът на убийствата намалява с 8%, изнасилванията с 5%, а нападенията с 7%. Градовете регистрират най-големите демографски спадове.

Изводът е следния: Оръжията не убиват хора, хората убиват хора. Но понякога законо-съобразните граждани с оръжие могат за предпазят живота на невинни хора.

Време е да внесем разум в дискусията за ограничение върху оръжието. Когато Кайн убил Авел с камък, Господ не забранил камъните. Той е наказал Кайн персонално. Ние се нуждаем от засилване на закона срещу убийците, грабителите и нападателите.

Ето един цитат от още един експерт. Не, това не е някой политик или медийна учена глава. Бившият подземен бос на мафията, самопризнал си убиец и правителствен информатор Сами "Бикът" Гравано (Sammy "The Bull" Gravano) казва:
“Ограничение върху оръжията? Това е най-доброто което можете да направите за престъпниците и бандитите. Аз искам вие да нямате нищо. Ако аз съм лошо момче, аз винаги ще имам оръжие. Незаредени оръжия и оръжия на предпазител? Вие ще дръпнете спусъка на вашите обезопасени оръжие, а аз ще дръпна спусъка на моето. И ще видим кой ще победи."

Време е противниците на оръжията да излязат и да си купят оръжие. И да предпазят своя живот или някой чужд.


"Doctors kill more people per year than guns"
by Nathan Tabor /Special to ETR
http://www.easttexasreview.com/
Vol.7 No.324 -- Jan 13-Jan 19, 2005

Handguns