"Кучегони" пазят от агресивни песове

 

Много са причините, които пораждат агресивност при животните. Тя може да бъде свързана с човешката реакция, годишното време, разгонването и др. Като цяло агресивността е по-малка през лятото.
Тя нараства и по време на размножителния период и тогава трябва да сме особено внимателни, съветват специалисти.
Ако в глутницата възникне враждебност между двама нейни членове, тя се отразява и на останалите. Женските бездомни кучета са по-малко агресивни от представителите на мъжкия пол, но когато в глутницата възникне конфликт с незаглушено нападение (истинско хапане) между две женски, се наблюдават два пъти повече нападения, отколкото между два мъжкаря.
Агресивността нараства и в периодите на глад, но когато гладуването продължи дълго време, агресивността се снижава.
Признаците на агресивност, открити при бездомните кучета, не могат директно да се пренесат при домашните. При тях развитието на агресивността се спира на една недоразвита степен (фетализация).

Американски кучегон Dazzer

Едно от най-нетрадиционните за България средства за самозащита от кучета са така наречените "кучегони". Рекламират се, като средство за защита, от агресивни и зли животни. Уредът действа, както на бездомни, така и на специално обучени натренирани кучета (според производителите).

Кучегонът представлява свръхмощен ултразвуков излъчвател. Той е поместен в малка пластмасова ABS кутийка и се задейства с помощта на бутон на корпуса и. Излъчвателят се захранва от батерии. Върху корпуса е монтиран червен светодиод, който служи за индикатор, че батерията е годна. Ако при натискане на бутона индикатора не свети, значи батерията трябва да бъде заменена.

Кучегонът се използва по следния начин: предния му край се насочва срещу агресивното животно и се натиска спусковия бутон 2-3 сек. Действието на мощния ултразвук върху животните е мигновено. Обикновено кучето напуска района на обсег на излъчвателя по възможно най-бързия начин. Ултразвука не причинява увреждания на здравето за животното! Оптималната дистанция за използване е 5-10 м. Колкото е по-близо животното, толкова по-силен е ефекта на кучегона. Обсегът на излъчвателя е до 15 м. Излъчваният ултразвук не действа и не е вреден за хората. Въпреки това производителите съветват кучегона да не се използва продължително срещу хора!

Освен за защита, кучегонът може да служи, като помощно средство при дресура на кучета. В такъв случай използването му трябва да бъде от разстояние поне 5 м. Преди и как да го използвате с такава цел се посъветвайте със специалист в тази област.

В заключение:

Това е една полезна вещ подходяща за пощальони, ловци, колоездачи, гъбари. Също така кучегонът може да се окаже незаменим за възрастни и физически слаби хора в града, особено зимата, когато глутници гладни бездомни кучета кръстосват кварталите (особено в София).

Недостатъци:

Не действа на глухи животни. Не винаги действа на болни или тренирани кучета. Не е изпробван върху всички породи.

Не на последно място висока за средния купувач цена от 90-100 лв!

http://www.arms.hit.bg/

Handguns