САЩ разработват ново психотронно оръжие

САЩ разработват ново психотронно оръжие на базата на детския плач, предаде АФП.

 

Специално разработена от експерти на Пентагона "хиперзвукова акустична система" ще произвежда един от най-страшните звуци за човека-детския плач. Двата насочени ултразвукови сигнали ще могат да бъдат чути от само от жертвите на психотронното оръжие. Силата на звука ще бъде 140 децибела, което се равнява сякаш над вас излита самолет.

Експерти предполагат, че след звуковата атака противникът ще напусне бойното поле. Освен това се очаква жертвите на атаката да изпитват главоболие, световъртеж или кръвотечение от носа.

Новото оръжие ще може да се използва за разпръскване и на демонстрации. Експерти предричат бляскаво бъдеще на оръжието при сражения с "Ал Кайда" в планински местности и срещу кораби в открито море.

DNEVNIK.BG
09.01.05

ИНФРАЗВУКОВО ОРЪЖИЕ
(материал от supergun.webzone.ru)

Отдавна е известно действието на звуковите колебания с честота 4 - 10 Hz върху организма на човека. Особено опасни са колебанията с честота 6 Hz. <...> Още в миналия век са правени опити за създаване на мощни генератори на инфразвук, годни за използване за военни или полицейски цели. Някои образци са действали доста успешно, предизвиквайки в доброволците панически страх, но са били прекалено големи по размери и са действали само на близки разстояния, затова си остават само експериментални. През 60-те и 70-те години опити за създаване на инфразвуков генератор за военно-полицейски цели прави французинът В. Гавро, но и той не стига до особен успех.

Какво пречи за създаването на боен инфразвуков генератор? Има цял ред причини:

* големите размери на резонаторите, обусловени от грамадната дължина на вълната на инфразвука (десетки метри);
* изискването за голяма амплитуда на излъчващия орган на генератора, с цел получаване на значителна мощност на излъчване, което е свързано с огромен разход на енергия;
* невъзможността за насочване на излъчването в тесен сноп и липсата на ефективна екранировка представляват сериозна опасност за оператора;
* малкият радиус на действие.

Тези причини обаче не могат да попречат за създаване на маломощен полицейски генератор, чието излъчване не е смъртоносно, но е ефективно за борба с безредици. Излъчвателят на такъв генератор се поставя на покрива на бронирано транспортно средство, резонансно защитено от инфразвуковите колебания, в което се намира енергийният източник и обслужващият персонал.

Но съществува още една възможност за създаване на инфразвуков излъчвател с малки габарити. Преди известно време в списанията, посветени на Hi-End аудиосистеми, се появи описание на акустична система (колонки) с необичайно високо качество на звука, плоска амплитудно-честотна характеристика и липса на преходни изкривявания около граничните честоти на филтрите, разделящи различните високоговорители: НЧ, СЧ, ВЧ. Това е било достигнато чрез прилагане на не съвсем обикновена технология. В конструкцията на колонките влизат два абсолютно еднакви ултразвукови излъчвателя, спрегнати по фаза. Един от тях излъчва ултразвук с определена честота, например (не се съобщава точно) 40 kHz. На другия излъчвател се подава ултразвуков сигнал, честотно промодулиран със сигнала от входа на колонките, т.е. музикалния сигнал. В резултат на наслагването на двата ултразвукови лъча във въздуха пред колонките се получава резонансно детектиране на акустичния сигнал. Според уверенията на разработчиците, системата дава звук с много високо качество, независимо от местоположението на слушателя. По неизвестни причини системата не се разпространява, може би заради вредното влияние на ултразвука върху здравето на хората. Но на този принцип може да се създаде боен малогабаритен инфразвуков излъчвател с габарити, сравними с дипломатическо куфарче, и тегло, не по-голямо от 5 кг. Конструктивно той ще се състои от два УЗ генератора с честоти, различаващи се с 5-15 Hz, усилвател, насочени ВЧ високоговорители и захранващ блок. Лъчите на излъчвателите ще се събират на някакво разстояние от оръжието и в точката на пресичане ще се генерира инфразвук. Той едва ли ще бъде безусловно смъртоносен, но ще става за самозащита, за охрана на жилища и обекти. УЗ-излъчването преминава през метал, затова тежките бронежилетки от полицейски и армейски тип няма да защитават от такова оръжие. То също ще бъде ефективно за изваждане от строя на бронирана техника в градски условия, след което екипажът на танка, изпълзял навън в зашеметено състояние, ще може лесно да бъде обезоръжен, което е много по-хуманно, отколкото да взривяваме танка заедно с екипажа с помощта на РПГ.

Handguns