Акциите на "Тейзър интернешънъл" се сринаха тази година с 80%, а пазарната й оценка - от над 2 млрд. долара на 360 млн. долара, заради две разследвания срещу компанията. Едното е на федералния регулатор на търговията с ценни книжа (SEC), който проверява дали производителят не е премълчал част от фактите около безопасността на оръжието, както и обстоятелствата около голяма поръчка от 2004 г., за която има подозрения, че е направена от заинтересувано лице, за да надуе цените на акциите на "Тейзър".

Голямата компания за онлайн търговия eBay съобщи миналата седмица, че щатът Ню Йорк става седмият поред, в който прекратява интернет продажбите на средства за защита, сред които и тейзър. Решението е резултат на споразумение с главния прокурор на щата Елиът Спитцър и цели Х26 да не попадне в случайни ръце или у престъпници.

Непознато за българските условия "несмъртоносно" оръжие вече се използва от полицията и макар то да бе демонстрирано пред медиите преди десетина дни, публиката на практика не знае, че вместо да спасява живот, то може би е способно и да убива. Американската компания "Тейзър интернешънъл", която е абсолютен световен лидер в производството на полицейският електропреносен пистолет TASER-X26, отрича продуктът й да е причинил нечия смърт. Според няколко правозащитни организации обаче тейзърът е отнел живота на поне 150 души само в Северна Америка между 1999 г. и лятото на 2005 г.

Х26 беше демонстриран миналия петък в полицейската академия в столицата, където се проведе двудневен курс за обучение на служители на МВР за работа с електрошоковия прибор. Той е предназначен за борба с тероризма, бандитизма, разпръскване на демонстрации, безредици в затвори и други. Лекции изнесе Ханс Мареро от "Тейзър", определен от МВР като един от най-добрите инструктори на специалните части на ВМС на САЩ. Оръжията от тази серия масово навлизат в полицейските подразделения на САЩ, Канада и страните на Европейския съюз. Наблюденията показват, че Х26 респектира и при употребата му с 80% са намалели огнестрелните наранявания в полицейски операции. Последното пък означава, че драстично намаляват и съдебните искове срещу полицията за милиони долари и евро обезщетения за наранявания и смърт при стрелба с огнестрелно оръжие.

От МВР обясниха, че 20 броя Х26 са били поръчани на "ISD България" ООД - представителят на "Тейзър" за България. Фирмата е била избрана чрез малка обществена поръчка, а по неофициална информация краен получател е Столичната дирекция на вътрешните работи.

Генералният мениджър на компанията Росен Шалиев предостави на "Дневник" обширна информация за оръжието, включително диска за инструктаж. На него има видеозаписи на разгонване на буйстващи демонстранти, но и пускането в рамките на 40 секунди на 5-6 електрошока на шофьор, който се е сдърпал с катаджия, както и укротяване на бик, падащ като отсечен.

Запитан как ще коментира обвиненията за смътните случаи, Шалиев обясни: "Ако има такива, то те не са вследствие на използването на тейзър. Ако токът поразява, то поразява амперажът в него, а при пистолета той е 3.6 милиампера - в стотици пъти по-малки от тези, които са при дефибрилаторите на "Бърза помощ" за възбуждане на сърдечната дейност, както и на пeйсмейкърите. Той допълни, че в международния отдел на "Тейзър" има 12 души, които непрекъснато следят в цял свят къде и какви случаи има на използването на пистолетите и дали е последвало някакво влошаване на поразените, които в 99% от случаите са се оказали наркомани или алкохолици.

Всъщност в това е и проблемът - че хора под въздействие на опиати, на крайна възбуда или с психически проблеми са основният контингент, срещу който се употребява тейзърът. В доклад от септември специално за употребата на тейзър калифорнийският клон на правозащитната организация Американски съюз за граждански свободи твърди, че сред най-скандалните случаи е този на 21-годишен дрогиран американец, подложен на 17 електрошока в рамките на 3 минути, след което той умрял.

Пускането на 50 хиляди волта ток предизвиква гърч в мускулите, ефектът върху телесните електроимпулси може да се окаже фатален, ако съвпадне с неподходящ момент от сърдечния цикъл. Според д-р Цзян Цин, кардиолог от Университета на Калифорния в Сан Франциско, има вероятност електрошокът да предизвика т.нар. вентикуларна фибрилация - спазъм на сърдечния мускул, прекъсващ изпомпването на кръвта. (В българската брошура за Х26 обаче изрично пише, че тейзър не влияе на сърдечния ритъм.) Когато натискаш няколко пъти спусъка, за да обездвижиш "целта", нещата заприличват на игра на руска рулетка - не знаеш кога точно може да убиеш човека, допълва доктор Цин. Тези уреди са минали през много изпитания и строг контрол и е трудно е да се каже със сигурност, че са толкова опасни, колкото се опитват да ги изкарат различните граждански организации, казаха за "Дневник" няколко български специалисти. Доц. Асен Гудев, ръководител на кардиологичната клиника в ИСУЛ, потвърди заключенията на д-р Цин, че сърцето може да спре при електрошок, но това става при много специфични условия.

Въпреки това под натиска на правозащитниците и последните разследвания срещу "Тейзър" от компанията на 28 септември се съгласиха да сменят част от определенията, с които продават стоката си. Отпадат изразът "медицински експерти потвърждават, че тейзър е безопасен" и твърдението, че може да се използва, "без да причинява нараняване или смърт на друг човек". Текстът, че оръжието "не предизвиква дълготрайни вторични ефекти", се заменя с "по-ефективен и безопасен от другите варианти за употреба на сила". Производителят ще уточни към определението "несмъртоносно" (non-lethal), че това е технически термин на Пентагона, означаващ не че тейзър не може да убива, а че не се използва с цел да убиеш.

Влиятелна американска неправителствена организация за подобряване работата на полицията PERF (Police Executive Research Forum) препоръча тази седмица тейзър да се прилага единствено срещу хора, оказващи агресивна съпротива при арест, а не при всеки случай, когато някой откаже да изпълни полицейско нареждане.

Текстът е на екип от "Дневник"
19.10.05

"Безопасно оръжие за охрана на самолети и летища от терористи" бе представено преди закриването на 12-та Международна специализирана изложба за охрана, сигурност и безопасност "Секюрити 2005", проведена през февруари 2005 година в София.

Там беше демонстриран новия модел "Х26" на електропреносното оръжие от трето поколение "TASER" пред представители на МВР и на охранителни фирми. В официално съобщение се разясняваше, че:

Електрошоковият "пистолет" изстрелва две електродни сонди към престъпника, който бива разтърсен от ток със сила 50 000 волта, но със слаб ампераж. Това блокира двигателния му апарат, оказва парализиращ ефект и дава възможност за обезвреждането му, което е напълно безопасно и за служителите на реда и за околните граждани. Оръжието не е смъртоносно и може да се използва от пътната, охранителната, съдебната и военната полиция. То може да има приложение и в затворите за задържане и укротяване на агресивни затворници, без да уврежда здравето им. Осъществяването на арест с "TASER" е напълно безопасно както за околните, така и за задържания. Доброволец от охранителна фирма, който изпробва върху себе си действието му, каза, че е виждал и осъзнавал всичко, което се случва в момента, но не е можел да контролира мускулите си. Оръжието може да се използва на разстояние до 11 метра, като сондите проникват през дрехи с дебелина до 5,7 сантиметра, а точността му се осигурява от вграден лазерен мерник. Според модела и комплектовката цената варира от 850 до 2500 щатски долара. Цената на един комплект боеприпас е около 45 долара. Моделът "Х 26 С" е предназначен за самоотбрана от граждани и режимът на притежание е свободен.

Заинтересованите в България се запознаха с наживо с пистолета TASER за пръв път още през есента на 2004 г.

В началото на 2005 година се появи първото съобщение на фирмата Taser, относно започването на продажба на нелетално оръжие на населението на САЩ. До сега електрошоковите пистолети TASER се ползваха само от полицията и правоохранителните органи.

Но напролет е възможно изменение на ситуацията. Става въпрос за това, че, както е заявено, Taser значително снижава продажната цена на пистолета за частни лица. Така, американските граждани ще могат да придобият пистолета за около хиляда долара (на правоохранителните органи TASER се продава с $200 по-скъпо). Разликата между гражданския и полицейския вариант ще е незначителна - новият ще бъде с по-привлекателен дизайн. Техническите характеристики ще останат без изменения.

Handguns