ПСМ кал.5,45

В средата на 1960-те години в Русия започва разработката на малогабаритен "джобен" пистолет, удобен за скрито носене. Едновременно се е работило и по създаването на съответстващ боеприпас. Световноизвестните 6,35 и 7,65-мм патрони "Браунинг" не удовлетворявали поръчителя заради своята слаба мощност. Идеята за създаване на такова оръжие в калибър 5,45 мм възникнала под влияние на успешното завършване на работата по автоматен патрон от този калибър.

5,45 мм

Разработката на конструкцията на 5,45-мм патрон, технологическата изработка и производствената документация били поръчани на старшия инженер от боеприпаснотo направление в ЦНИИТОЧМАШ Антонина Дмитриевна Денисова. Изследванията показали, че при относително дълъг и ограничено стабилизиран куршум (с минимум запас на устойчивост) може да се получи възпиращо действие, близко до 9-мм куршум на пистолета ПМ. При съответстващ сърдечник пробивността на твърди прегради от такъв куршум ще бъде по-голяма. При отработения вариант на патрона 5,45х18 МПЦ 5,45 мм - размери(Малокалиберный пистолетный центрального боя) с бутилкообразна гилза (след приемането му на въоръжение той получил индекс 7Н7) тези характеристики били напълно потвърдени.

По-късно, през 1969 година, към разработката на пистолет предназначен за патрона на Денисова пристъпили в тулския ЦКИБСОО. Там за извънредно кратък срок опитните конструктори Т. И. Лашнев и помощниците му инженерите А. А. Симарин и Л. Л. Куликов създали пистолета ПСМ (Пистолет Самозарядный Малогабаритный), блестящо преминал заводските и държавни изпитания от първото си представяне и приет на въоръжение от силовите структури през август 1972 година. Пистолетът ПСМ се характеризира с рекордно малка дебелина (по рамата 16,8 мм - колкото кибритена кутийка) и изящно оформление без каквито и да са издадени навън лостчета или бутони за управление. Както при много други известни пистолети (Walther, ПМ, Beretta и др.), на кожуха-затвор ПСМ има лост за предпазителя. Но, за разлика от всички известни изработки на този механизъм, тук той не изпъква извън външните габарити на кожуха-затвор. Втората му оригинална разлика е, че с лостчето на предпазителя еднакво удобно може да се манипулира с палеца както на лявата, така и на дясната ръка. При това с едно движение на палеца се сваля предпазителят на пистолета и се запъва петлето. Пистолетът няма нито един винт.

ИЖ-75

Под индекса ИЖ-75 пистолетът ПСМ с патрон 5,45х18 се предлага на световния пазар за гражданско оръжие. Различава се от ПСМ по увеличената на дължина и уширена ръкохватка с по-дълбоко набраздяване. Заради популярността му в средата на 90-те години е била разработена модификация на ИЖ-75 за патрон 6,35х15,5 SR.

Автоматиката на пистолета е основана на отката на свободния затвор, както при Walther PPK, от който е взаимствана конструкцията и оборудването на ПСМ. Ударно-спусковия механизъм е с двойно действиe, което означава, че стрелба може да се води както при спуснато петле, така и при запънато. Двойното действие се осъществява чрез взаимодействие на специални издатини на спусковия лост и петлето - без междинни детайли, както е и при Walther PPK. След изстрелването на последния патрон, затвора се задържа в крайно задно положение.

Разглобката на пистолета се извършва традиционно - както при пистолет ПМ, с тази разлика, че при ПСМ спусковата скоба може да се завърти само след изваждане на пълнителя.

ПСМ - детайли

Дозвуковата скорост на куршума и относително малкия обем на изгорели газове позволяват ефективно да се използва заглушител.

Независимо от компактността и удобството за боравене, пистолетът ПСМ не е получил очакваното широко използване в силовите структури, за които е предназначен. Това е заради донякъде дефицитния си куршум 5.45х18 (не разрешен за гражданско ползване от българското законодателство), който независимо от добрата си пробивност, бързо губи скорост и притежава ниско възпиращо действие.

Струва си да отбележа, че независимо от факта, че всички малокалибрени островърхи куршуми, които не се поддават на деформация, завършват своя път през поразените тъкани с дъното напред, тъй като там се намира центъра на тежестта им, митът за жестоките поражения, които нанася "дебалансирания" куршум се оказа силно преувеличен.

 

Патрон:
Калибър (куршум):
Дължина на патрона:
Диаметър на патрона
по венеца на гилзата:
Дължина на куршума:
Тегло на патрона:
Тегло на куршума
- с оловен сърдечник:
- със стоманен сърдечник:
Тегло на заряда:
Начална скорост:
Дулна енергия
- с оловен сърдечник:
- със стоманен сърдечник:

ТТХ на пистолета:
Размери (дълж/вис):
Широчина (рама/ръкохв):
Дължина на цевта:
Тегло със зареден пълнител:
Нарези:
Вместимост на пълнителя:
Бойна скорострелност:

МПЦ 6,35 мм "Браунинг"
5,45 6,35 мм (0,25 дюйма)
25,0 мм

7,62 мм
14,3 мм
4,8 5,5 г

2,6 3,2 г
2,4 г
0,25 0,078 г
325 230 м/с

129 86 Дж
119 Дж


155/106 мм
16.8/19.8 мм
85 мм
0,500 кг
6 десни
8 патрона
30 изстр/мин

Схема на ПСМ

Инструкции за употреба на ПСМ.
(Формат на файла: HTML - 104 КB)

ПСМ

Handguns