Любопитен факт е, че Михаил В. Марголин (1904 - 1954), получил званието "Заслужил изобретател на РСФСР" за изработката на нови образци късо и дълго стрелково оръжие, е изгубил зрението си заради нараняване по време на военната си служба.

Изобретеният от него легендарен руски спортен пистолет, носещ неговото име, е разработен през 1946 г, а серийно се произвежда от 1948 г. За стрелба се използват т.нар. "дълги" 5,6 mm патрони с периферно възпламеняване. От 1952 г. пистолетът се произвежда и за "късия" .22-калибров патрон (MЦ-1). По-късно пистолетът е претърпял незначителна модернизация и понастоящем се произвежда под името МЦМ. Произведени са повече от 200 000 пистолета.

Оръжието на руските световни и олимпийски шампиони от 50-те до 70-те години се явява универсално спортно оръжие. Разпространен е широко в Русия, подобно на Colt Woodsman в Щатите и се използва както за начално обучение, така и за състезания, в това число и за скоростна стрелба по появяващи се мишени. По своите параметри съответства на пистолетите от стандартния клас за състезания по правилата на Международния стрелкови съюз.

Комплектува се с дулен компенсатор, допълнителни тежести за изменение на балансировката и ортопедични приспособления към ръкохватката.

Автоматиката на пистолета работи за сметка за използването на енергията на отката на свободния затвор. Ударно-спусковият механизъм е с открито петле. Възвратната пружина с направляваща е разположена под цевта, която не се закрива изцяло от кожуха. Затворът е зацепен с възвратния механизъм чрез ключалка. Регулируемият по хоризонтала и вертикала прицел, надеждно монтиран на неподвижна стойка, осигурява стабилност на стрелбата. Пистолетът има спусков механизъм с регулировка на мекия спусък.

Пистолетът е добре балансиран, а големия ъгъл на ръкохватката (111°) осигурява удобство на прицелването с минимално напрежение на мускулите на ръката.

Марголин МЦ Восток, калибър .22 LR

Пистолетът е прост по устройство и по-евтин от западните му аналози. Малката сила на отката, дългата прицелна линия, неподвижно закрепената цев осигурява висока групираност и точност на стрелбата. Изстрелът е тих, а със заглушител е практически безшумен.

С малката си дулна енергия (70 - 90 Дж) и практически нулевото спиращо действие на куршума, с ниска пробивна способност и отсъствието на самовзвод, пистолетът е предназначен основно за спорт. Големите размери и тегло затруднява скритото носене, а високо разположените мерни прибори затрудняват бързото му изваждане за отбранителна стрелба.

Струва си да отбележа, че за да имате по-малко проблеми с вашия "марголин" не бива да щракате пистолета напразно, без да е зареден патрон, ако не сте подложили ластик под петлето, иначе ударникът ще подбие ръба на патронника и могат да се появят засечки, лоша екстракция и т.н.

Пистолетите "Марго" и "Дрель" са създадени в производственото обединение "Ижмех" в началото на 90-те години на базата на спортния пистолет на Марголин обр. 1948 г. От базовия модел се отличават по по-късата цев, прости открити мерни прибори и отсъствие на регулатор за усилие на спусъка. Добрата балансировка и удобната ръкохватка осигуряват висока точност на стрелбата. Автоматиката им работи също за сметка за използването на енергията на отката на свободния затвор.

Пистолетът "Марго" серийно се произвежда от 1991 г. и има калибър 5,6 mm. За стрелба използва малокалибрени спортно-ловни и целеви патрони от калибър 5,6 mm (.22 LR). Както отбелязах, необлечените куршуми имат малка пробивна способност и незначително спиращо действие, затова използването на експанзивни куршуми донякъде повишава ефективността на пистолета в използването му като гражданско оръжие за самоотбрана. Пистолетът е добър избор за оръжие, предназначено за развлекателна стрелба, но от друга страна, хората които търсят оръжие за самозащита предназначено за евтини 5,6 mm патрони също няма да бъдат разочаровани от този модел.

Пистолетът "Дрель" има калибър 5,45 mm. За стрелба се използва пистолетния патрон 5,45х18 mm МПЦ, разработен за пистолета ПСМ, което значително е повишило ефективността му в сравнение с "Марго". Предназначен е за сътрудниците на силовите структури и спецслужби. Притежава достатъчно поразяващо действие по незащитени цели. От щатния пистолет Макаров се различава по по-голямата си компактност и удобство за боравене, а от ПСМ - по удобството за захващане, подобрената балансировка и по-голямата си дулна енергия (при еднакви патрони).

Подобно на базовия модел и двата пистолета нямат самовзвод, което изключва бързото им използване в екстремални ситуации. Липсват специални предпазители, а голямата дължина, ръбестата форма и широката ръкохватка, не съвсем съответстват на "джобното" им предназначение.

 

Модел:
Калибър / патрон:
Тегло, кг.
- без патрони:
- зареден:
Дължина на цевта, mm:
Прицелна линия, mm:
Размери (д/в/ш), mm:
Регулируема дължина на
хода на спусъка, mm:
Усилие на спусъка, N:
Начална скорост, м/сек:
Нарези, бр:
Прицелна
далекобойност, m:
Пълнител, патр.:

"Марголин"
5,6 "дълъг"

0,90
0,94
152
220
245/140/41

1-5
10-25
240
6

25
10 (5)

"Дрель"
5,45х18

0,56
0,61
-
-
190/130/35

-
-
326
4

50
10

"Марго"
.22 LR

0,8
0,83
98
203
203/130/38

7
10-25
200
4

50
7

Handguns