Фирмата "Gabilondo Y Cia" е испанска фирма, започнала производството на пистолети през 1904 г. в Герника. Испания вече е била страна с традиции в производството на специални стомани и испанските пистолети не правят изключение, с едно малко правило: те или са с много добро или с лошо качество. Проблемът на масовите испански производители на оръжие в началото на века е бил, че са имали технология за производство на висококачествена стомана, но като количество тя не е била достатъчна, за да задоволи частния сектор на пазара. Държавните поръчки за задоволяване на армията са консумирали голяма част от качествените материали и производствени ресурси и за това рядко може да се намери стандартизирано испанско оръжие за частния сектор, изцяло произведено от качествени материали.

Llama (Испанското произношение е "Йиама" или "Джама", американското - "Лама", означава "Пламък" или "Факел" ) е запазена марка под която Габилондо са произвеждали копия и оторизирани реплики, предимно на Колт, като по-късно са купили лиценз за промяна на дизайна, както повечето качествени испански фирми от това време. В началото на кариерата си, фирмата е произвеждала също и голямо количество копия на Наган.

Пистолет Llama RubyГоляма част от добрата си репутация Габилондо дължи на контракта с Франция за производство на револвера Ruby .32ACP с 9 патрона за армията. Между 1914 и 1933 г. Габилондо наема няколко малки испански оръжейни фирми за "френската" поръчка и произвежда общо около 300 000 единици от Руби. Фирмата търпи няколко пренаименования през годините между двете световни войни, а също така произвежда пистолети за още две други фирми под техните запазени марки - Таулер (Tauler), който е бил известен спортен стрелец, а също и за фирмата Мюгика (Mugica). Двете продукции са били предназначени предимно за Южноамериканският пазар и от 1933 до 1935 г. Габилондо изнася големи количества от собствената си продукция, заедно с производството за горните две компании. По това време Габилондо снабдява също и испанските тайни служби с револвери и автоматични пистолети, предимно копия на Колт.

Интересът на производителите на оръжие по това време към Южна Америка се дължи предимно на факта, че калибъра 9 мм във всичките му варианти е бил разрешен за цивилното население в повечето страни от този регион, докато .45ACP е бил запазен предимно за държавните институции. Испанските фирми са имали езиковото предимство, продавайки в Южна Америка и освен това е важно да се отбележи, че репликите произвеждани за този пазар, поради малкият калибър, не са изисквали специално качество на материалите и изработката, характерни при производството на по-големият, оригинален пистолет 1911 калибър .45. Именно заради това, и много от произведените оръжия не са имали стриктен качествен контрол, което се отразява и на репутацията на някой от вносителите в Южна Америка. Съответно, благодарение на тези факти днешният северно-американски оръжеен ентусиаст няма много високо мнение за испанската продукция за Южна Америка като цяло. Габилондо са наводнявали пазара с модификации на 9-милиметрови реплики на Колт 1911, което, комбинирано с относително доброто им качество, ги е правило особено ценени там.

Пистолет Llama 82След Втората световна война, фирмата има своите върхове и падения, като се концентрира върху модифицирането на модела 1911, а също така създава няколко много успешни модела, като например М82, който е приет на въоръжение в испанската армия. През деветдесете години на миналият век Габилондо произвеждат с голям успех качествени копия на фирмата Пара Ординанс (Para-Ordnance, днешни Para USA), известни с по-големия капацитет на пълнителите си, като отново основна част от продукцията им е била насочена към южноамериканския пазар, благодарение на популярността на произвежданите калибри и не особено високите изисквания и стандарти. Фирмата изпада в невъзможност да поддържа традиционното си ниво на качество едновременно с правенето на печалба към края на века и фалира през 1999 год. Част от работещите във фирмата решават да продължат производството, но и тяхното ООД окончателно фалира през 2003 год.

В САЩ, Габилондо са внасяни от фирмите Stoeger Arms Corporation, SGS Importers, Eagle imports и Import Sports.

Текст: .38 Super, Флорида

Handguns