Home
pishtov.com

България

СССР / Русия

Украйна

Германия

Герм./Швейцария

Белгия

Австрия

Италия

Чехия / ЧССР

Словакия

Хърватска

Испания

Израел

Бразилия

Турция

Южна Корея

САЩ

В крайна сметка, горепосочените оръжия, огнестрелни и хладни, са само инструменти, а най-опасното оръжие на човека остава тялото и умът му.за Adobe-PDF файловете

 

Съвременен пистолет или револвер - що е то?

Защо тези "изделия" от метал или (в последно време) от пластмаса се ползват с толкова висока популярност в целия свят? Може би, защото те имат неголеми размери, умерено тегло (е, почти всички) и могат да осигурят достатъчна огнева мощ, не само за самозащита, но и за водене на настъпателни действия и даже за лов на малък и среден дивеч (не и в България, за съжаление). На точността на стрелбата от пистолет или револвер голямо влияние оказват личните навици на стрелеца, особеностите на захвата на оръжието и прицелването, заради което това оръжие понякога се нарича лично.

Ръчното огнестрелно оръжие като вид оръжие ярко се различава от другите образци както по огневи, така и по маневрени възможности. Пистолетите и револверите обезпечават поражение на противника само на къси разстояния - до 50 м (понякога до 75-100 м), имат малко тегло (като правило по-малко от 1 кг) и малки размери, позволяващи да се носи оръжието постоянно със себе си и бързо да се открие огън от различни положения.

Полуавтоматичните (самозарядни) пистолети използват неголяма част от енергията на изгарящия при изстрела барутен заряд, за да изхвърлят от патронника изстреляната гилза, да запънат петлето или ударника и да вкарат нов патрон в патронника. Патроните, като правило, са заредени в пълнителя, разположен в ръкохватката на пистолета. Пълнителите съдържат до 15 патрона (и повече) в един или два реда и позволяват бързо презареждане на оръжието.

Болшинството съвременни пистолети имат ударно-спусков механизъм (УСМ) с двойно действие (самовзвод, "дабъл екшън" - DA), което позволява да се произвежда изстрел, ако патрона е зареден в патронника, без предварително запъване (взвеждане) на петлето - чрез натискане само на спусъка.

Револверите (от revolve - въртя се) са "по-груби" от пистолетите и имат по-проста конструкция. От една страна, те не са толкова зависими от замърсяване и заклинване, което обяснява огромния им успех. От друга страна, при тях отсъства механизъм за компенсация на отката. В зависимост от типа на барабана, оръжието може да съдържа до девет заряда (обикновено пет или шест).

Ранните модели са били с единично действие (single action - SA) и петлето е трябвало да се запъне ръчно за всеки изстрел, след като се свали от предпазител, като при взвода се е завъртал барабана и следващия патрон се е "зареждал" пред цевта.

При механизма на "двойното действие" за взвеждането на петлето и стрелбата всеки път се снема оръжието от предпазител. Отначало изискването да се сваля предпазителя доста сериозно е влияело на точността на стрелбата, но сега са направени доста усъвършенствания, позволяващи да се отстрани този недостатък. Изстреляните гилзи се екстрахират (изхвърлят) чрез отмятане навън (завъртане) на барабана и натискане на звездообразния екстрактор. В ранните модели барабана се е извличал чрез пречупване на цевта надолу, като по този начин и се е зареждало оръжието.

Тук са разгледани и някои модели картечни пистолети, придобили по-широко разпространение. Названието "картечен пистолет" (КП) произлиза от това, че оръжието е предназначено за водене на автоматична стрелба, на редове, като картечница, но с пистолетни боеприпаси. По размери те са по-големи от пистолетите и по-малки от автоматите. Дистанцията на ефективната им стрелба, в зависимост от конструкцията и използваните боеприпаси, се движи от 50 до 200 метра. Пълнителите им побират от 10 до 100 и повече патрона. По калибър също се движат в много широк диапазон - от 5,56 до 11,43 мм. Като правило се приемат на въоръжение за екипажите на бойни машини, охранителни подразделения, сили за специални операции и др. Много от картечните пистолети могат да бъдат оборудвани със шумозаглушители, повечето от тях имат възможност за водене както на автоматичен огън, така и на единична стрелба. Някои модели имат и режим на стрелба на редове с фиксирана дължина - 3 изстрела.

За повишаване на групираността на стрелбата се използват дулни компенсатори - добавки в края на цевта направляващи част от барутните газове при изстрела срещу вектора на действие на дестабилизиращите сили.