РНР отляво

Производството на пистолети в Хърватска започва през 1991 от фирма IM Metal, с модела PHP (Prvi Hrvatski Pivtolj), произвеждан за нуждите на армията и останалите силови структури. Оръжието е “микстура” между пистолетите Walther P38 и Beretta F92. Пистолетът е замислен с голяма рама, двойно действащ ударно-спускателен механизъм и заключване на цевта Walther. Дългата цев дава много добра точност, друга особеност в дизайна е сравнително големия прозорец за изхвърляне на гилзите елиминиращ възможноста за запиране. Затвора, рамата и по-малките работещи части били фрезовани от солидни блокове стомана, процедура, която по-късно по икономически съображения била изоставена.

Пълнителите в началото предизвиквали доста проблеми, но след някои промени в материалите, процеса на изработка и дизайна, те продължават да се използват почти без изменения във всички следващи модели хърватски пистолети.

PHP Compact отляво

Произвеждали се 3 модела на пистолета PHP: стандартен с дължина на цевта 125 мм, Compact - с цев 100 мм и версия за прецизна стрелба с цев 152 мм. Най-голям дял от производството се пада на стандартния модел, използван във войната за независимост, но при припряното военно производство, частите за PHP били предразположени на счупване, особено в първите бройки, които били с ниско качество.

Модел:
Калибър/патрон:
Дължина:
Височина:
Дължина на цевта:
Тегло с празен пълнител:
Усилие на спусъка:

PHP (standard)
9х19 мм Para
205 мм
148 мм
125 мм
957 г
2,5 кг (SA)/3,5 кг (DA)

Автор на текста: Пенко Змийчаров

Handguns