Иван Жабчич (Ivan Zabcic) и Марко Вукович (Marko Vukovic)

HS Produkt d.o.o. е хърватска компания основана след настъпване на демократичните промените и обявяването на независимоста, под името IM Metal през 1990 година. Първоначално фирмата работила в град Озал, на 50 километра от столицата Загреб, а 2000 година е преместена в Карловац.

HS ProduktПрез 2001 година след изключително успешното представяне на международния пазар на пистолета HS2000, е решено фирмата да се преименува на HS Produkt. Според последни данни, HS Produkt произвежда около 30 000 пистолета на година с тенденция за увеличаване на това количество, деветдесет процента от продукцията се изнася за САЩ. Нарастването на броя на работниците от 80 през 2000 год. до около 1000 през 2007 год., прави фирмата един от основните работодатели в Карловац.

Основатели и съсобственици в HS Produkt са Иван Жабчич (Ivan Zabcic) и Марко Вукович (Marko Vukovic), и двамата машинни инженери. Вукович освен шеф дизайнер е в основата на повечето създадени оръжия, той притежава значителен боен опит, като ветеран от Хърватската война за независимост, в която е раняван два пъти.

Автор на текста: Пенко Змийчаров

Handguns