HS (Hrvatski Samokres - Хърватски Пистолет) модел 95

През юни 1995 година поради незадоволителни резултати от полевите тестове и обратната връзка от актуалните потребители на първия хърватски пистолет РНР, започва производството на ново оръжие, то получило означението HS (Hrvatski Samokres - Хърватски Пистолет) модел 95. В новия пистолет IM Metal използва доказан и успешен дизайн, оръжието наподобява популярните SIG, но с нови технически решения и без каквито и да е явни патентни нарушения.

Направени са значителни промени в технологията на производство, с цел намаляване на разходите е използвано точно леене на метала, това засяга всички елементи фрезовани преди това от стоманени блокове. Изключение били цевите, които все още се правели по класическия метод на студеното коване. Затворът в началото е с подсилена по-ниска част на прозорчето за изхвърляне на гилзата, като предпазна мярка срещу възможен материален провал, по-късно тази особеност е премахната, тъй като последващото тестване доказало, че това е "излишно" спрямо здравината на затвора.

HS (Hrvatski Samokres - Хърватски Пистолет) модел 95

Конструкцията на пистолета е основно сменена, от система на заключване "Walther" използвана в РНР, се преминава се към заключване по усъвършенствана система Browning. Заключването на цевта и затвора се осъществява от масивния блок на патронника и прозорчето в затвора за изхвърляне на изстреляните гилзи. Новият пистолет получил още: декокер, автоматичен предпазител на ударника, по-широка спускова скоба във военен стил за по-лесна употреба с ръкавици, нова форма на основата на пълнителя и по-добра обща ергономия. Бутонът за освобождаване на пълнителя разположен в основата на спусковата скоба и лостът на декокера са отразени от двете страни на оръжието, това позволява ползването еднакво удобно с двете ръце.

Двойно действащият ударно-спускателен механизъм в комбинация с декокера и автоматичния предпазител на ударника се доказва в многобройните тестове като ефективна и надеждна комбинация за обезопасеноста на оръжието.

Производството на HS 95 изцяло от стомана, прави оръжието едно от най-тежките на неговият клас. След продължителни тестове, пистолетът е приет на въоръжение в няколко модула на хърватската армия и полиция.

Калибър/патрон:
Дължина:
Дължина на цевта:
Височина:
Ширина:
Тегло:
Нарези:
Стъпка:
Усилие на спусъка:
Вместимост на пълнителя:

9х19 мм Para
180 мм
102.5 мм
140 мм
35 мм
1032 гр. (празен)
6
250 мм
2,5 кг.(SA) / 3,5 кг.(DA)
15 патрона

Автор на текста: Пенко Змийчаров

Handguns