HS (Hrvatski Samokres - Хърватски Пистолет) модел 2000

В края на деветдесетте години на 20-ти век екип конструктори на хърватската компания IM Metal, водена от Марко Вукович (Marco Vukovic), започва разработването на нов пистолет, предназначен главно за хърватските въоръжени сили. Новият пистолет, обозначен като HS2000, влиза в производство през 1999 година. Първата серия постъпва в хърватската армия, а по-късно започва износът на пистолета в Съединените щати и други страни.

След първите доставки отвъд океана, в края на 2001 г, изключителен вносител на HS2000 в Съединените щати става фирмата Springfield Armory и в САЩ пистолетите HS2000 започват да се продават леко подобрени, но все още произвеждани в Хърватия, под името X-treme Duty pistol (Springfield XD). Пистолетите HS2000 се отличават с добра ергономичност и надеждност. За търговска продажба се произвеждат в голям брой опции, които включват разнообразие от довършителни варианти, различни калибри (от 9 мм до .45) и размери на оръжието (компактните с по-къса ръкохватка и дължина на цевта 76 мм, а "тактическият" вариант е с удължена до 127 mm цев). След няколко години на агресивни продажби, тези пистолети придобиват добра репутация сред американските стрелци.

HS2000 използва автоматика, която използва енергията на отката при къс ход на цевта. Заключването за цевта се осъществява по "браунинговия способ" с една голяма издатина в задната му част към прозореца за изхвърляне на гилзите в затвора. Снижаването на цевта при отключването се извършва чрез фугурен изрез в уширението под цевта, който си взаимодейства със стоманена вложка в полимерната рама. Там са разположени и направляващите водачи за движение на зарвора. Закрепени са в рамата с напречни щифтове и може да бъдат заменени от всеки компетентен оръжеен майстор при износване или повреда. Възвратната пружина се намира под цевта и има направляваща ос, стърчаща от предната част на пистолета спрямо дулото с няколко милиметра. Рекламата на Springfield нарича това "дулен предпазител", но буквално цитирайки международния патент WO02059539 от 1 август 2002, получен за конструкцията на HS2000 от неговите разработчици, това се прави за да се гарантира, че "оръжието може да открие огън, дори когато пистолетът е допрян до нечий гръб". Това е "необходимо", защото HS2000, както почти всички други съвременни пистолети, има разединител, който не позволява освобождаването на иглата, ако шейната не е напълно затворена и заключена за цевта, а такава ситуация може лесно да се получи в обстоятелствата описани в цитата.

Пистолети SA XD

Ударно-спусковият механизъм на HS2000, е несамозводен (с единично действие). В заднната стена на затвора е разположен индикатор, под формата на малка игла, показваща се от затвора назад, когато ударникът е взведен. Неавтоматичен предпазител пистолетът няма, вместо това има автоматична блокировка на ударника при ненатиснат спусък и автоматичен предпазител върху задната страна на ръкохватката, т.нар. „мускулен предпазител". В допълнение, има автоматичен предпазител на спусъка, липсващ на първите серии пистолети. Изхвъргачът също така служи като указател за наличието на патрон в патронника. Също така липсваща в първата серия пистолети, в рамата на пистолета под цевта е изработена релса за монтаж на тактически фенер или лазерен прицел. Мерните пробори са нерегулируеми, мерникът и мушката са закрепени за затвора на "лястовича опашка", което ги прави лесни за подмяна с други според желанието на потребителя. Стоманеният затвор на армейските пистолети има полимерно покритие с черен цвят. Пластмасова рама на армейските е черна, а на търговски варианти - черна или със зехтинено-зелен цвят, а затворът може да има и блестящо покритие.

 

 

XD Sub-compact

HS2000 / XD 4"

XD Tactical

Автоматика:

Single Action semiautomatic

Калибър:

9x19mm, .357SIG, .40SW, .45GAP, .45ACP

Дължина:

Цев:
Тегло:

Вместимост на
пълнителя:


159 мм

76 мм
590 г

10 (9 мм)
9 (.40) патр.


180 мм

102 мм
650 г

16 (9 мм)
12 (.357 или .40)
9 (.45GAP)
13 (.45ACP) патр.

203 мм
(205 мм за .45АКП)
127 мм
890 g
(925 г за .45АКП)
16 (9 мм)
12 (.357 или .40)
9 (.45GAP) или
13 (.45ACP) патр.

Handguns