През 1991 г. Пентагонът обявява конкурс за "Индивидуално оръжие за настъпление - Offensive Handgun Weapon System (OHWS)" и възлага на фирмите Heckler&Koch и Colt's Manufacturing Company изработването на тази компактна, преносима в кобур, предназначена за активни действия в близък бой, трикомпонентна система: .45 калибров пистолет; лазерен прицел (LAM) и заглушител с искрогасител. Mодулната схема е допускала комплектоването на два основни варианта: "щурмов" (пистолет и прицелен блок) и "stalking" с добавяне на заглушител. Избран е бил 11,43 мм патрон .45ACP заради изискването за максимално вероятно поражение на живи цели за минимално време. Заради ограниченото тегло и размери на оръжието на спецчастите, е ставало въпрос за оръжие, заемащо нишата между 9-мм пистолет М9 (Beretta 92FS) и 5,56-мм карабина Colt Commando. След продължителни изпитания на 1 май 1996 г. пистолетът на H&K USP, обозначен като Mark 23 е одобрен и е приет на въоръжение от силите за специални операции US SOCOM (Special Operations Command) на сухопътните войски, ВВС и ВМС. Производството е поверено на Heckler&Koch Inc. - американският филиал на германската фирма.

Mаrk 23 представлява леко увеличен и утежнен вариант на пистолета USP, от който се отличава по редица конструктивни и технологически новости, въпреки че автоматиката работи по традиционната Браунингова схема с кратък ход и накланяне на задната част на цевта. Цевта е изработена по метода на студеното коване с полигонално нарязване, което води и до подобряване на точността (серия от пет изстрела на дистанция 25 м. се групират в кръг с диаметър до 65 мм). Дулната част на цевта е издадена пред затвора и е подготвена с резба за поставяне на заглушител. Формата на патронника позволява да се използват единични патрони на различни производители с различни типове куршуми. УСМ е с двойно действие, има лост за безопасно спускане на петлето. За стабилизиране на положението на цевта в затвора-кожух при стрелба, на 12,5 мм зад дулния срез е поставено гумено пръстенче.

Усилието на спусъка с предварително взвеждане е 2 кг, а на самовзвод - 5,4-5,5 кг., т.е съвсем обичайно за боен пистолет. За избягване на случайни изстрели е поставен двустранен ръчен предпазител, а също и автоматичен, блокиращ ударника до момента на пълно натискане на спусъка. Наличието на самовзвод и конструктивното разделение на ръчката за безопасно спускане (декокинг) и предпазителя позволява пистолета да се носи в две положения: "зареден и взведен, на предпазител" и "зареден, със спуснато петле". Няма предпазител на пълнителя и е възможен изстрел при изваден пълнител. Пълнителят е двуредов, с едноредов изход.

Затвора-кожух е изработен като един детайл по метода на фрезоването от хром-молибденова стомана, с повърхностна нитро-газова обработка. Аналогично на USP, на повърхностна обработка са подложени и останалите детайли на пистолета, благодарение на което, той съхранява бойните си качества и след 2 часа и 20 мин. престой в морска вода на дълбочина 20 м.

Мерните прибори (регулируем мерник с правоъгълен прорез и мушка с правоъгълно сечение) се крепят в канали "лястовича опашка" на затвора-кожух. Могат да бъдат оборудвани със цветни или светещи вложки.

Изработеният за пистолета по разширителната схема от Р. Найтос, разглобяем заглушител, който снижава звука от изстрела до нивото на "безшумния" модел 5,6-mm пистолет Ruger Mk.II, вече използван от силите за специални операции. Макар че, инерцията и вибрацията на заглушителя при отката затруднява работата на автоматиката на пистолета, началният импулс на патрона е напълно достатъчен за надлежно презареждане. Поставянето на заглушителя не трябва да размества средната точка на попадение на повече от 50 мм. на дистанция от 25 м.

Спусковата скоба е увеличена и позволява стрелба с ръкавици. При тези размери на скобата обаче, не е ясен смисълът на предната й извивка, тъй като рядко при стрелба с две ръце показалецът на втората ръка ще се протегне толкова надалеко.

Заради голямото си тегло и значителни размери някои щатски спец-подразделения предпочитат вместо Mk.23 да използват USP Tactical от същия калибър, който е с по-малко тегло и размери и също е приспособен да използва заглушител, лазерен прицел или фенер.

 

Калибър/патрон:
Размери (д/в/ш)
Дължина на цевта:
Тегло без заглушителя:
- зареден, със заглушител:
Пълнител:
Прицелна далекобойност:

.45 АСР
245/150/38,8 mm.
152 mm.
1,200 kg.
1,920 kg.
12 патрона
50 m.

Схема на Mk23.

Mark23 със Wilcox SoSmart laser module.

Handguns