Home

 

 

Газовото оръжие. Общи положения. Мерки за безопасност

 

Газовото оръжие навлезе масово в нашата страна в началото на 90-те години. Тогава за неговото закупуване се изискваше надлежно разрешително издадено от МВР след психотест и изкаран курс. С промените в закона от 1997 г. и след наредба на МВР, това оръжие бе пуснато на свободна продажба в специализираните магазини. Неговата несмъртоносност, респектиращ вид и лесния начин на придобиване (всяко лице над 18 години може да си го закупи само срещу представяне на лична карта) го наложиха, като предпочитано средство за самоотбрана.

И така, вече сте гордият собственик на газов пистолет или револвер. Ето няколко полезни съвета свързани с експлоатацията на оръжието и боеприпасите за него.

1. Въпреки че е газово, това оръжие е сериозна заплаха за здравето (в изолирани случаи и за живота). Никога не го подценявайте и не злоупотребявайте с него! То не е детска играчка.

2. При закупуване, получавате фактура или договор за продажба, в които са посочени вашите лични данни и данни за оръжието (сериен номер, модел и др.). Винаги носете в себе си копие на тези документи, за да може при евентуална проверка от служители на МВР да докажете, че е законно закупено и притежавано!

3. Не се опитвайте да преработвате вашето газово оръжие (например изпиляване на зъбчето в цевта)! Поради прецизните изчисления направени от инженерите в заводите производители (особено в Германия) това най-вероятно ще доведе до повреда. Голяма част от пистолетите се презареждат на принципа на свободния затвор и една "модификация" може да доведе до спиране на автоматичното презареждане.

4. Не използвайте самоделни и не предназначени за даденото оръжие боеприпаси (бойни, сачмени, стоп-патрони и др.). Това може да доведе до буквално "взривяване" на пистолета или револвера. То не само ще повреди оръжието безвъзвратно, но може да увреди ръката, очите или други органи на вашето тяло!

5. Винаги считайте, че пистолета е зареден и готов за изстрел. Тази предпазливост ще ви предпази от нежелани злополуки.

6. Не съхранявайте пистолета на места достъпни за други лица и особено деца! Не го предоставяйте на други лица. Само вие носите отговорност за него!

7. Повечето газови оръжия се правят от сплави, качествата на които не могат да се сравнят с тези на оръжейната стомана или сплавите, от които се прави бойното оръжие. Поради тази причина, с цел да се предотврати износване и амортизация не произвеждайте без необходимост изстрели или празно "щракане" с оръжието!

8. Почиствайте редовно вашето оръжие, тъй като при стрелба с газови патрони и сигнални ракети се появява силно замърсяване, което може да доведе до задръжки при експлоатация.
Не забравяйте: грижете се за вашето оръжие, за да се погрижи и то за вас при нужда.

9. Не насочвайте оръжието към човек или животно без необходимост. Първо се убедете, че има реално нападение и заплаха за вас или вашите близки. И въпреки, че повечето хора си казват с насмешка: "...да бе, ще го чакам да ме убие и тогава ще стрелям..." трябва да знаете, че според закона защитата трябва да бъде равностойна на нападението! Ако стреляте с газовото си оръжие срещу невъоръжен нападател рискувате да бъдете обвинен в "Превишаване на условията на неизбежна отбрана", неправомерно използване на оръжието или дори саморазправа. Това ще доведе в най-добрият случай до конфискуване на оръжието от органите на МВР.


Газови патрони с различен калибър, които се предлагат у нас

10. На българския пазар се предлагат патрони със CN-сълзотворен, CS-задушлив и PV-лютив газ (разпознават се най-лесно по цвета на затварящата патрона тапа). Животните (например кучетата) се влияят от лютивия PV газ, а другите видове не им дeйстват поради спецификата на дихателните им пътища. Същото важи и за лицата употребили алкохол, на тях "най-добре" действат кафявите патрони. Патрони с нервно паралитичен газ няма и никога не са били произвеждани! Тези газове (нервнопаралитичните) са смъртоносни дори в минимални концентрации и убиват за броени секунди (зарин, зоман, фосген, V-газове и др). Забранени са от много конвенции.


Патрони за газов пистолет
калибър 9mm P.A.
Knall (халосен); CS; CN;
и "кучешки" PV

11. При изстрел се образува газова "мъгла" на разстояние максимум 5-6 m. За това никога не стреляйте срещу вятъра, защото той ще довее до вас този газ и поразен ще бъде не само нападателя, но и вие самите.


Изстрел с 9mm газов револвер

12. В зависимост от модела на пистолета или револвера и на неговият калибър, той не трябва да се използва под определено разстояние. За 8 mm оръжие това обикновено е около 1,5 m, а за 9 mm около 3 m. Ако стреляте по човек от близка дистанция, това може да доведе до сериозно обгаряне, тежко натравяне и дори изпадане в кома.

13. При покупка на газови патрони се запознайте с инструкцията за употреба и вида на веществото в тях.

14. Не носете газови патрони неопаковани в джобовете си. Остър предмет може да разруши тяхното затваряне и прахообразното вещество да се изсипе от разхерметизирания патрон.

15. Когато отворите вече закупената кутийка с боеприпаси, трябва да се убедите, че по патроните няма вещество CS във вид на бял налеп или прах по вътрешната повърхност на кутийката. Ако след отваряне се появят симптоми като кихане, дразнене в гърлото, лютене в очите и носа, сълзене, течение от носа е необходимо да избършете патроните с тампон напоен със спирт или спиртосъдържаща течност.

16. Не се препоръчва да докосвате лицето и особено очите с ръце, ако сте пипали газови патрони или детайли на пистолета, след стрелба с газови боеприпаси. Първо се измийте старателно с топла вода и сапун!

17. След изстрел незабавно напуснете мястото на изстрела, за да избегнете въздействието на аерозолния облак!

18. След като сте използвали газовото си оръжие, го оставете за около час и половина на проветриво място, след което го разглобете и почистете.

19. Почистването на пистолета се извършва на чист въздух. При почистването не докосвайте очите и лицето си, а след като свършите, почистете ръцете си със спирт и ги измийте с вода и сапун.

20. Ако разсипете веществото CS, което се съдържа в патрона, трябва да го съберете с тампон напоен със спирт или спиртосъдържаща течност.

21. Ако произведете изстрел в затворено помещение го напуснете веднага, като преди това осигурете неговото проветряване в продължение на час и половина.

22. Ако сте поразени с CS газ, трябва да промиете очите си с обилна струя топла вода. При силна болка капнете в очите си смес от 3-4% разтвор новокаин и 1% разтвор атропин в съотношение 1:1.

23. При въздействие на аерозолният облак, който се образува при изстрел се наблюдават симптоми на натравяне с веществото CS (раздразване на дихателните пътища и очите). Трябва незабавно да напуснете "заразената" зона и да излезете на чист въздух. При леко натравяне всички симптоми преминават за няколко минути. При средно и тежко натравяне симптомите на раздразнение и сълзене на очите, носа и носоглътката, могат да продължат 10-20 минути. След промиване на лицето с вода, силното щипане върху кожата може да продължи още 10-15 минути. Ако продължите да се чувствате зле се обърнете към лекар, тъй като може да се наложи почистване на горните дихателни пътища, белите дробове, очите, черния дроб и бъбреците.

Надявам се, че тези съвети ще ви бъдат от полза и благодарение на тях ще се предпазите от проблеми, както с органите на реда така и с тези, които го нарушават.

 

Tzvetkov.Tod@mbox.bol.bg
http://www.arms.hit.bg/

Handguns