Вежди Рашидов и ген. Бойко Борисов гледат дарения на скулптора от МВР пистолет.

МВР се извини на Вежди

Ген. Бойко Борисов дари с пистолет скулптора заради обвиненията, че е ударил полицай на 29 ноември 2001 г.

МВР официално се извини на скулптора Вежди Рашидов за обвиненията, че е ударил полицай и за наложения му 96-часов арест през декември 2001г. Като извинение и по случай празника на МВР главният секретар ген. Бойко Борисов дари Рашидов с пистолет AП система "Браунинг". Пистолетът е гравиран с думите : "На Вежди Рашидов от министър Георги Петканов". Министърът е подписал и указа за награждаването.

"Най-силното оръжие е словото, но този пистолет е един знак, че когато сгрешим, можем и да направим крачка назад. Лесно е човек да сгреши, трудното е да се извини", каза Рашидов, докато получаваше дара си от ген. Борисов.

"Благодаря на г-н Рашидов, с който сме приятели от години, затова, че преглътна обидата за дългото му задържане, сякаш е най-големият престъпник. Тогава постъпихме така, защото искахме да запазим силата и честта на пагона", каза ген. Борисов.

"Това извинение не е само за мен, а за всички достолепни и достойни мъже, които застанаха зад мен в онази ситуация и ме защитиха. Те са много - Светлин Русев, Кеворк Кеворкян, Стефан Цанев, Коста Цонев, Доньо Донев, Петьо Блъсков и др.", заяви скулпторът.

"Въобще не съм удрял онова момче. Та то е на годините на сина ми, как ще го удрям. Аз дори викнах личната си лекарка, за да му помогне след спречкването с Додов, а после помията се изля върху мен", обясни Вежди.

"По този начин трябва да се разбират всички достойни мъже. С Бойко Борисов се познавам и сме приятели от повече от 15 г. и тази история тежеше в отношенията ни. Сега всичко е наред", допълни Рашидов.

АСЕН ИВАНОВ

 

По-късно стана ясно, че...

Петканов въоръжил Вежди като борец с тероризма

На 12 септември 2001 г. скулпторът внесъл в парламента петиция да се заклейми атентатът в Ню Йорк

Вежди Рашидов е награден от МВР на 10 юли с пистолет "Браунинг", защото се е борил срещу световния тероризъм и заради обещанието му да направи със собствени средства паметна плоча на тримата полицаи, застреляни преди години в столичния кв. "Люлин". Това обясни министър Георги Петканов от парламентарната трибуна в отговор на въпрос от синия Йордан Соколов.Бойко Борисов подари на Вежди Рашидов пистолет "Браунинг".

На 10 юли гл. секретар Бойко Борисов връчи официално пистолета на скулптора и обясни, че му го дава за извинение. Преди 2 години Рашидов, който е общински съветник, и колегата му Додов прекараха 4 денонощия в ареста. Двамата бяха обвинени, че са счупили носа на полицай. После обвинението срещу Рашидов отпадна.

Петканов подчерта, че още на 12 септември 2001 г., ден след атентата срещу кулите "близнаци" на Световния търговски център в Ню Йорк, Рашидов внесъл в парламента гражданска петиция с искане да се заклейми световният тероризъм. Според Петканов това е накарало парламента да приеме декларация с подобен текст.

Мотивите в заповедта за награждаване, подписана от Петканов, били обосновани от Бойко Борисов. В нея пише, че пистолетът се връчва и "заради безвъзмездните жестове на Рашидов към ведомството" под формата на ежегодна статуетка. Тя се връчва на "Полицай на годината".

По силата на закона се награждават само "граждани, които са оказали конкретна помощ на МВР", възмути се депутатът Йордан Соколов. "Вежди Рашидов участваше в срамен инцидент с полицай, охраняващ паркинга пред столичното кметство. Вие не награждавате полицая, а човека, който е предизвикал инцидента", отбеляза още Соколов.

26 Юли 2003
ПЕТЬО ЦЕКОВ

Петканов въоръжил Вежди като борец с тероризма

 

По-долу, като информация за размисъл, следва коментарът на журналистката Калинка Пенчева от http://www.chernomore.bg/, даващ друга гледна точка към събитието.

pishtov.com

Двойният стандарт

Проблемът с двойния стандарт е основният в България. Системата, за чието раждане обвиняват комунистите и днес - в условията на "демокрация и пазарна икономика", тържествува. По нея правилата за "мой човек" са едни, за останалите - други. Понякога от липсата на системност и коректност правилата така се размиват, че основните играчи се объркват кой беше техният човек и кой - чуждият.

Точно заради двойния стандарт скулпторът Вежди Рашидов получи награда личен пистолет от МВР. Оръжието било признание за няколкото статуетки, с всяка от които се удостоява "полицай на годината". Другото, което вероятно е просълзило двете властови пирамиди в МВР, е обещанието на твореца да дари плоча на убитите униформени в жк "Люлин".

Спорно е впрочем, за какво се сещаме на прима виста, споменавайки името Вежди Рашидов - за скулптор или за човек, позволил си да удря полицай.

В матрицата на двойните стандарти обаче всичко е позволено. Човек, посегнал на служител на реда, не само не се наказва, него го награждават. При това с лично оръжие. За бабаита дори отпада правилото марката пистолет да е от тези на въоръжение в МВР. За него пистолетът не е някакъв си разцентрован "Макаров". Неговият е... хубав!

Щом целокупното ръководство на МВР - цивилно и под пагон, е решило - ще награждава! И ще благодари!

По логиката на реалността, редно е да има поне привидно някаква градация. За обиди и юмрук на сержант - "Браунинг". За стрелба по полицай, в зависимост от чина му - по-сериозен калибър оръжие. За убийство на служител на реда - примерно базука. Ако ченгето е сериозен фактор - може и БТР. Бойната мощ и цената на наградата трябва да растат пропорционално на сериозността на посегателството.

Така де, да се вижда, че МВР отчита и уважава приноса на всеки към реда в държавата. Хем възпитателно, хем - назидателно!

Някак дребнaво е да си припомняме, че в мелачката на двойния стандарт полицаите стават "чуждите", а чуждите - "мой човек".

Жалко е, че в кашата с пистолета за "нашия човек" проф. Георги Петканов и ген. Бойко Борисов за първи път са на едно мнение. Но това пак е от двойния стандарт...

PP към МВР:
Да не забравите да накажете полицая, който отнесе юмруци от скулптора и приятелчето му!

Обратно в Нашенци