SwissMiniGun

Кратко видео-клипче с изумително бърза стрелба. Долу вдясно на екрана е секундомерът.
(Формат на файла: WMV - 602 KB)

SwissMiniGunSwissMiniGunSwissMiniGun

Този на пръв поглед симпатичен "ключодържател", мини копие на легендарния Colt Python, е най-малкият работещ револвер в света.
Калибърът му е 2.34 мм (0.092 инча) с обща дължина под 5.5 см. Патронът му е с периферно възпламеняване с тегло 0.128 грама, дължина 4.53 мм, начална скорост 130 м/сек и енергия 0.1105 Дж.
Револверът и патроните са 100% швейцарско производство от фирмата SwissMiniGun. Фабричната цена е EUR 3'950, включваща и 24 халосни и 24 бойни патрончета. Единичната им цена е EUR 7.50 за бойните и EUR 6. за халосните.
За тези, които ще побързат да си поръчат няколко подобни сувенирчета, съобщавам, че складовите наличности в момента са изчерпани. Но не се притеснявайте - през ноември 2005 г. производството ще бъде възобновено. Тъкмо ще имате време да си извадите разрешително за тях от районният ви КОС.

Cutlass-Tip-up Barrel Revolver

Eкзотичен револвер-нож, или револвер със щик. Произведен в Амстердам около 1880 г. от оръжейника Eгмонд ван Донаги. Револверът е с пречупваща се рама, със 6-заряден барабан, калибър 9,2 мм. Цевта е маркирана отстрани "D.D.Levaux", върху рамата е гравирано "Donaghy-Van Egmond Amsterdam". Острието е закрепено с винтове и маркирано "JP" под корона и "Acier fondue" (лята стомана). Капачето под ръкохватката е с пръстен за завързване на ремък. Дължина 36 см. Цена в Германия 2200 Euro.

Cornershot

Компанията Cornershot представи оригинална разработка - оръжие, с помощта на което може да се стреля иззад ъгъла. На пръв поглед, системата Cornershot може да се сбърка с автомат или картечен пистолет, но в действителност е устроена по друг начин. Всъщност, Cornershot се състои от две половини, при което предната част може да се завърта под ъгъл спрямо втората. В предната част на оръжието е разположена видеокамера и гнездо за поставяне на пистолета. В задната част е монтиран цветен дисплей, на който се предава изображение от камерата, и спускова система, свързана с пистолета. Напълно е вероятно, в бъдеще Cornershot да постъпи на въоръжение в спецслужбите на много страни.
Ощe по темата...

King Leopold I. of Belgium (1790-1865)

Луксозен Adams-Револвер на Краля на Белгия Леополд I (1790-1865), калибър 8 mm с пет-заряден барабан. Маркиран от производителя A.Francotte от гр. Лиеж, който е работил по договор за Adams & Deane. Оксидирани метални части, рамата и барабана са богато гравирани и инкрустирани със златни и сребърни фигури на цветя. От лявата страна на рамата е изписано "Adams Patent 1851". Дръжката е от слонова кост с дънно капаче с флорални декорации. В дървено куфарче със монограм на капака, облицовано с кадифе с отделения за допълнителен барабан, барутница и инструменти с рогови дръжки. Този луксозен револвер вероятно е подарък за крал Леополд в конкурентната борба между Adams и Colt за военна поръчка за Белгийската армия. Цена около 8000 Евро.

Kалибър 1.0

Показаният внушителен револвер е произведен от бодър американски сръчко и е с калибър 1.0, което значи равно на един дюйм - 25,4 mm. Оръжието е капсулно, дулнозарядно, разчетено за димен барут. Не е ясно дали стреля със сачми или куршуми и какво е количеството на заряда, защото кръгъл оловен куршум за този калибър би трябвало да е с тегло около 100 грама. Предполагам, че авторът е абониран при ортопеда си. 8)
Очакваме майсторът, който ще направи самозаряден пистолет с този калибър.

Calico

Създадените през края 80-те години на миналия век картечни пистолети на компанията Calico LWS се отличават с футуристичен дизайн, продиктуван от конструкцията на патронния магазин, който може да побере 50 или 100 патрона. Компанията разработва и пуска в продажба две серии - едната, предназначена изцяло за нуждите на армията с обозначения съответно М100, М105 и М100, и серия, насочена и към цивилния сектор, с обозначения М900, М950 и М960. За съжаление обаче оръжията не предизивикват очаквания интерес и производството бива прекратено след време. Основното различие между двете серии е, че серията М1хх използва 5.6-мм патрони, а серията М9хх - 9-мм.

Друго интересно решение е механизмът за изхвърляне на гилзите. При 9-мм вариант те биват изхвърляни надолу през отвор, намиращ се малко пред спусъка, което може да предизвика изгаряния при един неправилен захват на оръжието. При 5.6-мм вариант това е променено и гилзите се изхвърлят от дясната страна на оръжието през отвор, намиращ се над ръкохватката. И при двете серии дизайнът е съобразен така, че моделите да бъдат еднакво удобни за боравене както с дясна, така и с лява ръка. Темпът на стрелба в автоматичен режим е 750 изстрела в минута. Най-интересната част от оръжието обаче е цилиндричният магазин. Направен предимно от полимерни материали, във вътрешната си част има спираловидна пластина по продължение на вътрешната цилиндична стена. Посредством нея, въртейки се около оста си с помощта на пружинен механизъм, се подават патроните към цевта.

SSG 3000

Сътрудничеството между швейцарската фирма ЗИГ и немската "Зауер и синове" датира от десетилетия и дава добри плодове, още повече че през 1974 г. година швейцарците станаха собственици на немската фирма. Марката "ЗИГ Зауер" е известна по целия свят, най вече със своите пистолети, но двете фирми са разработили и предлагат на пазара различни модели ловни и бойни пушки, една от които е снайперът SSG 3000. Той е предназначен за специалните части на полицията и армията. Безспорно снайперовите оръжия са идеално средство за неутрализиране на терористи, но понякога с тях се разчистват и сметки между различни бандитски групировки. През последните няколко години снайперите добиха изключителна популярност в Афганистан и Чечня, като в Афганистан се използваха основно от американски, канадски и британски спецчасти, а в Чечня от чеченските терористи. Ето защо надпреварата за овладяване на този пазар продължава и една от последните разработки в тази насока е именно швейцарско-немската фирма. В интерес на истината тя има опит в това отношение, тъй като този модел е разработен на базата на снайпера SG 500, който обаче е с калибър 5,56 mm и значително отстъпва по възможности.

SSG 3000 е снайперова пушка е с болтово действие и се използва само с оптика, която се поставя в специална релса, монтирана над патронника. Изработена е от специална оръжейна стомана, като външните метални повърхности са оксидирани. Предният край на 4-каналната хромирана цев завършва с дулен компенсатор, който е предназначен за намаляване на отката, а освен това служи и като огнепрекривател. От дясната страна зад ръкохватката за зареждане на оръжието е монтиран предпазителят, който е във вид на бутон. Чрез преместването му се заключва ударно-спусковият механизъм. Прикладът и ложата са изработени в едно цяло, като прикладът е ергономичен, с полупистолетна ръкохватка и гумен задтилък, а ложата с вентилиращи отвори, които освен това намаляват и теглото на оръжието. Прикладът е снабден с т. нар. "буза", която може да се регулира посредством винтове в две плоскости - по вертикала и по хоризонтала. Гуменият задтилък също не е стандартен, а е съставен от няколко елемента, което дава възможност за увеличаване и намаляване на дължината на приклада, а освен това последният елемент има възможност за регулиране и по вертикала. Всички тези качества на приклада позволяват изключително прецизното приспособяване на снайпера към индивидуалните особености на стрелеца, което е характерно при спортните пушки.

SSG 3000 е предназначен за натовския патрон 7,62 х51 mm (.308 Winchester по американски стандарт). Той е с много добра балистика на куршума, добър спирателен ефект и голяма точност. Дължината на цевта без дулния компенсатор е 600 mm, а общата дължина на пушката е 1180 mm. Височината на оръжието без оптика е 190 mm, с оптика - 250 mm, а широчината - 90 mm. Теглото с празен пълнител и оптика е 6,2 kg, а без оптика - 5,4 kg, като пълнителят е с вместимост 5 патрона. Спусъкът има ход 13 mm, а усилието за взвеждането му е между 1,3 и 1,5 kg. При изстрел дулната енергия достига до 3750 J, а началната скорост на куршума 830 m/s.

Скулптура
Скулптура
Скулптура Скулптура

Скулптурата се намира в гр. Провидънс, столицата на най-малкият щат Роуд Айлънд, в който живеят най-богатите фамилии в САЩ. Както е написано на табелата пред паметника, авторът изразява своята скръб към брат си, който се е самоубил. Скулпторът явно иска да внуши на хората какво зло са оръжията, особено когато са ръждясали.

10-заряден деринджър

10-заряден деринджър, калибър .22 с ръчно задвижване на стоманения цилиндър.

AK47AK47 - маркировка върху ложата

Позлатен автомат АК47 принадлежал на бившият иракски лидер Садам Хюсеин.