Томи Морис: Живее ми се в България - тук се стреля на воля

Инструкторът от Великобритания по стрелба и карате Томи Морис проведе тридневен курс за служители на МВР, НСО и частни охранители. В него участваха и полицаи от новосформирания сектор към вътрешното министерство за охрана на висши служители от ведомството.
Морис е у нас по покана на Българската федерация по карате, Асоциацията за полицейски спорт и Асоциацията на фирмите за охрана и сигурност.

Томи Морис е обучавал командоси по целия свят. Той е председател на Световната съдийска колегия по карате и инструктор по бърза стрелба от най-висока класа. Англичанинът се затруднява да отговори коя е по-голямата му любов. Обича и двете, но пояснява, че основната му работа е каратето, а стрелбата - хоби. Морис е убеден, че силовите спортове не правят човека агресивен. Напротив, дори смята, че е обратното. "Когато няколко часа съм бил в бойна обстановка в залата, след това нямам желание да се бия с никого, казва Морис. - Човекът е бойно животно, през вековете е бил агресивен. Едно от великите неща на каратето е, че помага да се канализират агресивните инстинкти и да се контролират. При каратето

по-важна е победата над самия себе си

отколкото над врага. Човек, който се занимава дълго с карате и е добър, няма нужда да доказва себе си пред другите."

Томи Морис е за десети път в България. Има изградена философия за своите спецкурсове. Разбира, че хората, които ги посещават, са различни по професия, ниво на компетентност и потекло. И всеки сам избира какво и колко да използва от това, което той им показва. "Мисля, че както в много други области някои хора имат естествени способности да се справят с нещата по-добре. Аз не съм се родил с черен колан, а трябваше да работя доста, за да го получа. Ако човек подбере точно работата, която му се удава, ще се справи доста добре", уточнява инструкторът от Острова. После закачливо илюстрира с пример от собствения си живот, като обявява, че стреля отлично, но не може да танцува, за голямо съжаление на жена му. Добавя и още чувство за хумор: "Е, тя е с мен повече от 40 години, а напоследък ми се налага да пътувам много, така че сега, когато съм по-стар, сигурно е щастлива от време на време да се отърве от мене."Когато става дума за възраст, Томи Морис подхваща друга любима тема - за това трябва ли обикновените хора да имат оръжие, като пак вкарва себе си в кадър. "В младостта си бях добре сложен, бърз, силен и можех да се справям с определени ситуации. Но с напредването на възрастта усещам, че ставам по-слаб и ако имам пистолет, който да знам как и кога да използвам, дори на стари години ще мога да се защитя." Но във Великобритания със закон от 1997 г. на обикновените хора е забранено да имат оръжие. Томи Морис не смята, че това е резултат от ликвидираната престъпност в Обединеното кралство. Реалността е съвсем друга. Когато забраната влезе в сила, престъпниците не предадоха незаконните си пистолети. Получи се така, че единствени с оръжие останаха те и полицията. Година по-късно престъпленията с огнестрелни оръжия нараснаха с 36%.

Томи Морис не се мисли за всезнайко. Смята, че няма човек в света, който да е напълно готов за предизвикателствата на тероризма, защото ситуациите се непредвидими. "Терористите са навсякъде,

никой не знае къде са те всъщност

Аз мога да науча хората как да стрелят и как да се отбраняват, нищо повече", казва човекът, който обучава спецполицаите, охраняващи висшите шефове на МВР. За опасността от най-модерното оръжие днесmолоний-210 Морис отново се осланя на чувството си за хумор: "Аз не се храня в сушибар и не живея в Лондон." А колкото до заплахата от зараза в самолетите, с които често пътува, добавя: "Като си седя вкъщи, и таванът може да падне върху главата ми."

Томи Морис сериозно обмисля да смени дома си. Причината обаче не е в тавана. Той харесва София. Иска да живее тук. Жена му също е запалена по тази идея. "Когато много българи отидат във Великобритания, тук ще има много място. Някои държави - като Испания например, са пълни с англичани. Какъв е смисълът да отида в друга страна и да общувам отново с англичани?", казва поредният поданик на Елизабет II, който избира България не само защото тук се стреля на воля.

Ирен Делчева
standartnews.com
2006-12-18

Британски стрелец учи наши охранители

Гардът трябва да е по-бърз от секундата

На Острова Томи Морис е сред най-добрите с пистолета

Трябва да ги видиш пръв, без да те видят. Целият си нащрек, пръстът ти е на спусъка. Всичко се решава за части от секундата. По-добрият побеждава.

Такава е реалността за мнозина частни охранители. Те знаят, че изходът от напечените ситуации зависи от добрата подготовка и съобразителността. Затова учат дълго тънкостите на занаята.

"Когато стане лошо, добрият трябва да победи, а това става, ако техниката и тактиката му са добри", казва британският инструктор по стрелба Томи Морис. Той е в България, за да проведе курсове за частни охранители по покана на Съюза за стопанска инициатива. Морис освен това е председател на съдийската колегия на Федерацията по карате. Той отговаря за даването на сертификати на национални съдии по карате.

Гардовете трябва да живеят със съзнанието, че във всеки момент могат да станат мишени, казва Томи Морис. Рецепти за правилно поведение няма, но охранителите могат да се подготвят достатъчно добре, за да оцелеят. Това е и задачата на Томи Морис. Той дава систематизирани съвети, които могат да бъдат от полза на гардовете в определени ситуации. "В реалността нещата са непредсказуеми, затова трябва опит и добра техника", допълва шотландецът. Особено важно е гардовете да работят в екип и да разчитат един на друг. Когато единият види оръжие в противника, веднага предупреждава останалите. "Трябва да се прикриват един друг", казва Морис. В някои ситуации има модели на поведение, към които гардовете е добре да се придържат. Когато противникът е въоръжен и е в затворено тъмно помещение, първо гардът трябва да прецени светлината. Не трябва да допуска да бъде осветен в гръб, защото така се превръща в лесна мишена. В такива случаи е важно да се използва фенерче със силна светлина, което да се движи постоянно нагоре-надолу и встрани, за да се обърка противникът. Когато засече врага, градът трябва веднага го заслепи с фенерчето. "За секунди противникът губи концентрация, не може да вижда и инстинктивно протяга напред ръце, за да се предпази. Тогава действате бързо и го разоръжавате", обяснява Томи Морис.

Всеки гард трябва да има заедно с пистолета и фенерче. Съществуват поне четири техники да се стреля, като се използва и фенерчето. Най-често оръжието се държи с двете ръце заедно с него, което създава добра позиция за стрелба. Но от друга страна светлината насочва противника към тялото на гарда и той е уязвим.

Удобно е фенерът да се държи до врата, над рамото, защото така светлината е насочена в посоката, към която гледате. Работещите в ЦРУ и ФБР обикновено движат фенера нагоре-надолу, за да не бъдат уязвими.

В много случаи фенерчето спестява дори използването на оръжие. Когато противникът е изненадващо заслепен, остава само да бъде разоръжен и закопчан.

 

Работел във вестник като момче за всичко

"Исках да стана журналист", признава Томи Морис. В края на 60-те години започва да работи в шотландския вестник "Дейли Експрес" като момче за всичко. Прави кафета, чайове и асистира на редакторите. Има няколко собствени публикации. Но желаещи да станат репортери има много, а местата са ограничени. Тогава той постъпва във фотографския отдел и се занимава с отливането на снимките върху метални пластини. Но скоро това вече не му се вижда достатъчно. Решава да зареже вестникарството. И се отдава на каратето. Всъщност той не е преставал да се занимава с бойното изкуство, но сега му се посвещава изцяло. Увлича се и по стрелбата. Сам се учи да стреля. Чете много специализирани книги и списания. Упражнява се непрекъснато. Започва да се явява и по състезания, като печели престижни награди. Но с течение на времето стрелбата започва да се превръща в обикновен спорт. "Гонеха се само спортни успехи. Никой вече не се интересуваше, че стрелбата е начин за самозащита", казва Морис. Отказва се от състезанията, но продължава да се занимава със стрелба и започва да обучава млади таланти. Освен това работи в полицейски управления, търсят го за съвети от различни държави. Прави и собствена школа по стрелба. След 1998 г. във Великобритания влиза забрана за притежаване на частни пистолети и става невъзможно да се занимава със стрелба. "Много е трудно да се поддържам във форма, след като нямам възможност да тренирам. Затова много обичам да идвам в България. Тук мога да се упражнявам", признава шотландецът.

 

Приятели са с Бойко Борисов

С Бойко Борисов са приятели от времето, когато настоящият кмет на София все още не е в политиката. "Всеки път, когато идвам в България, той намира време, за да се видим", казва Морис.
Когато се видят, си говорят дълго. Свързва ги каратето и с удоволствие обсъждат тънкостите на бойното изкуство. Морис дори се шегува, че на Бойко Борисов не му трябва карате. "Той е едър мъж", усмихва се стрелецът.

Силвия Петрова
standartnews.com
2006/01/22

Обратно в Нашенци