За мъжете оръжието е имало същата стойност, каквато имат бижутата за жените. В добри времена те показват положение в обществото, в трудни ситуации могат да осигурят избавление. Освен за показ хладните оръжия имат много по-важно предназначение - да бранят или отнемат живота. Неслучайно в арабския свят хората се поздравяват с кръстосани на раменете ръце и лек поклон. Така арабите изразяват своята добронамереност и показват, че не носят оръжие.

Ятаган XVII в. - оръжейна колекция на Княз Александър I Батенберг

Оръжието е било постоянен спътник на мъжа през вековете. Умението да борави с хладно, а по-късно и с огнестрелно оръжие, е било белег на сила, средство за добиване на храна, власт, уважение сред жените и защита от враговете. В Българската история не са малко и девойките, които са овладявали умението да се бият с ятагани и да стрелят точно. С този майсторлък те са признавани от жени и от мъже за достойни да бъдат войводи и да пазят четата си.

Днес притежаването на оръжие е по-скоро колекционерска страст, белег на особена мъжественост, отколкото гаранция за сигурност. Хората, които колекционират оръжия, обикновено имат добри познания по история и етнография. Тези, които получават в дар оръжие, са отличени за особени заслуги. Да подариш някому оръжие, значи му вярваш толкова много, че може да му повериш живота си. В последните години у нас се наложи като мода да се подарява старинна сабя, калъч или меч. Този подарък се смята за особено ценен, ако се връчи на юбиляр или на човек, който е на висок пост. Скъпи сувенирни мечове са избирани и като сватбени подаръци, твърдят продавачи в магазини за подобни стоки. Най-честите клиенти на такива магазини са дипломати от МВнР, които даряват на своите чуждестранни колеги копия, изработени от нашите майстори по образец на стари български оръжия. Те избират най-често подобие на меча на хан Кубрат или типично български калъч с гравиран надпис "С нами Богъ".

Най-известните хора, получили български саби и ножове, са Фидел Кастро, Леонид Брежнев, Петър Стоянов, Георги Първанов, Симеон Сакскобургготски и мнозина лидери на държави от бившия съветски блок. След приключването на мандата на зам.-посланика на САЩ у нас Родерик Мур той също си тръгна от България с кортик с гравюра за спомен.

От 1995 г. Общонародна фондация "Христо Ботйов" създаде една прекрасна традиция да награждава първенеца на випуска на Военната академия "Георги Раковски" с хладно оръжие. Досега са връчени 12 уникални кортика на първенците на академията и на Генералщабния курс. От едната страна кортиците са гравирани с надпис "С нами Богъ", от другата с "Дълг и чест". Сред най-търсените декоративни оръжия са копия на меча на кан Кубрат, който е открит при разкопки в украинското село Малая, област Перешчепина, през 1912 г. Оригиналният меч е с дължина 94,2 см и е със златен обков на дръжката. Според византийските летописци той е бил дарен от императора на Византия през 635 г., когато Кубрат бил признат за патриций. Това е едно от свидетелствата, че там се намира държавата, определена като Велика България, се казва в съпътстващата подаръка книжка.

Предпочитани за подарък са и хайдушките ками с изкован български лъв на канията. Те са заострени от двете страни и за украсата им се ползват орнаменти в стила на Зографската школа. Разпространен е и мечът Ескалибур на крал Артур. Моделите са с различна големина и имат предимно декоративна стойност, тъй като не са наточени. На оръжейните и на сувенирните щандове може да намерите дори и истински японски мечове.

Ако ще правите подарък на запален ловджия, по-добре му купете нож за лов или за дране. Туристите ще се зарадват на туристическа чекийка или на многофункционални модели, ползвани от специалните служби. За любителите на традициите се препоръчва български калъч. Отличителното за това оръжие е дръжката, която в края е разцепена. Сегашните ножове се правят по образец на старите модели, чиято дръжка е била от бедрена кост на говедо. Заради раздвоената форма трудно ще ви се изплъзне от ръката. По-екзотични за нашите представи са сабите-рапири, арбалети, мачете, шпаги, боздугани. Тези предмети също намират добър пазар сред българските ценители. В столичните магазини може да се намери дори окултен нож, който има четири незаострени страни. Той е правен по макет на филмово оръжие, но може да бъде ценен подарък за нестандартни колекции.

Handguns