Пистолет Beretta Model 70

Пистолетът Beretta Модел 70 и идентичният по действие Модел 71 с калибър .22LR са били предпочитаното оръжие на израелска разузнавателна агенция Мосад за разчистване на сметки с враговете на Израел, а така също и на бордовите агенти на Ел Ал - израелските авио-линии. Beretta 70/71 са компактни SA самозареждащи се пистолети, използващи осем патронен, едноредов пълнител. Оръжието тежи 480-520 гр. с незареден пълнител. Фирмата Beretta е често критикувана, че оръжията им са по-тежки и солидно изработени, отколкото е нужно за калибъра им и макар, че с тежестта си Модел 70 да не прави изключение, в този случай това само помага за стабилизиране на оръжието при прицелване и абсорбиране на отката на малкият калибър, което го прави извънредно лесно за употреба. Двата модела притежават цев с дължина 90 мм. Съществува също и Модел 72 с дължина на цевта 150 мм. И при трите модела цевта разрешава да бъде пригодена за използване на заглушител.

Модел 70 на Beretta е идентичен с модел 71, с изключение на това, че първият има нископрофилен, коригиращ се заден прицел, а 71 е екипиран само с нормални, нерегулируеми, военен тип прицели. Двата модела имат предпазител, задействан с палеца на дясната ръка, разположен от лявата страна на оръжието заедно с предпазител, заключващ затвора, разположен също в ляво, над спусъка. Бутонът за освобождаване на пълнителя се намира в долният заден край, от лявата страна на дръжката. Пистолетът е със свободен затвор и благодарение на малкия калибър е извънредно точен и лесен за контролиране.

Beretta Mod.70

Моделът 70 започва да се произвежда към 1962 г., първоначално в калибър .32 (7,65 мм). Появява се и Модел 70s с предпазител на пълнителя в калибри .22LR, 7,65 мм Ауто, както и 9 мм Къс (.38ACP), предимно за италианската полиция, за която това е бил все още стандартен калибър. По-късно излиза и Модел 71 под .22LR с рама от олекотена сплав. Агентите на Мосад са използвали тези пистолети предимно с FMJ или Magnum муниции.

Beretta 70s/71, заедно с Модела "951" спира да се произвежда към средата на 70-те години и лицензът, заедно с машините за производство, биват продадени на приятелският по това време Ирак, който продължава да произвежда оръжието под търговското име "Tariq". Подобна сделка е имало няколко години по-рано с Египет за модела "951". Beretta 70s/71 остава в оръжейната история като един от най-добрите произвеждани пистолети под .22LR.

Пистолет Beretta Mod.70s

В края на 60-те и началото на 70-те години, когато израелците все още са усъвършенствали защитните си служби, специалистите от Мосад са се спрели на модела 70s/71 заради безупречната му репутация, изключителна точност и малкия размер. Мосад са търсели оръжие, което да е в състояние да поразява бързо жизнено важни органи с относително по-голям брой патрони, отколкото може да носи револвер, като сведе до минимум шанса за странични жертви и тази концепция се реализира с приемането на служба на Beretta 70s/71. Пистолетът е приет за стандартно оръжие на летящите по линиите на Ел Ал агенти и като оръжие за специални задачи на Мосад. Последните са използвали именно този пистолет, за да елиминират набелязани терористи, като най-известните случаи са тези с убиването на терористите и свързаните с тях, виновници за Мюнхенското клане на олимпийският тим на Израел през 1972 год.

От своя страна охраната на Ел Ал многократно и успешно е осуетявала отвличания, като първият от по-известните случаи е бил, когато агентът Мордехай Рахамим е спрял няколко тежко въоръжени арабски терористи, атакували полет на Ел Ал в Цюрих през зимата на 1969 год. Рахамим е застрелял един от терористите в главата малко преди полицията да атакува и обезвреди останалите.

Beretta 70s/71 заема достойно място в списъка с успешни модели на италианския производител и доказва, че дори и под такъв малък калибър, в подходящи ръце може да се превърне в изключително ефективно оръжие.

Калибър:
Дължина/височина
Дължина на цевта:
Тегло без патроните/зареден:
Вместимост на пълнителя:

.32ACP, .38ACP, .22LR
165/123 мм
90 мм.
520/660 г (480 г .22LR)
8 патрона

Схема на Beretta М-70.

Текст: .38 Super, Флорида

Handguns