Beretta M-34 калибър 9x17 mm

Пистолетът Beretta от 1931 г. станал още едно усъвършенстване на базовия модел. Конструиран за патрон 7,65 мм Аuto, той се доближавал до по габаритите си до Модел 1915, но се отличавал по по-обтекаемата си форма и наличие на открито петле, появило се за първи път при Модел 1923. Голяма част от M1931 били произведени за военно-морския флот и затова на дървените им чирени е било нанесено украшение във формата на овал с емблемата на военно-морския флот - буквите R и M (Regia Marina), разделени с котва. Ограничено количество от тези пистолети попаднали и на гражданския пазар. На тях на чирените на ръкохватката е нанесен стандартният монограм на Beretta от буквите P и B.

Пистолетът Beretta M-34 е най-разпространеният модел, произведен преди 1945 година. Конструиран е през 1934 година и малко се различава от Beretta образец 1931. По устройство е необикновено прост. Автоматиката му се базира на отката на свободния затвор. УСМ е с открито петле с единично действие, без самовзвод. Предпазителят е лостче и поставя петлето на предпазен взвод.

На затвора-кожух е маркиран надписът: P.BERETTA - CAL 9 CORTO - Mo 1934 BREVETATTA / GARDONE V.T., след което следва датата на производство. При изписването на годината, често се среща съчетание на юлианския и фашисткия календар, при който летоброенето започва през 1922 година и се изписва с римски цифри - например "1937 XV" или "1942 XX". Армейското оръжие се маркирало на лявата задна част на рамата с RE (Regia Essercito), RA (Regia Aeronautica) и RM (Regia Marina), съответно за сухопътните, военно-въздушните сили и флота. Полицейското оръжие било с клеймо PS (Publica Sicurezza). Моделът 1934 се появил и за свободна продажба, но основната маса е въоръжила държавните формирования.

Конструктивна особеност на модела се явява възможността за бърза смяна на цевта без пълно разглобяване на оръжието. По поръчка оръжието се доставяло с няколко допълнителни заменяеми цеви от различни калибри - 6,35 мм, 7,65 мм (Браунинг къс), 9 мм (Парабелум 08), 7,63 мм (Маузер, към тази цев са подходящи и патрони с калибър 7,62 от пистолет ТТ) и 5,6 мм с периферно възпламеняване (малокалибрени). В бойна обстановка, при наличието на чифт сменяеми цеви за най-разпространените патрони 7,65 Браунинг и Парабелум-08, по-лесно са се решавал проблемът с боеприпасите. По поръчка били произвеждани и удължени сменяеми цеви с резба за поставяне на заглушител.

При поставяне в 9-милиметров пистолет на цев с калибър 7,65 е можело да се води огън в самозаряден режим, тъй като патроните 7,65 нормално се задържат в титулярния 9-мм пълнител. Патроните от другите калибри може да се изстрелват от сменяеми цеви, като се зареждат "един по един".

Beretta M34 - непълна разглобка

Петлето и спусковата тяга се притискат от двата края на една и съща бойна пружина, затова, както и при револвера Наган, спусъка се удържа от "пропадане" и при изстрела няма "смъкване" на пистолета, даже и при по-грубо и рязко натискане на спусъка. Пистолетът е задоволително точен при бърза и честа стрелба на дистанция до 25 метра. Механизмът работи безупречно, оръжието е нечувствително към замърсяване с кал и пясък. Италианският дизайн е необичаен и привлекателен, ръкохватката е с ортопедична форма и удобно "ляга" в ръката.

Струва си да отбележа някои особености на модела. Самовзвод в конструкцията няма и затворът не се задържа в крайно задно положение след изразходването на последния патрон. Предпазителят се включва в предно положение (показва се червена точка), но той задържа само спусъка, оставяйки на произвола на съдбата петлето и подвижните части, което позволява при удар или сътресения да са възможни самоволни изстрели.

Beretta Модел 35 калибър 7,65 мм

Модел 1935 е фактически същата Берета образец 1934 година, но изработена за патрон 7,65 Auto (.32 ACP). От самото начало тя се изработвала за нуждите на военните летци и флота (рамата била маркирана съответно с RA или RM), но неголямо количество, произведено след 1945 г. попаднало на свободният пазар под названието Модел 935.

Калибър:
Дължина/височина
Тегло без патроните:
Дължина на цевта:
Вместимост на пълнителя:

9х17 Браунинг Къс
152/119 мм
750 г.
88 мм
7 патрона

Схема на Beretta М-34.

Handguns