Beretta M-34

Новопроектираната рама на Beretta 90two осигурява безпроблемно изваждане и прибиране в кобура, благодарение на заоблената си форма и липсата на стърчащи детайли. Вътре в рамата, близо до лоста за разглобяване, е разположен метален буфер, намаляващ ударното въздействие на затворния блок върху рамата по време на стрелба. Преразпределяйки натоварванията, противооткатният буфер увеличава ресурса на оръжието. Спусковата скоба също е заоблена и при стрелба с две ръце формата й осигурява удобно поставяне на поддържащата ръка.

Интегрираната релса за монтаж на аксесоари се намира в предната част, под цевта. Релсата е част от самата рама и позволява монтиране на аксесоари, като например тактически фенер. Практичният капак (който може д а бъде поставен когато релсата не се използва) я предпазва от случаен удар, покривайки ръбовете и улеснява поставянето и изваждането на пистолета от кобура.

Новопроектирани са анатомичният затвор и затворната задръжка. Страничните повърхности на затвора са гладки и без изпъкнали детайли, което отново е с цел улесняване на поставянето и изваждането на оръжието от кобура му. Напречната накатка в задната част на затвора позволява стабилен захват дори и във влажна среда. Дизайна на затворната задръжка е променен, така че да следва уникалната линия на затвора и рамата. Затвора и другите метални части, като затворната задръжка, лоста за разглобяване, предпазителя (ако го има) и мерните прибори са покрити с Bruniton, материал осигуряващ висока корозионна устойчивост и намаляващ триенето.

Новата, изработена като една част, ергономична модулна дръжка, позволява бърза и лесна подмяна. Налична е и по-тънка дръжка, с цел добро захващане при стрелци с по-малки ръце. Горната задна част на дръжката е с прецизно подбрана извивка, която прави здраво и комфортно захващането й от ръката на стрелеца. Повърхността на цялата дръжка има не само добър естетически вид, но и значително подобрява захвата дори и във влажни условия.

Триточковата мерна система

Характерното олекотено чукче е значително по-бързо и леко (модели тип F и G). Мернитe прибори са сменяеми, луминесцентни (Superluminova). Триточковата мерна система е покрита със Superluminova - специален фоточувствителен материал, осигуряващ дълготрайна луминесценция след краткотрайно излагане на каквато и да е светлина. Мерника и мушката, по заявка, могат да бъдат заменени с такива с различна височина или тритиеви нощни мерни прибори. В резултат на уникалния дизайн на мерните прибори, мерната линия се увеличава с 5 мм (0.20 in) позволявайки по-прецизна стрелба.

Пистолетите на Beretta 90two имат лесно снемащи се пълнители с по-голяма вместимост, позволяващи бързо презареждане и удължена употреба на оръжието при специални операции. При калибър 9x19 - вместимостта на пълнителя 10, 15 или 17 патрона, а при калибър .40 S&W - 10, 11 или 12 патрона. В страните, в който закона позволява, могат да се монтират увеличаващи вместимостта дъна на пълнителите - 20 патрона за калибър 9x19.

Пистолетът е конструиран с възможност за изключително бързо и просто полево разглобяване и почистване. Осигурен е срещу случайно или неволно разглобяване. Сглобяването на пистолета също е лесно, и неправилното му извършване се предотвратява от характерния му дизайн. Затвора се заключва автоматично когато премине през задната част на рамата.

Непълна разглобка

Модификации:

  • 90two тип F. Ударно-спускателен механизъм с единично и двойно действие. Разположен на затворния блок предпазител с функция на декокър, автоматично блокиране на ударника и възможност за задействане с двете ръце.

  • 90two тип G. Ударно-спускателен механизъм с единично и двойно действие. Задействащ се с двете ръце лост разположен на затворния блок с функция на декокър при връщане в позиция за стрелба, автоматично блокиране на ударника.

Автор на текста: Свилен Ангелов

Модел
Калибър:
УСМ:
Размери: (д/в/ш)
Дължина на цевта:
Мерна линия:
Тегло без патроните:
Пълнител:

Тип F
9 mm x 19
SA/DA
216/140/38
125 mm
163 mm
920 g
10, 15, 17 патр

Тип G
9 mm x 21 IMI
SA/DA
216/140/38
125 mm
163 mm
920 g
15 патр

Тип D
.40 S&W
DAO
216/140/38
125 mm
163 mm
905 g
10, 11,12 патр

Инструкции за експлоатация на Beretta 90two.

Handguns