След 1954 г. aрабските държави все по-често започват да се обръщат към западно-европейски фирми за задоволяване на оръжейните си нужди. Големи количества Beretta 51, по-късно преименувани на "Helvan", са доставени в Египет. Следва доставка на Beretta 51/57, наречена по-късно "Berhama".

През 1966 г., по време на относително спокойния период в Средиземноморието и отличните търговски връзки между Италия и арабските страни-производителки на петрол, фирмата Берета се договаря да достави оръжие за полицейските части на Саудитска Арабия, част от които е и гвардията, охраняваща крал Фейсал и семейството му. Монархът е меко казано богат и за да направи добро впечатление, той подарява за спомен на всички свои ВИП-гости или запалка за цигари от солидно злато или табакера със скъпоценни камъни или др.под.

През 1972 г. дясната ръка на крал Фейсал и командир на гвардията му, генерал-майор Таиб Тунизи информира Берета, че кралят е изразил желание да притежава няколко много специални картечни пистолети МP12S, които да подарява на гостите си и да въоръжи бодигардовете си в замяна на стандартните им МP12S. В Гардоне фамилията Берета изпитва известно недоумение, но предлага два прототипа. Малко по-късно генерал Тунизи поръчва двадесет и пет специални екземпляра от модела 12S, които му биват доставени през 1975 г. По време на бизнес пътуване година по-късно, генералът е бил запитан дали крал Фейсал е останал удовлетворен от оръжията. Отговорът е бил малко неясен, но изглеждало, че кралят като преценил, че оръжията не са чак толкова безумно скъпи, сметнал, че не са и толкова стойностни.

След убийството на крал Фейсал от неговият племенник, дирите на скъпоценните оръжия били изгубени. На снимката горе е едно от тях, запазено е музея на фирма Берета.

В интерес на истината, златното покритие на външните метални части, правели оръжието изключително бляскаво, но го утежнявало и намалявало част от ефективността му. Покритието било нанесено чрез електролиза - преди да се нанесе 24-каратовото злато, оръжието било покрито с медни пластини, върху тях се нанасял 10-12 микронен слой от никел и после крайното покритие от 1/4 - 1/5 микрона злато. Цената се оскъпявала 30-40 пъти в сравнение със стандартните образци, обработени чрез сулфатизация, но това не било достатъчно впечатляващо за крал Фейсал.

Beretta 92-FS Border Marshal е произведен в САЩ от Beretta USA. Border Marshal е специално колекционерско издание от серията Beretta Elite Team Pistol.

Beretta 92 е широко използван от много холивудски и европейски
екшън-кинопродукции. Тук го виждате в ръката на Жан Рено в "Ронин".

Някои боядисват оръжията си в камуфлажен цвят. А защо да не са боядисани по друг начин, за да подхождат на очите Ви или на цвета на вратовръзката Ви? ;-)

Handguns